ΚΡΗΤΗ

Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Από εκπροσώπους φορέων και συλλόγων

Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η 3η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

Ο Δήμος Σητείας, με αφορμή την ημέρα αυτή αναφέρει:

"Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία είναι μια μέρα που μας  υπενθυμίζει την υποχρέωση διασφάλισης της ισότιμης αντιμετώπισης  όλων των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες  χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους αλλά και της αντιμετώπισης τους με απόλυτο σεβασμό.

Ο Δήμος Σητείας δηλώνει έμπρακτα την στήριξη του στα άτομα με αναπηρία με την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) «ΔΗΜΗΤΡΑ». Μιας Μονάδας που σκοπό έχει την δημιουργική απασχόληση παιδιών μέσω προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας , άσκησης λόγου, ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, άθλησης και σωματικής αγωγής. Δίνει την δυνατότητα στα παιδία να συμμετέχουν σε προγράμματα προ- επαγγελματικής κατάρτισης ενώ παρέχει και  υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τα ίδια τα παιδιά αλλά και για το ίδιο το οικογενειακό και συγγενικό τους περιβάλλον.

Είναι χαρακτηριστική η τελετή υποδοχής που διοργάνωσε ο Δήμος για τον παραολυμπιονίκη και παγκόσμιο πρωταθλητή κολύμβησης Χαράλαμπο Ταϊγανίδη, στο λιμάνι της Σητείας, τιμώντας τον για την ολοκλήρωση του μαραθώνιου εγχειρήματος του αλλά και για το ηχηρό μήνυμα δύναμης και θέλησης που έστειλε.

Ας εστιάσουμε  την προσοχή μας  στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία και  ας κινητοποιηθούμε  σε θέματα  υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας τους.

Το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους".

Σε μήνυμά του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Εμμανουήλ Καρτσωνάκης αναφέρει:

"Τιμούμε στις 3 Δεκεμβρίου, όπως κάθε χρόνο, την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η οποία καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, και αδράττουμε  την ευκαιρία να εστιάσουμε την προσοχή μας σε ένα κομβικό κοινωνικό ζήτημα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με κάποια μορφή αναπηρίας, ενώ όλοι οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν την αναπηρία, μόνιμα ή πρόσκαιρα, λόγω του ευμετάβλητου και εύθραυστου χαρακτήρα της ζωής.  Σε μια υγιή κοινωνία, χωρίς διακρίσεις και οίκτο, χρειάζεται να σταθούμε όλοι σύμμαχοι και συμπαραστάτες στον δύσκολο αγώνα που δίνουν οι συνάνθρωποί μαςπου ζουν με κάποια αναπηρία, προκειμένου να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Με στόχο την πλήρη κοινωνική ενσωμάτωσή τους, οφείλουμε να πολεμούμε την απόρριψη, την περιθωριοποίηση, τη στέρηση και την παραμέληση, που ανεξίτηλα εμποτίζουν πολλές φορές τα βιώματά τους και προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους. 

Εμείς, οι άνθρωποι της εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας μια εκπαίδευση συμπεριληπτική, προσπαθούμε για τη συνεχή βελτίωση του σχολικού κλίματος και της ποιότητας της μάθησης στο σχολείο, ώστε όλα τα παιδιά να απολαμβάνουν με αξιοπρέπεια, ισότητα και δημοκρατία το δικαίωμα στην εκπαίδευση, σε ένα πλαίσιο αποδοχής και σεβασμού .Οραματιζόμενοι μια εκπαίδευση που αγκαλιάζει με ιδιαίτερη φροντίδα τα παιδιά με αναπηρία και στοχεύει  στην ανάπτυξη της προσωπικότητας τους, στη βελτίωση των ατομικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους, την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο και την ισόρροπη συμβίωσή τους με αυτό,  αγωνιζόμαστε για την καταπολέμηση των διακρίσεων και του αποκλεισμού και  την απαλλαγή της κοινωνίας από σύνδρομα και κατάλοιπα αναχρονιστικών αντιλήψεων που εμποδίζουν τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες να επιλέγουν και να αποφασίζουν σύμφωνα με τις ικανότητές τους. 

Η  αποδοχή των ανθρώπων με αναπηρία και  η ισότιμη κοινωνική τους εξέλιξη συμβάλλουν στην πρόοδο και τον ανθρωπισμό και αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση της ατομικής και συλλογικής ευημερίας. Ο τρόπος που μια κοινωνία αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία αποτελεί δείκτη πολιτισμού και δημοκρατίας και αντανακλά τις αξίες της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης ή την έλλειψη αυτών. Γι’ αυτό η 3η Δεκεμβρίου  δεν αποτελεί  ημέρα γιορτής. Είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά τι οφείλουμε να κάνουμε ως υπεύθυνοι πολίτες και ως άξιοι να λεγόμαστε άνθρωποι για την ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία"



Δηλώσεις της Διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. 

Η 3η Δεκεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1992.

Κάθε χρόνο η μέρα αυτή λειτουργεί ως κίνητρο για την ενημέρωση, αφύπνιση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας  σχετικά με τις ανάγκες και τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία καθώς και μια ευκαιρία για την προώθηση δράσεων υποστήριξής τους.

Τα άτομα με αναπηρία ζητούν την αλληλοαποδοχή, την αρμονική συμβίωση τους με το κοινωνικό σύνολο και την ισότιμη κοινωνική τους εξέλιξη, με στόχο τη διασφάλιση της πλήρους πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία. 

Η  έλλειψη προσοχής στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία σημαίνει ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με εμπόδια σε κάθε στροφή της ζωής τους. Αυτές περιλαμβάνουν στιγματισμό και διακρίσεις, έλλειψη κατάλληλης ιατρικής φροντίδας και υπηρεσιών αποκατάστασης, μη πρόσβαση σε μεταφορικά μέσα, κτίρια και πληροφορίες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης αναφερόμενος στην  Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, τόνισε ότι πρέπει να εστιάσουμε στην αναγκαιότητα σεβασμού της ετερογένειας και στις ικανότητες του ατόμου, τεκμηριώνοντας ότι η αναπηρία δεν είναι εμπόδιο, είναι τρόπος ζωής. Πρός αυτή τη κατεύθυνση το  λιμάνι του Ηρακλείου έχει προχωρήσει στη δημιουργία και στη διασφάλιση της  πρόσβασης των πολιτών με αναπηρία στις λιμενικές υποδομές  και μεταφορές και συνεχώς προσθέτει νέες  υπηρεσίες ώστε να είναι προσβάσιμο και εξυπηρετικό στα ΑμεΑ,. Παράλληλα έχει φροντίσει για την εκπαίδευση των εργαζομένων σε ζητήματα που αφορούν την μετακίνηση και εξυπηρέτηση των Επιβατών, Ατόμων με Αναπηρία ή μειωμένης κινητικότητας ή τυφλών ατόμων, που κάνουν χρήση των Εγκαταστάσεων, Χώρων Αναμονής και Αναψυχής Λιμένων, των Επιβατικών Οχηματαγωγών και   Κρουαζιερόπλοιων.

Ο Πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Ιωάννης Βαρδαβάς επεσήμανε  ότι,  «συνεχώς προστίθενται νέες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες  στο πλαίσιο της αναβάθμισης των παρεχομένων ήδη υπηρεσιών, ώστε το Λιμάνι του Ηρακλείου να είναι απολύτως λειτουργικό και προσβάσιμο στα ΑμεΑ. Τόσο εγώ όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μηνάς Παπαδάκης είμαστε  ιδιαίτερα χαρούμενοι που κατορθώσαμε να δώσουμε την ευκαιρία στα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν χωρίς προβλήματα τις υπηρεσίες του Λιμανιού μας,επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι η  πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στο Λιμάνι του Ηρακλείου αποτελεί δικαίωμα αλλά και δείγμα πολιτισμού».



Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση