ΚΟΣΜΟΣ
Δικαστής έκρινε παράνομο το μονοπώλιο της Google – Τι απάντησε εκπρόσωπος της εταιρείας
Ο τεχνολογικός κολοσσός ενήργησε παράνομα για να διασφαλίσει ότι η μηχανή αναζήτησης της θα ήταν το προεπιλεγμένο λογισμικό σε «έξυπνα τηλέφωνα» και προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο καταβάλλοντας μόνο πέρσι έως και 26 δισεκατομμύρια δολάρια
Ισχυρό πλήγμα στην Google φαίνεται να προκαλεί η απόφαση δικαστηρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες που έκρινε ένοχη την εταιρεία για μονοπωλιακές πρακτικές, κυρίως όσον αφορά στη μηχανή αναζήτησής της. Η μετοχή της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google υποχώρησε στα 160,64 δολάρια στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με πτώση 4,61%.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο τεχνολογικός κολοσσός ενήργησε παράνομα για να διασφαλίσει ότι η μηχανή αναζήτησης της θα ήταν το προεπιλεγμένο λογισμικό σε «έξυπνα τηλέφωνα» και προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο καταβάλλοντας μόνο πέρσι έως και 26 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού δόθηκε στην εταιρεία Apple.
Οι συμφωνίες διανομής που υπέγραψε η Google προαγοράζουν ένα σημαντικό μέρος της αγοράς μηχανών αναζήτησης και στερούν από τους ανταγωνιστές της ευκαιρίες να την ανταγωνιστούν», έκρινε ο δικαστής.
Οι υπηρεσίες γενικής αναζήτησης και η γενική διαφήμιση κειμένου αναζήτησης (διαφημίσεις με κείμενο που προβάλλονται παράλληλα με τα αποτελέσματα αναζήτησης), λειτουργούν ως μονοπώλιο, σύμφωνα με το δικαστήριο.
Ο Kent Walker, πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της Google, δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
«Αυτή η απόφαση αναγνωρίζει ότι η Google προσφέρει την καλύτερη μηχανή αναζήτησης, αλλά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να μας επιτρέπεται να την κάνουμε εύκολα διαθέσιμη», έγραψε ο Walker προσθέτοντας:
«Καθώς αυτή η διαδικασία συνεχίζεται, θα παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην παραγωγή προϊόντων που οι άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμα και εύχρηστα».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορική νίκη για τον αμερικανικό λαό» τονίζοντας ότι «καμία εταιρεία δεν είναι υπεράνω του νόμου».