Μέτρα για τη λειψυδρία στην Κρήτη: Φόβοι για μη επάρκεια νερού από τη Σητεία μέχρι την Κίσσαμο

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Ανησυχία ότι θα διψάσει το νησί- Αλλεπάλληλες εκκλήσεις από τους δήμους για περιορισμό στην κατανάλωση

Με τον Μάιο του 2024 να καταγράφεται ως ο πιο θερμός όλων των εποχών παγκοσμίως και μάλιστα με ρεκόρ θερμοκρασίας για 12ο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του meteo.gr, προδιαγράφεται μία ζοφερή κατάσταση για την επάρκεια του νερού στην Κρήτη.

Ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι καύσωνες ξεκίνησαν από τις πρώτες κιόλας μέρες του Ιουνίου με τη θερμοκρασία να βρίσκεται αρκετά υψηλότερα από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, σύμφωνα με το AccuWeather (γράφημα), αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι εκκλήσεις για περιορισμό στην κατανάλωση του νερού από τους δήμους της Κρήτης προκαλούν τουλάχιστον ανησυχία αφού ο φόβος για λειψυδρία είναι ορατός.

«Στα δίκτυα των γεωτρήσεων παρατηρούμε ότι οι στάθμες στις δεξαμενές που υδροδοτούν το Ηράκλειο δέχονται μεγάλη πίεση τις τελευταίες ημέρες – μεγαλύτερη από το συνηθισμένο γι’ αυτή την εποχή» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Cretalive ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ηρακλείου Γιώργος Βουρεξάκης.

Συνήθως αρχές Ιουνίου το νερό που εισέρχεται στον Δήμο Ηρακλείου αγγίζει τα 2.300 κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα, μία ποσότητα η οποία υπό κανονικές συνθήκες εξυπηρετεί το Ηράκλειο. Στις δεξαμενές όμως Παπά Τίτου, Αλικαρνασσού και Ούλωφ Πάλμε παρατηρείται μεγάλη πίεση σε σχέση με τις συνολικά επτά δεξαμενές που τροφοδοτούν την πόλη.

Σε ότι αφορά στο φράγμα Αποσελέμη «έχουμε συμφωνήσει οι τρεις δήμοι (Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου) για 400 κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα ή 300.000 m³/μήνα για τον δήμο Ηρακλείου. Οι άλλοι δύο δήμοι υδροδοτούνται με λιγότερο νερό για να φθάσει μέχρι τον Οκτώβριο» επισημαίνει ο ίδιος.

Έτσι, η ΔΕΥΑΗ απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να αποφεύγουν λανθασμένες πρακτικές σπατάλης όπως είναι το πλύσιμο αυλών, δρόμων, αυτοκινήτων και η άρδευση καλλιεργειών, ιδιαίτερα σε περιαστικές περιοχές που παρατηρούνται αυξημένες ανάγκες ύδρευσης ώστε να περιοριστεί τουλάχιστον κατά 10% η κατανάλωση και να αποφύγουμε τα εφιαλτικά σενάρια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης.

«Περιοχές απειλούνται με ερημοποίηση στην Κίσσαμο»

Κι αν είναι τόσο τραγική η κατάσταση σ’ έναν αστικό δήμο όπως το Ηράκλειο τα πράγματα μοιάζουν πιο δυσοίωνα σε τουριστικές περιοχές του νησιού, όπως η Κίσσαμος και η Σητεία, οι οποίες δέχονται μαζικά κύματα τουριστών ήδη· με την υπερκατανάλωση να "χτυπά κόκκινο" και τους δημάρχους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για εναλλακτικές λύσεις υδροδότησης.

«Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο δυτικό τμήμα του δήμου σε τοπικές κοινότητες όπως ο Πλάτανος, η Γραμβούσα και οι Λουσακιές Κισσάμου καθώς επίσης το Βαθύ και το Αμυγδαλοκεφάλι» τονίζει ο Δήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Μυλωνάκης.

Ακόμα και οι γεωτρήσεις του ΤΟΕΒ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή επισημαίνει ο δήμαρχος και καλεί σε ορθολογική διαχείριση του νερού τόσο στα σπίτια όσο και στις καλλιέργειες ενώ περιοχές όπως ο Πλάτανος, η Γραμβουσα και οι Λουσακιές απειλούνται με ερημοποίηση εάν δεν προχωρήσουν τα έργα στο φράγμα του Ταυρωνίτη.

«Κάνουμε αλλεπάλληλες ενέργειες για να λύσουμε το πρόβλημα. Σχεδιάζουμε τη δημιουργία νέας λιμνοδεξαμενής στο Έλος από όπου θα μπουν αγωγοί για να εξυπηρετηθεί το τμήμα του δήμου που έχει το ζήτημα. Παράλληλα ψάχνονται κι άλλες λύσεις. Έχουμε ετοιμάσει τα σχέδια να κάνουμε γεώτρηση στην περιοχή του Στομίου. Αν βρούμε το επιθυμητό νερό θα το χρησιμοποιήσουμε ανάλογα. Και στο Αμυγδαλοκεφάλι έχουμε ήδη κάνει γεώτρηση, έχουμε λάβει άδεια χρήσης νερού και απομένουν γραφειοκρατικές διαδικασίες για να λειτουργήσει» λέει ο ίδιος.

«Μόλις 220 χιλιοστά βροχής φέτος»

Στο άλλο άκρο της Κρήτης, από το πιο δυτικό στο πιο ανατολικό δήμο του νησιού, τη Σητεία τα πράγματα δείχνουν ακόμα πιο απαισιόδοξα αφού μελέτες καταγράφουν την περιοχή ως τον πιο ξηροθερμικό νομό στην Ελλάδα.

Απογοητευτικά είναι και τα ποσοστά βροχοπτώσεων καθώς αγγίζουν μόλις 220 χιλιοστά βροχής φέτος, «ίσως τα χαμηλότερα ποσοστά που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια» αναφέρει ο Δήμαρχος Γιώργος Ζερβάκης και για να γίνει ακόμα πιο αντιληπτό αυτό υπογραμμίζει ότι «το ποσοστό αντιστοιχεί σε δύο ημέρες ισχυρών βροχοπτώσεων στα Χανιά».

«Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πήραμε περιοριστικά μέτρα σε σχέση με τις αρδευόμενες καλλιέργειες για όλη την καλοκαιρινή περίοδο επειδή υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα. Γι’ αυτό το λόγο ζητούμε τη συναίνεση των συνδημοτών μας διότι πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι η ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση του νερού είναι μία υποχρέωση που πρέπει να τηρήσουμε όλοι απαρέγκλιτα» λέει χαρακτηριστικά.

Ο Δήμος Σητείας υδροδοτείται από περίπου 120 γεωτρήσεις οι οποίες βρίσκονται διάσπαρτες σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα ενώ ο Δήμος έχει την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης τους. «Έχει γίνει έλεγχος της στάθμης των γεωτρήσεων. Σε πολλές εξ αυτών παρατηρήθηκε χαμηλότερη στάθμη σε σχέση με τα δεδομένα άλλων ετών και αναγκαστήκαμε να πάρουμε τα περιοριστικά μέτρα» καταλήγει ο Δήμαρχος.

 

Δείτε επίσης:

ΔΕΥΑΗ: Έκκληση για ορθολογική χρήση του νερού!

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

κεντρική φωτογραφία από το pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ