Μισή - μισή η συντήρηση του ΒΟΑΚ - Κόντρα Αρναουτάκη-Καζάση

Ήπια συντήρηση από την Περιφέρεια, "βαθιές" παρεμβάσεις από τον ΟΑΚ

ΟΑΚ ή Περιφέρεια ... Περιφέρεια ή ΟΑΚ; Σε ποιον πέφτει το βάρος της ευθύνης για το ΒΟΑΚ; Η κόντρα που εξελίσσεται ανάμεσα στον περιφερειάρχη Στ.Αρναουτάκη και το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΚ, Φώτη Καζάση σκληραίνει, με το μπαλάκι να βρίσκεται στα "χέρια" του κ.Καζάση μετά τις δηλώσεις Αρναουτάκη περί δεσμευτικών αποφάσεων του ΣτΕ, που έχει κρίνει με δύο αποφάσεις του ότι την αρμοδιότητα για τη συντήρηση του ΒΟΑΚ έχει ο ΟΑΚ.

Η "φωτιά" άναψε μετά τις δηλώσεις Καζάση στο Hania.news«Δεν υπάρχει απόφαση. Υπάρχει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για άλλο θέμα και στο σκεπτικό που διατύπωσε το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει ότι επειδή ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης έχει μεταγενέστερο θεσμικό πλαίσιο, θα έπρεπε να κάνει τη συντήρηση του ΒΟΑΚ. Δεν είναι απόφαση, είναι σκεπτικό. Το ξέρει ο κ. Αρναουτάκης, το έχουμε κουβεντιάσει πολλές φορές. Άλλωστε, το ΣτΕ δεν νομοθετεί, αλλά γνωμοδοτεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καζάσης, υπενθυμίζοντας ότι «δεν έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο της συντήρησης του ΒΟΑΚ μέχρι σήμερα με νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά του Υπουργείου».

Ο κ. Καζάσης υπενθύμισε, ακόμη, ότι τα προηγούμενα χρόνια η Περιφέρεια Κρήτης είχε πάρει αρκετά χρήματα για τη συντήρηση του ΒΟΑΚ και πρόσθεσε ότι «και φέτος έχουν εγγραφεί πιστώσεις για την Περιφέρεια. Εμείς, αντίθετα, αφ’ ενός δεν έχουμε χρήματα για να τα χρησιμοποιήσουμε για συντήρηση, αλλά ακόμα και αν είχαμε δεν θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε για τον σκοπό αυτό, γιατί δεν υπάρχει σχετικός κωδικός», υπογράμμισε ο κ. Καζάσης.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ

«Με δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα της αρμοδιότητας συντήρησης του ΒΟΑΚ ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ επιμένει να παραγνωρίζει τη σημασία των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποφαινόμενος ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας «δεν νομοθετεί, αλλά γνωμοδοτεί»! Το Συμβούλιο της Επικρατείας, βέβαια, ούτε νομοθετεί, ούτε γνωμοδοτεί, αλλά κρίνει, αποφασίζει και δεσμεύει με τις αποφάσεις του τους πάντες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει κρίνει, και μάλιστα με δύο διαδοχικές αποφάσεις του αρμοδίου Τριμελούς Συμβουλίου του Ν.3068/2002, ότι την αρμοδιότητα για τη συντήρηση του ΒΟΑΚ έχει ο ΟΑΚ. Το γεγονός δε αυτό επί της ουσίας ομολογείται από τον κ. Καζάση, ο οποίος προσπαθεί ατυχώς να το παρακάμψει με την καινοφανή θεωρία περί «γνωμοδότησης» του Συμβουλίου της Επικρατείας.» αναφέρει ο κ.Αρναουτάκης και συμπληρώνει:

«Σε κάθε περίπτωση, η Περιφέρεια Κρήτης πιστεύει ότι το σοβαρό θέμα της συντήρησης του ΒΟΑΚ πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με τη συνδρομή όλων. Γι` αυτό και συμφώνησε στο να υπογραφεί με το Υπουργείο Υποδομών και τον ΟΑΚ προγραμματική σύμβαση που να ξεκαθαρίζει το τοπίο και ζήτησε να υπάρξουν οι κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Ας πράξουν όλοι το ίδιο χωρίς προσπάθεια αποφυγής και αντιμετάθεσης ευθυνών.

Από την πλευρά της η Περιφέρεια Κρήτης εξαντλεί τα περιθώρια της νομοθεσίας, όπως αυτή ερμηνεύεται και εφαρμόζεται από τη Δικαιοσύνη, ενώ έχει όλη την καλή πρόθεση να αναλάβει και νέες ευθύνες με τρόπο συμφωνημένο, σαφή και νόμιμο. Οι πολίτες δεν καταλαβαίνουν τις αντιδικίες των εμπλεκόμενων για τις αρμοδιότητες, αλλά προσδοκούν αποτελέσματα. Οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε στην προσδοκία αυτή». 

ΤΕΛΙΚΑ ... ΜΙΣΗ-ΜΙΣΗ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Ο κ. Αρναουτάκης προανήγγειλε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Γιώργο Δέδε και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Φώτη Καζάση, στη διάρκεια της οποίας θα συζητούνταν το ζήτημα της συντήρησης του ΒΟΑΚ. Μία συνάντηση που, σύμφωνα με τον κ. Καζάση, είχαν ζητήσει πολλάκις τόσο η Περιφέρεια όσο και ο ΟΑΚ.

Η συνάντηση έγινε το μεσημέρι στην Περιφέρεια Κρήτης, στο Ηράκλειο. Τι αποφασίστηκε; Όπως δήλωσε στο HANIA.news ο κ. Καζάσης, υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία ότι την τακτική (ήπια) συντήρηση του ΒΟΑΚ θα την έχει η Περιφέρεια, ενώ για μεγαλύτερες («βαριές») παρεμβάσεις που απαιτούνται μελέτες θα επιλαμβάνεται ο ΟΑΚ.

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν, οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης θα καταγράψουν με απόλυτη ακρίβεια ποιες αρμοδιότητες αναλαμβάνει κάθε φορέας και στη συνέχεια θα υπάρξει σχετική προγραμματική σύμβαση, που θα υπογραφεί και από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών, το οποίο θ’ αναλάβει το ζήτημα της χρηματοδότησης, ώστε οι αναγκαίες παρεμβάσεις, ήπιου ή μη χαρακτήρα, να γίνονται εγκαίρως, προκειμένου να μη δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή κίνηση των οχημάτων και να μην εγκυμονούν κίνδυνοι για τους οδηγούς.

Καταλήγοντας, ο κ. Καζάσης υπενθύμισε ότι «έχουμε προκηρύξει μια μελέτη οδικής ασφάλειας, που θα βγάλει όλα τα κομμάτια βαριάς συντήρησης του δρόμου. Ολοκληρώνεται η διαδικασία του διαγωνισμού και στη συνέχεια θα γίνουν κατά προτεραιότητα τα έργα που απαιτούνται, εφ’ όσον εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ