ΚΡΗΤΗ

Με τα κιάλια ψάχνουμε τους...ναυαγοσώστες!

Η ασταμάτητη δουλειά του Λιμενικού και οι υποχρεώσεις των παράκτιων Δήμων

No profile pic

Του Αντώνη Παντινάκη

Κρατούν κιάλια, αλλά τους ψάχνουμε κιόλας με αυτά!
Μπάνιο κάτω από ακατάλληλες... συνθήκες αναγκάζεται να κάνει κι εφέτος μεγάλος αριθμός λουομένων σε θάλασσες στο βόρειο και στο νότιο τμήμα του νομού Ηρακλείου: Στην χειρότερη χωρίς... ναυαγοσώστη, στην καλύτερη παρουσία του τελευταίου, που αναγκάζεται να σώζει και να προστατεύει ανθρώπινες ζωές στερούμενος τον απαραίτητο εξοπλισμό!

Οι παρατυπίες στις παραλίες είναι αρκετές από το ξεκίνημα του καλοκαιριού: Αποδεικνύονται πολύ πιο επώδυνες... κι από το να περπατά κανείς ξυπόλητος επάνω στην καυτή άμμο του κατακαλόκαιρου, ντάλα μεσημέρι! Μοιάζουν με... σπασμένα γυαλιά που έχουν σκορπίσει και καραδοκούν για να κόψουν τα “γυμνά” πέλματα ανυποψίαστων κολυμβητών, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Το Λιμενικό Σώμα “χτενίζει” αδιάκοπα τις ακροθαλασσιές: Από την 1η Ιουνίου μέχρι και σήμερα έχουν βεβαιωθεί πάνω από 60 παραβάσεις, αριθμός που προβληματίζει τον Λιμενάρχη Ηρακλείου Αντιπλοίαρχο (ΛΣ) Ευθύμη Δουβή.

“Ο αυτοσκοπός του Κεντρικού Λιμεναρχείου δεν είναι η βεβαίωση παραβάσεων”, ξεκαθαρίζει ο ίδιος, “αλλά η υποχρέωση των Δήμων να ανταποκριθούν στις ουσιαστικές υποχρεώσεις τους για να πληρωθούν τα πόστα με ναυαγοσώστες, να έχουν τον εξοπλισμό τους και όλοι μαζί να εγγυηθούμε την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα, που είναι το ζητούμενο, ιδιαίτερα στις βόρειες ακτογραμμές που είναι και πιο τουριστικές”.

Η ασταμάτητη δουλειά του Λιμενικού και οι υποχρεώσεις των παράκτιων Δήμων

Οι έλεγχοι του Λιμενικού Σώματος είναι αδιάκοποι. Διεξάγονται με αμείωτη ένταση. “Περιλαμβάνουν”, όπως αναφέρει ο κ. Δουβής, “εκτός από έλεγχο στην κίνηση των θαλάσσιων μέσων αναψυχής και στην επαγγελματική δραστηριοποίηση των εκμισθωτών σε αυτό το είδος, και ελέγχους στην ναυαγοσωστική κάλυψη, στα πολυσύχναστα παράλια βόρεια και νότια του νομού μας”.

Παρότι μπήκαμε, αισίως, στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιούνη, “δυστυχώς, βεβαιώνονται ακόμα και σήμερα κάποιες παραβάσεις ιδιαίτερα στο κομμάτι της πλήρωσης κάποιων πόστων με ναυαγοσώστες. Θεωρούμε ότι το σημείο αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ασφάλεια των λουομένων”, σχολιάζει ο Λιμενάρχης Ηρακλείου, επισημαίνοντας ότι “μέχρι στιγμής τα κενά είναι τέσσερα, ενώ βεβαιώνονται και κάποιες παραβάσεις σε ελλείψεις εξοπλισμού, που οφείλει να έχει ο ναυαγοσώστης για να ασκεί τα καθήκοντά του με ασφάλεια, προστατεύοντας τους λουόμενους. Έχουμε επικοινωνία με τους παράκτιους Δήμους οι οποίοι δεν έχουν συμμορφωθεί μέχρι στιγμής στην υποχρέωση αυτή, προκειμένου να αναληφθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την πλήρωση των θέσεων και την επάνδρωση των ναυαγοσωστικών πύργων, με τον απαραίτητο αριθμό ναυαγοσωστών”.

Ο “αθέμιτος ανταγωνισμός” και το μόνιμο πρόβλημα της... μη μονιμότητας!

Τους ενδελεχείς ελέγχους του Λιμενικού Σώματος επιδοκιμάζει ο κ. Αργύρης Λεμονής υπεύθυνος στην Παγκρήτια Ναυαγοσωστική Σχολή, ο οποίος “πετά” σωσίβιο... προστασίας στους ναυαγοσώστες που “προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό”.

Κατά την άποψή του, “οι παραβάσεις γίνονται γιατί υπάρχει ένα αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών, και σίγουρα υπάρχουν ελλείψεις. Οι ναυαγοσώστες προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό, αλλά όταν υπάρχουν ελλείψεις και δεν μπορούν να καλυφθούν οι θέσεις, είναι λογικό να γράφει το Λιμεναρχείο, που κάνει πάρα πολύ σωστά τη δουλειά του”.

Ο κ. Λεμονής δίνει τη δική του εξήγηση για την έλλειψη ναυαγοσωστών: “ Δημιουργείται γιατί οι περισσότεροι είναι φοιτητές και σίγουρα υπάρχουν κενά στους πύργους. Δεν είναι μόνιμοι. Είναι μία εποχιακή δουλειά, την οποία την κάνουν τέσσερις μήνες. Και μόλις τελειώσει αυτό το διάστημα, επιστρέφουν στις πόλεις τους”.

Τέλος, δεν παραβλέπει το υψηλό κόστος του ναυαγοσωστικού εξοπλισμού. “Από εκεί πέρα, όμως, κάθε εταιρεία κάνει κι οφείλει να κάνει το καλύτερο δυνατό για να καλύψει τα κενά που παρουσιάζονται σε προσωπικό και σε τεχνικό εξοπλισμό”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση