ΚΡΗΤΗ
"Μέρα Δράσης" από το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ
Για άλλη μια φορά «πληρώνουμε» τις συνέπειες της υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση
SHARE:
Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου με αφορμή την αναστολή των αδειών των υγειονομικών, λόγω της έξαρσης της πανδημίας.
Η ανακοίνωση:
Η υπουργική απόφαση για αναστολή των κανονικών αδειών στους εργαζόμενους στους φορείς και δημόσιες μονάδες υγείας αποτελεί ανοιχτή ομολογία αυτού που ήδη γνωρίζουμε και η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθούσε να κρύψει. Ότι δηλαδή δεν υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό και τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της επιδημίας.
Για άλλη μια φορά, καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς τις συνέπειες της υποστέλεχωσης και υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων υγείας.
Αγανακτούμε γιατί καλούμαστε να πληρώσουμε το γεγονός ότι από το 2018 μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου, μη ιατρικού, προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην έχουν αντικατασταθεί ούτε οι 3500 συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν τα αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ενώ την τριετία 2017 – 2019, η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά 415 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία συνεχίζει να μειώνεται κατά 2.384 (από 79.254 το Μάιο 2019 σε 76.870 το Σεπτέμβριο 2020) ενώ μειώθηκε και η κρατική χρηματοδότηση στα δημόσια νοσοκομεία κατά 131 εκατ. (από 518 εκατ. το 1ο εξάμηνο 2019 σε 387 εκατ. το 1ο εξάμηνο 2020).
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΠΑΓΝΗ - με 500 κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων – όπου δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας μόνιμος εργαζόμενος.
Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας δικαιολογημένα αγανακτούμε γιατί, στο πρόσφατο πρωθυπουργικό διάγγελμα για την εξάπλωση της επιδημίας, δεν περιλαμβανόταν ούτε μια κουβέντα για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, αν και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι το δημόσιο σύστημα υγείας «πιέζεται και φτάνει στα όρια του». Η εκ των υστέρων πρόσληψη 300 ιατρών για τις ΜΕΘ, στην οποία προχωράει η κυβέρνηση κάτω από την πίεση της κατάστασης, είναι αριθμός αισθητά κατώτερος των τεράστιων αναγκών και μόνο οι 100 αποτελούν νέες προσλήψεις. Καθόλου συζήτηση βέβαια για την αναγκαία επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας για να εξασφαλισθούν ΜΕΘ για τη νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών και τη διενέργεια μαζικών εργαστηριακών ελέγχων για την πρόληψη της εξάπλωσης της επιδημίας.
Η δική μας απάντηση, που θα εκφραστεί στην Μέρα Δράσης, την Πέμπτη 12 Νοέμβρη, σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, είναι η συνέχιση του αγώνα για:
► μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
► επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας και στελέχωση και αξιοποίηση των νοσοκομείων, που έκλεισαν με τα Μνημόνια, για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19.
► εξασφάλιση κατάλληλων και επαρκών Μέσων Ατομικής Προστασίας και λήψη όλων των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για την προστασία της υγείας εργαζομένων και ασθενών.