ΚΡΗΤΗ
Μια εκστρατεία ... ζωής, από την "Ηλιαχτίδα"
Οι εθελοντές της «Ηλιαχτίδας» βρέθηκαν στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού και πραγματοποίησαν λήψεις δειγμάτων και εγγραφές για εθελοντές δότες μυελού των οστών.
Το μήνυμα ότι η πρόληψη σώζει ζωές στέλνει ο κ. Θεοφάνης Κανάκης, αντιπρόεδρος της «Ηλιαχτίδας», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου».
«Όσο νωρίτερα ανακαλύψουμε τον όγκο στα παιδιά, τόσο καλύτερα αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα», επισημαίνει, συμπληρώνοντας πως «ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας έχει λίγο και ταξικές μορφές. Βλέπουμε από καταγεγραμμένες έρευνες ότι στις φτωχότερες οικογένειες, σε οικογένειες μεταναστών ή σε πληθυσμούς που κινούνται, οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες, όπως και η θνησιμότητα, σε σχέση με άλλες κοινωνίες που είναι ανεπτυγμένες και κοινωνικά εύρωστες. Η ευρωστία λοιπόν του κράτους και των οικογενειών συμβάλλει στην γρήγορη βελτίωση της κατάστασης αλλά και στην ίαση των παιδιών».
Για να στηρίξει την άποψή του, ο κ. Κανάκης μας παρέθεσε ένας παράδειγμα έρευνας από το παρελθόν, και τα δύο κράτη της Γερμανίας: «Στη δυτική Γερμανία είχε ίαση το 78% των πασχόντων, στην ανατολική δεν ξεπέρασε το 60%».
Το «χθες» πάντως δεν απέχει πολύ από το... σήμερα, μια και η διαφορά αυτή, όπως υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της «Ηλιαχτίδας», διατηρείται μέχρι και τις μέρες μας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα «καλό σημείο σε ό,τι αφορά την κοινωνική πρόνοια και το τι παρέχει το κράτος. Βρισκόμαστε σε ένα καλό δρόμο, βέβαια πάντα χρειάζεται κι ένας καλύτερος», σχολίασε ο κ. Κανάκης.
Ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στα παιδιά. Πρώτη είναι τα ατυχήματα. Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση γύρω στα 300 νέα παιδιά νοσούν από καρκίνο. Περίπου 5-6 από αυτές τις περιπτώσεις τις συναντάμε ετησίως στην Κρήτη, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της «Ηλιαχτίδας». Οι κυριότερες μορφές καρκίνου στα παιδιά είναι: η λευχαιμία, όγκοι του εγκεφάλου και όγκου του μυικού συστήματος και των νεφρών.
Ο κ. Κανάκης, που είναι ορθοπεδικός στο επάγγελμα, παρατηρεί ότι υπάρχει μία αύξηση περίπου 1% στον παιδικό καρκίνο στην Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χώρα μας «ξεφεύγει από τα διεθνή δεδομένα». Αύξηση της νόσου έχει παρουσιαστεί στις ηλικίες από 14 έως 20 ετών.
Χθες ο Παγκρήτιος Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ηλιαχτίδα» είχε ξεκινήσει από το πρωί μία ενημερωτική εκστρατεία προκειμένου να υπάρξουν εθελοντές δότες μυελού των οστών. «Προσφέρουμε ζωή σε κάποιον άλλον, κάπου στον πλανήτη», τονίζει ο κ. Κανάκης.
Οι εθελοντές της «Ηλιαχτίδας» θα βρεθούν και πάλι από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Θα πραγματοποιηθούν λήψεις δειγμάτων και εγγραφές για εθελοντές δότες μυελού των οστών.
Όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του μην κερδοσκοπικού συλλόγου, η «Ηλιαχτίδα» ιδρύθηκε το 1992 στο Ηράκλειο από ευαισθητοποιημένους πολίτες. Σκοπός της είναι η υποστήριξη - τόσο υλική, όσο και ηθική και ψυχολογική ― των παιδιών με νεοπλασματικά νοσήματα και των οικογενειών τους.
«Η νοσηλεία και η θεραπεία ενός παιδιού που πάσχει από νεοπλασία είναι μακρόχρονη -τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια. Σε αυτό το διάστημα η οικογένεια αποσυντίθεται, και οικονομικά και ψυχολογικά. Άρα, η Ηλιαχτίδα προσπαθεί να ενισχύσει τις οικογένειες, οικονομικά, ψυχολογικά και σε ό,τι άλλο χρειαστούν. Δεν επεμβαίνει καθόλου στη θεραπεία, γιατί είναι δουλειά των γιατρών», ανέφερε ο κ. Θεοφάνης Κανάκης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου.
Μεγάλο όραμα του Συλλόγου αποτέλεσε η ανέγερση του Παιδικού Ξενώνα Φιλοξενίας «Η Ηλιαχτίδα» στο χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου το οποίο ξεκίνησε το έτος 2008 και εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013.
Ο Ξενώνας αυτός, που σήμερα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, προορίζεται για τη δωρεάν φιλοξενία των οικογενειών και των παιδιών που νοσηλεύονται στην Κλινική Αιματολογίας - Ογκολογίας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κτίριο 700τ.μ. που διαθέτει 6 πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 12 άτομα.