«Μέρες έκφρασης και δημιουργίας Δικτύου TEACHERS4EUROPE»

Το τρίπτυχο «Περιβάλλον-Πολιτισμός-Τουρισμός» προωθεί η Περιφέρεια Κρήτης στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Mε σκοπό την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών, αλλά και την προσέγγιση της βιώσιμης αξιοποίησης του περιβάλλοντος και της αειφορίας, η εκπαιδευτική κοινότητα της Κρήτης συνεργάζεται μέσω προγραμμάτων για το περιβάλλον με την Περιφέρεια Κρήτης.

Προγράμματα, που όπως αναφέρθηκε σήμερα σε διημερίδα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέρες έκφρασης και δημιουργίας Δικτύου TEACHERS4EUROPE» έχουν να αναπτύξουν την περιβαλλοντική εκπαίδευση αναδεικνύοντας όχι μόνο το φυσικό τοπίο και την ομορφιά της Κρήτης, αλλά και τα ιδιαίτερα στοιχεία πολιτισμού και κρητικών προϊόντων, που αποτελούν μοναδικό τουριστικό πλεονέκτημα για το νησί.

Η διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, Δρ Ελένη Χατζηγιάννη, παρουσίασε τις συνέργειες με την εκπαιδευτική κοινότητα, οι οποίες αφορούν σε δράσεις στα σχολεία, την προώθηση ενημερωτικού υλικού στους μαθητές της Κρήτης, τη συμμετοχή και συνδιοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων με τα ΚΠΕ Κρήτης, την κοινή προσπάθεια κεφαλαιοποίησης δράσεων και αποτελεσμάτων ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιούνται αλλά και την υποδοχή εκπαιδευτικών και ομάδων από το εξωτερικό, τόσο στην Κρήτη, όσο και στο γραφείο της Περιφέρειας Κρήτης στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προτάθηκαν και δυνατότητες ενημέρωσης και συμμετοχής της εκπαιδευτικής κοινότητας σε προσεχείς δράσεις Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων μέσω διαπεριφερειακών συνεργασιών στην Ευρώπη, όπως τα: BRANDTOUR (INTERREG EU, Οικοδομώντας Περιφερειακές Δράσεις για την Ανάπτυξη του Τουρισμού), και IMPRECO (INTERREG ADRION, Πρακτικές για την Προστασία της Ακεραιότητας και Υπηρεσιών των Οικοσυστημάτων). Τα Προγράμματα αυτά, αναδεικνύουν μεταξύ άλλων και την έννοια της αειφορίας, το φυσικό τοπίο, τις προστατευόμενες περιοχές, τα πολιτιστικά στοιχεία, σε σχέση και με την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Στο μεταξύ η Κρήτη συμμετέχει ως εταίρος στις δράσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος «Γαλάζια νησιά», στόχος του οποίου είναι να αντιμετωπιστεί συστηματικά η εποχιακή διακύμανση των αποβλήτων που παράγονται ως αποτέλεσμα του τουρισμού στα νησιά αυτά, δηλαδή Κρήτη, Μαγιόρκα, Σαρδηνία, Σικελία, Μάλτα, Μύκονο, Ρόδο, Κροατία και Κύπρο. Όλα νησιά δημοφιλή ως μεσογειακοί τουριστικοί προορισμοί που βιώνουν την απότομη αύξηση της δημιουργίας αποβλήτων κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Με βάση το πρόγραμμα για τα μπλε νησιά, μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί για 7 μήνες του 2017, μηνιαίος εκτενής καθαρισμός τριών επιλεγμένων παραλιών σε κάθε νησί και η κατηγοριοποίηση των συλλεχθέντων αποβλήτων σε 110 κατηγορίες, καθώς και η εργαστηριακή ανάλυση δειγματοληψιών άμμου από συγκεκριμένα σημεία των παραλιών αυτών. Όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα έχουν αποσταλεί στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης που είναι εταίρος στο πρόγραμμα, για την παραπέρα στατιστική έρευνα και αξιολόγηση. Στην Κρήτη έχει ολοκληρωθεί μελέτη χαρακτηρισμού των αποβλήτων σε 160 ξενοδοχεία του νησιού που επιλέχθηκαν ως ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του 10% όλων των κατηγοριών των ξενοδοχείων, προκειμένου να διεξαχθούν επιστημονικά συμπεράσματα της εποχιακής αύξησης της παραγωγής αποβλήτων και να διερευνηθούν ουσιαστικές προτάσεις μετριασμού του φαινομένου.

Οι δράσεις ελέγχου σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα συνεχιστούν, ενώ παράλληλα θα υλοποιηθεί ενημέρωση των επιχειρήσεων και τουριστών πάνω στο θέμα της πρόληψης και προστασίας των θαλασσών και παραλιών από τα απόβλητα, κυρίως από τα πλαστικά που αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το θαλάσσιο περιβάλλον και την διατροφική αλυσίδα και θα εφαρμοστούν πιλοτικά καλές πρακτικές για μετρήσιμα αποτελέσματα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ