ΚΡΗΤΗ
Με περιβαλλοντικό μήνυμα το 4ο Φεστιβάλ Γλυπτικής!
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο 4ο Φεστιβάλ Γλυπτικής, δεν χτίζουν παλάτια... στην άμμο!
Κρατούν μυστρί, σχηματοποιώντας τα συναισθήματά τους: Φωνή της Τέχνης τους, ο ήχος απ’ τα κύματα. Πνοή των έργων τους, το μελτέμι που φυσά και ξεφυσά πλάι στη θάλασσα!
Κάθε... κόκκος της ανήσυχης φύσης τους, που ατάκτως διαχέεται στα μύχια της ψυχής τους, αναδύεται και αναπαύεται επάνω στον καλά φιλοτεχνημένο κόσμο που έχουν δημιουργήσει στις παραλίες της Αμμουδάρας!
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο 4ο Φεστιβάλ Γλυπτικής, δεν χτίζουν παλάτια... στην άμμο!
Μορφοποιούν... την ιδιάζουσα πλευρά του χαρακτήρα τους, προσπαθώντας να ενεργοποιήσουν και να ευαισθητοποιήσουν μικρούς και μεγάλους λουόμενους στην προσπάθεια για ένα καλύτερο και καθαρότερο περιβάλλον.
«Δεν το βάζω κάτω! Καθαρές θάλασσες! Καθαρές παραλίες!»
“Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στον κόσμο μέσα από την Τέχνη μας είναι: «Δεν το βάζω κάτω! Καθαρές θάλασσες! Καθαρές παραλίες!». Κάθε χρόνο προσπαθούμε να περάσουμε αυτό το μήνυμα σε όλους, περισσότερο στα παιδιά, προκειμένου να μάθουμε να προστατεύουμε το περιβάλλον’’, μας λέει ο γλύπτης και συντονιστής του Φεστιβάλ, κ. Μανώλης Χαρκούτσης. “Αν εγώ αφήσω το ποτηράκι μου ή την γόπα από το τσιγάρο μου στην άμμο, δεν μου φταίει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας! Πρέπει όλοι να προσέχουμε, από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο: Από τον λουόμενο, μέχρι το καράβι και τις βιομηχανίες που αφήνουν λύματα στη θάλασσα”, συμπληρώνει.
Η γλύπτρια Λήδα Παυλή ήρθε από την Αθήνα στο Ηράκλειο για να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ. “Είναι η πρώτη χρονιά που συμμετέχω. Είναι η πρώτη φορά που δουλεύω στην άμμο και είναι μία ξεχωριστή εμπειρία. Μου αρέσει πάρα πολύ”, μας δηλώνει, εστιάζοντας στη συνέχεια στο έργο της: “Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Τις επόμενες ημέρες πιστεύω θα το έχω τελειώσει. Είναι ένα ψάρι σε σχήμα μπουκαλιού κι ένα χταπόδι που αντιδρά σε αυτή την κίνηση. Σαν να λέει δηλαδή ότι δεν θέλω να λερωθεί άλλο η θάλασσα”.
«Το θέαμα μαγεύει μικρούς και μεγάλους, τους αγγίζει πολύ, τους ενθουσιάζει»
Από την Αθήνα έρχεται και η Αμαλία Φλώρου, που έχει αποφοιτήσει από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Φεστιβάλ και ζει μία “πολύ ωραία εμπειρία. Το θέμα του είναι πολύ σημαντικό. Έχει πολύ ενδιαφέρον να δουλεύεις σε μία παραλία, με άμμο μόνο, μυστρί και μικρές σπατουλίτσες. Η επαφή με τον κόσμο είναι πολύ όμορφη. Εισπράττω πολύ θετικά σχόλια. Το θέαμα μαγεύει μικρούς και μεγάλους, τους αγγίζει πολύ, τους ενθουσιάζει”.
Πέρυσι είχε εμπνευστεί από μία φάλαινα που είχε βρεθεί νεκρή με μεγάλες ποσότητες πλαστικών στο στομάχι της. Εφέτος, “αποφάσισα να εστιάσω στους αστερίες, σε άλλα θαλάσσια πλάσματα, σκεπτόμενη λίγο και τα παιδιά, παρουσιάζοντάς τους κάτι πιο οικείο και παιχνιδιάρικο. Είναι ένας μεγάλος αστερίας που πιέζει μία σακούλα η οποία περιέχει πολλά σκουπίδια, κι ένας μικρότερος που παλεύει να απεγκλωβιστεί από αυτή (σ.σ τη σακούλα) και σιγά σιγά βγαίνει. Δημιουργείται επομένως η σκέψη και η ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα και ο άνθρωπος σεβαστεί περισσότερο το περιβάλλον”.
Πρωτάρης, αλλά κι ενθουσιασμένος είναι ο γλύπτης Στρατής Καρναβός: “Ήρθαμε να αφήσουμε το λιθαράκι μας, για την προστασία του περιβάλλοντος, για να έχουμε καλύτερες παραλίες. Έχουμε φιλοτεχνήσει κάποια γλυπτά με θέμα δύο δελφίνια κι άλλο ένα έργο θέμα του οποίου είναι και πάλι η θαλάσσια πανίδα. Η εμπειρία είναι πολύ ωραία. Η συνεργασία με τους συναδέλφους είναι πολύ όμορφη”.
Το πρόγραμμα και τα σημεία της... έκθεσης!
To 4ο Φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμo ξεκίνησε από την 1η Ιουνίου και θα συνεχιστεί έως και τις 25 του μήνα.
Διοργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο Μονής Μαλεβιζίου με συντονιστή τον γλύπτη Μανώλη Χαρκούτση. Λαμβάνουν επίσης μέρος οι καλλιτέχνες Αμαλία Φλώρου, Λήδα Παυλή, Αντώνης Πετράκης και Στρατής Καβαρνός.
Τα τέσσερα σημεία όπου φιλοτεχνούνται γλυπτά μέχρι τις 25 Ιουνίου είναι:
- Από 1 έως 13 Ιουνίου, 200 μέτρα δυτικά του γηπέδου ΕΓΟΗ
- Από 5 έως 25 Ιουνίου δυτικά των εκβολών του Αλμυρού ποταμού
- Από 16 έως 25 Ιουνίου ανάμεσα στις οδούς Πάρου και Καλύμνου (κέντρο Αμμουδάρας)
- Από τις 16 έως τις 25 Ιουνίου, μπροστά στο πρώην club “Barracuda” (κέντρο Αμμουδάρας)
Τα γλυπτά, εκτός απροόπτου, θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, όπως έγινε τα τρία προηγούμενα χρόνια. Κεντρικό μήνυμα του φεστιβάλ είναι και φέτος «Δεν το βάζω κάτω! Καθαρές θάλασσες! Καθαρές παραλίες!»