Μετράει τις "πληγές" του το Ρέθυμνο

Στάχτη 12 χιλιάδες στρέμματα γης στο Ρέθυμνο

Μια πολύ δύσκολη περίοδος ήταν η φετινή για τον νομό Ρεθύμνου, σε ό,τι αφορά την εκδήλωση πυρκαγιών, καθώς τα περιστατικά ξεκίνησαν νωρίς, τον Μάρτιο, με φωτιά που εκδηλώθηκε στα Καστελλάκια του δήμου Ρεθύμνου. Συνολικά 12 χιλιάδες στρέμματα γης κάηκαν σε όλο τον νομό, ποσοστό μεγαλύτερο από πέρυσι, διότι φέτος σημειώθηκαν και τρεις μεγάλες πυρκαγιές. Περίπου 100 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν πριν ακόμα την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ενώ ακόμα και τον μήνα που διανύουμε έχουν εκδηλωθεί μικρές πυρκαγιές.

«Επίσημα η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε την 1η Μαΐου και εμείς κάναμε τον σχεδιασμό μας, δηλαδή τη διάταξη των πυροσβεστικών οχημάτων σε όλο τον νομό, την επάνδρωση των οχημάτων, τη διασπορά των δυνάμεων ώστε να έχουμε άμεση απόκριση σε οποιοδήποτε σημείο στον νομό. Πήγαμε πολύ καλά με την έννοια της άμεσης επέμβασης και αυτό συνετέλεσε στην αποτροπή της εξάπλωσης της πυρκαγιάς στις περισσότερες περιπτώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου Μανώλης Ακουμιανάκης.

Ο ίδιος τόνισε ότι αν εξαιρέσουμε τις μεγάλες πυρκαγιές στον Σωματά, στα Σαχτούρια που έφτασε μέχρι τις Μέλαμπες και την Αγία Γαλήνη και την πυρκαγιά στα Χάρκια και τα γειτονικά χωριά, οι άλλες πυρκαγιές δεν έγιναν ιδιαίτερα γνωστές με την έννοια ότι η επέμβαση της υπηρεσίας ήταν ταχεία και άμεση. Σημείωσε όμως ότι παρατηρήθηκε έξαρση των πυρκαγιών μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου. «Υπήρξαν περίπου 100 πυρκαγιές στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου η οποία μάλιστα παρατάθηκε, αν και λήγει στις 31 Οκτωβρίου, γιατί ακόμη και τώρα υπάρχουν πυρκαγιές σε ορεινούς όγκους κυρίως από φωτιές που βάζουν βοσκοί για τη βελτίωση βοσκοτόπων. Είχαμε έξαρση πυρκαγιών μετά την αντιπυρική περίοδο. Επειδή όμως έληξε η αντιπυρική περίοδος αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας να βάζει φωτιά όπου θέλει. Αν προκληθεί ζημιά σε δημόσια περιουσία ή σε κάποιου ιδιοκτήτη, θα διωχθεί ο υπεύθυνος ποινικά και η υπόθεση θα πάει στον εισαγγελέα και αυτό ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, αν πρόκειται κάποιος να κάψει κλαδιά για παράδειγμα και να υπάρξει ενημέρωση στην Πυροσβεστική υπηρεσία».

Ο ίδιος τονίζει ότι πολλές φορές οι δράστες των πυρκαγιών εντοπίζονται και τους επιβάλλεται το ανάλογο πρόστιμο, υπογραμμίζοντας ότι «ο παραδειγματισμός που φέρνει η τιμωρία είναι το καλύτερο φάρμακο». Ωστόσο, ο κ. Ακουμιανάκης αναφέρει χαρακτηριστικά πως το ζητούμενο είναι να αντιληφθούν όλοι ότι η πυρκαγιά αποτελεί έγκλημα και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές. «Ανά πάσα ώρα και στιγμή, ένας πυροσβέστης, ένας εθελοντής πολιτικής προστασίας, ένας πολίτης που θα επέμβει στο κατασβεστικό έργο θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο. Αν κάποιος θέλει να βελτιώσει τον βοσκότοπο του, ή να κάψει κάτι ή νομίζει πως είναι Νέρωνας, θα πρέπει να σκεφτεί ότι η φωτιά δεν έχει όρια και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τις συνέπειές της».
Ο κ. Ακουμιανάκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους δήμους για την αποφασιστική συνδρομή τους στην καταπολέμηση και κατάσβεση πυρκαγιών.

ΕΠΑΡΚΩΣ ΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΗ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟN ΝΟΜΟ

Συνολικά 150 άτομα υπηρετούν στην Πυροσβεστική σε επίπεδο νομού, με τη στελέχωση να χαρακτηρίζεται επαρκής. «Εξήντα άτομα είναι στην υπηρεσία στα Τρία Μοναστήρια που καλύπτουν την πόλη και τα όρια του δήμου Ρεθύμνου. Τα κλιμάκια σε Πέραμα, Γαράζο, Σπήλι, Επισκοπή και Αγία Φωτεινή έχουν από περίπου 20 άτομα το καθένα. Αναπτύσσονται και περιπολικά στην Κρύα Βρύση, στην Γιους Κάμπος, στον Φουρφουρά, στην πόλη του Ρεθύμνου και σε όλα τα επικίνδυνα σημεία του νομού. Μπορεί να φαίνονται λίγοι και ίσως κάποιες φορές να είναι λίγοι, για αυτό είναι πολύ σημαντική η εθελοντική βοήθεια πολιτών», σημείωσε ο κ. Ακουμιανάκης.

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ