ΚΡΗΤΗ
Μητροπολίτης Ανδρέας: Η Αγ. Μαρίνα, η Αγ. Σοφία και τα αντισώματα της πανδημίας
Μία εκ βαθέων συνέντευξη στο Livetalks του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου
SHARE:
Διαφορετικός αλλά με «καθαρά πνευματικό χαρακτήρα» θα είναι φέτος ο εορτασμός της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη, όπως τόνισε στο Livetalks ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας.
«Έχουμε λάβει όλα τα - υπό του νόμου - προβλεπόμενα μέτρα» σημειώνει ο Σεβασμιώτατος προσθέτοντας μάλιστα: «Πολύ καλώς να μην έχουμε εμποροπανήγυρη καθώς είναι προς το κοινό καλό. Καλούμεθα να σεβόμεθα και να αποδεχόμεθα και να επιτελούμε αυτά που ορίζει η Πολιτεία» για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού και γίνονται όσα «μας προτρέπουν να πράττουμε οι υγειονομικές υπηρεσίες. Επιτελώντας τα όλα αυτά είχαμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, είχαμε μία πρωτιά ως Ελλάδα σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Είναι προς το κοινό καλό, διασφαλίζουν την Υγεία μας» τονίζει ο Μητροπολίτης Ανδρέας.
Ο Σεβασμιώτατος αναγνωρίζει φυσικά «ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα διότι πάρα πολλοί άνθρωποι έβγαλαν τον επιούσιον άρτον τους από την εμποροπανήγυρη και μέσα στο χωριό πολλοί περίμεναν αυτή την ημέρα για να ανασάνουν οικονομικά αλλά για όλους μας είναι μία δύσκολη χρονιά».
Όντας ο ίδιος ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σχετικά με την ενίσχυση δομών κοινωνικών παροχών για την συμπαράσταση των συνανθρώπων μας σημειώνει πως «τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται καλούμεθα να ανακουφίσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας ολους τους ανθρώπους και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το πώς θα αντιμετωπίσουμε τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τα φιλόπτωχα των Μητροπολεων και εισφορές των πιστών να οργανωθούν για να υπάρξουν δομές κοινωνικών παροχών, και ιδιαίτερα συσσίτια τα οποία θα μας είναι απαραίτητα και αναγκαία στον σκληρό χειμώνα ο οποίος θα μας έρθει».
Αγία Σοφία: «Τα ψηφιδωτά δακρύζουν με αυτά που συμβαίνουν»
Ερωτηθείς για την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου σημείωσε ότι «αυτό που συμβαίνει μας θλίβει και μας πικραίνει» και χαρακτήρισε «Μεγάλη Παρασκευή για την Ορθόδοξη Εκκλησία» την ημέρα που ελήφθη η απόφαση.
Αναφερόμενος στις παγκόσμιες αντιδράσεις τόνισε ότι «είναι παρήγορο και ενεισχυτικό το ότι και πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με Εκκλησία - ή είναι αποστασιοποιημένοι - έδειξαν να είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της Αγιάς Σοφίας, δηλώνοντας την θλίψη και την αγανάκτησή τους. Υπάρχει μία συλλογική συνοχή σε σχέση με την πολιτιστική πορεία και πνευματική ταυτότητα του γένους μας, του ελληνισμού, της Ελλάδας και της Ρωμιοσύνης και του Ορθόδοξου κόσμου».
«Η Αγία Σοφία ζει, στην καρδιά του καθενός μας! Και μπορεί και να λειτουργιέται στην καρδιά του καθενός μας, εάν την κάθε καρδιά μας, την κάθε οικογένεια, τον κάθε κοινωνικό - εργασιακό μας χώρο τον κάνουμε μία μικρή ή μεγάλη Αγία Σοφία!»
«Άσχετα από τις καιρικές περιστάσεις και τις πολιτικές σκοπιμότητες, η μεγάλη Εκκλησία είναι πέρα από τα του κόσμου τούτου και από τις δικές μας μικροψυχικές σκοπιμότητες. Για μένα - προσθέτει ο ιεράρχης - είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να ζούμε το μυστήριο της Αγίας Σοφίας και εκτός της Αγίας Σοφίας, όπως το να γίνεται μία λειτουργία στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης όπου κι εκεί υπάρχουν βυζαντινά ψηφιδωτά. Έάν θέλουμε να έχουμε μία παρηγορία από αυτό το οποίο συνέβη, θα πρέπει να δημιουργήσουμε αντισώματα πνευματικά και προσευχητικά. Τα βυζαντινά μνημεία δεν είναι μνημεία μουσειακά, αλλά πνευματικά μνημεία μίας ζώσας πραγματικότητας, τα οποία δεν μπορούν να μένουν αλειτούργητα χωρίς να έρθουμε σε ρήξη με τις αρμόδιες αρχές. Να ανάψουμε λιβάνι, κερί και να κάνουμε λειτουργίες σε όλα τα μνημεία του Βυζαντίου, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» είπε και χαρακτήρισε τραγικό το να μπαίνει ο ελληνισμός "μέσα σε ένα ψυγείο μετά τη μάχη της Πνύκας, μετά το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Και βγαίνει από το ψυγείο στα 1821".
«Η πανδημία είναι ένα πνευματικό μήνυμα – Απάντηση μία πανδημία προσευχής»
Ο Σεβασμιώτατος δε θα μπορούσε παρά να αναφερθεί και στην πανδημία του κορωνοϊού λέγοντας ότι «είναι ένα πνευματικό μήνυμα, ένα πνευματικό γεγονός. Και πώς απαντάμε στο πνευματικό γεγονός; Με μία πανδημία προσευχής! Και όχι μόνο χριστιανικής, αλλά προσευχής του κάθε ανθρώπου που πιστεύει, για να αποκαταστήσουμε την συμπαντική ενότητα που έχει διαταραχθεί».
«Πόσες γενιές ανθρώπων θα ζήσουν πάνω στη γη με τον τρόπο που την διαχειριζόμαστε, με τον τρόπο που την αντιμετωπίζουμε, με τον τρόπο που πορευόμαστε; Πόσες γενιές θα ζήσουν πάνω στη γη; Άρα, έρχεται ο ουρανός - πνευματική δοκιμασία - και μας λέει ότι προσέξτε: Σας στέλνω μία πανδημία. Και βλέπετε ότι στους δύο αυτούς μήνες καθάρισε η ατμόσφαιρα, από τόσα που την μολύνουν! Ο ουρανός μάς λέει: Προσέξτε, συνέλθετε, επανατοποθετηθείτε!»
Μιλώντας δε για τα «αντισώματα» της πανδημίας είπε: «δεν υπάρχει κοινωνία Ουρανού και Γης, άρα διαταράσσεται η συμπαντική ενότητα με τις συνέπειες και με τα αποτελέσματα που ζούμε και βλέπουμε σήμερα! Να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να ακολουθήσουμε την μεγάλη αρετή της αυτομεμψίας που λένε και οι Άγιοι Πατέρες. Να κάνω κριτική στον εαυτό μου και να ζητώ τα αίτια των δικών μου αμαρτημάτων, των δικών μου σφαλμάτων. Δεν μεταφέρω τα δικά μου προβλήματα στους άλλους».
Η ανάγκη της Θείας Κοινωνίας
Πηγαίνοντας λίγο πίσω στο χρόνο, στην περίοδο της καραντίνας ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου αναφέρεται και στο θέμα της Θείας Κοινωνίας που «δίχασε» επιστήμονες και πιστούς.
«Υπήρξαν άνθρωποι που μου ζήτησαν να κοινωνήσουν. Και τους λέω, γιατί να κοινωνήσετε, υπάρχει λόγος; Θα περιμένετε να κοινωνήσετε με όλο το άλλο πλήρωμα της Εκκλησίας! Να χαρούμε την χαρά της Θείας Κοινωνίας όταν οι Εκκλησίες θα ανοίξουν!
Υπήρξαν όμως κι άνθρωποι που μου είπαν "θέλουμε να κοινωνήσουμε". Και τους λέω: "Υπάρχει λόγος;". Και μου λένε "θα σας εξομολογηθώ". Και μου εξομολογήθηκαν. Είχαν όντως την ανάγκη της Θείας Κοινωνίας. Και τους ανθρώπους αυτούς τους κοινωνήσαμε ενσυνείδητα».
Ακούστε το απόσπασμα: