ΚΡΗΤΗ
Μια ενδιαφέρουσα ομιλία για τα "σπίτια των προγόνων μας" από τον Γ. Σταματάκη
Αύριο Παρασκευή στο Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με λαογραφικό περιεχόμενο θα παρουσιάσει ο Γεώργιος Γρηγ. Σταματάκης αύριο Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου στο Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης. Η ομιλία του με τίτλο "Τα σπίτια των προγόνων μας - Η απίστευτη γοητεία του ασήμαντου" θα ξεκινήσεις στις 19:30 στον κήπο του Μουσείου, στην οδό Μ. Βερνάρδου 26-28 και διοργανώνεται από τη διοίκηση του Μουσείου.
Ο ίδιος ο Γιώργος Σταματάκης, με το πηγαίο χιούμορ του αναφέρει σε ανάρτησή του για την εκδήλωση:
" Θα ομιλήσω στο Ρέθυμνο την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023 κι ώρα 7.30 το απόγευμα στην ωραία αυλή του Λαογραφικού Μουσείου με το προσφιλές θέμα που αφορά τα σπίτια των προγόνων μας και την απίστευτη γοητεία που εκπέμπουν. Η παρουσίαση χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος γίνεται μια επισκόπηση του Κρητικού Σπιτιού, από μια άλλη, όχι συνηθισμένη οπτική γωνία, που πηγάζει από την προσωπική ματιά και εμπειρία. Στο δεύτερο μέρος θα πούμε τρεις χαριτωμένες ιστορίες από τα Καπετανιανά που ερμηνεύουν με τον τρόπο τους το πρώτο μέρος της ομιλίας μας.
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται για τους Ρεθυμνιώτες φίλους μου που παραπονιούνται ότι δεν προτιμώ τα μέρη τους. Όσοι πιστοί προσέλθετε. Εγώ αναπόφευκτα θα πάω, αλλά δεν έχω αποφασίσει ακόμη τι θα φορέσω. Πιστεύω κάτι απλό και αέρινο!".
Δείτε την ανάρτηση:
Ποιος είναι ο Γεώργιος Σταματάκης - Ένα σύντομο βιογραφικό του ομιλητή
Γεννήθηκε στο ορεινό κτηνοτροφικό και εντελώς απομονωμένο χωριό των Αστερουσίων, Καπετανιανά στις 23η Απριλίου 1968. Ευτύχησε να προλάβει ζωντανή έστω και ψυχορραγούσα την τελευταία αναλαμπή του πολιτισμού μας καταγράφοντας σε ογδόντα χειρόγραφους τόμους τις διηγήσεις των τελευταίων αυθεντικών ανθρώπων, του εν πλήρη παρακμή διατελούντα τόπου του.
Από μαθητής άρχισε να δημοσιεύει κείμενα ξεκινώντας από την πολύ καλή εφημερίδα του Ηρακλείου «Ο Δημοκράτης» με διευθυντή τον Νίκο Ψιλάκη. Έχοντας ιδιαίτερη αδυναμία και έφεση στην εκκλησιαστική ιστορία της Κρήτης, δημοσίευσε αρκετά σχετικά κείμενα και συμμετείχε με ανακοινώσεις του σε συνέδρια Ιερών Μητροπόλεων.
Διατέλεσε αρχισυντάκτης του εξαιρετικού περιοδικού «Κρητικό Πανόραμα» με διευθυντή τον Γιώργη Πατρουδάκη, όπου δημοσίευσε πάνω από 150 κείμενα ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου μεταξύ των οποίων και 39 «ηθογραφήματα» υπό τον γενικό τίτλο «Γράμματα από τα Καπετανιανά».
Οκτώ «Γράμματα από τα Καπετανιανά», έχουν παρουσιαστεί και στο θεατρο.
Τα δε διηγήματα του: «Μπλεμένες Βιόλες» και «Η Υπόκλιση» έχουν μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες.
Γενικά η εργογραφία του συμπεριλαμβάνει πάνω από 250 δημοσιεύσεις.
Εργάζεται 30 χρόνια στον χώρο της Δικαιοσύνης εξ ων, τα τελευταία ένδεκα ως Ανακριτικός υπάλληλος στο Δεύτερο Ανακριτικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Ηρακλείου. Έχει διατελέσει πρόεδρος, αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας των Δικαστικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου. Πρώτος πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας των Αστερουσίων, ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καπετανιανών που ανέδειξε και αναγέννησε το χωριό.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη