ΚΡΗΤΗ

Μ. Χωραφάς στο Livetalks: Συστράτευση για να βγει η Κρήτη κερδισμένη

Τι είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ για το Ταμείο Ανάκαμψης, τον ΒΟΑΚ και το χωροταξικό νομοσχέδιο

No profile pic

Κάλεσμα συστράτευσης δυνάμεων για να βγει η Κρήτη κερδισμένη από το Ταμείο Ανάκαμψης... για τον ΒΟΑΚ, απηύθυνε μέσω του Livetalks ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Μιχάλης Χωραφάς.

Φύσει αισιόδοξος” ο ίδιος, τονίζει ότι με “τεχνοκρατικά επιχειρήματα”, “ορθολογισμό” και με “προσπάθεια από όλους, αυτή η ευκαιρία δεν θα χαθεί”.

Όπως ακούγεται κι έχει γραφτεί πολλά από τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που δικαιούται η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πάνε σε υποδομές “και υποχρεωτικά θα κατευθυνθούν σε ώριμες μελέτες που πρέπει άμεσα να συμβασιοποιηθούν”, γι’ αυτό και πρέπει “να υπάρξει συστράτευση όλων των φορέων ώστε να μην χαθούν αυτά τα χρήματα από το νησί μας” ανέφερε ο κ. Χωραφάς,

Πρέπει να συνεχίσουμε να γινόμαστε “ενοχλητικοί” πρόσθεσε ο ίδιος “διότι αυτή τη στιγμή το θέμα είναι επίκαιρο με το Ταμείο Ανάκαμψης. Τώρα – απ’ ο,τι μας λένε οι πληροφορίες μας – εξετάζονται διεξοδικά από το Υπουργείο ποιες μελέτες είναι ώριμες ώστε να ενταχθούν σε αυτό τον πίνακα έργων που θα προωθηθούν και γι’ αυτό πρέπει να ξαναπιέσουμε. Γι’ αυτό και ζητούμε από όλους τους φορείς της Κρήτης να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, να συμβάλλουν. Όταν υπάρξει συστράτευση των φορέων, θεωρούμε ότι θα υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα”.

Στο Τεχνικό Επιμελητήριο αναμένουν με αγωνία τον Νοέμβριο και την... ολοκλήρωση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τους δύο διαγωνισμούς που έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση (το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος το οποίο θα γίνει με τη μέθοδο της παραχώρησης και το Χερσόνησος Σεληνάρι που θα γίνει με μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

Δεν ακούσαμε τίποτα και για τα υπόλοιπα τμήματα για τα οποία υπάρχουν μελέτες με υψηλότατο βαθμό ωριμότητας: είτε πλήρως ολοκληρωμένες και έτοιμες για δημοπράτηση, είτε ολοκληρωμένες στο 98% που θέλουν λίγους μήνες για να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες” επισήμανε ο κ. Χωραφάς, που εστίασε και στον νομό Λασιθίου όπου υπάρχουν “σοβαρές αναπτυξιακές δυνατότητες”, καλώντας το κεντρικό κράτος να στρέψει το βλέμμα της και να δώσει “κίνητρα ανάπτυξης” στους κατοίκους.

Όλοι οι εκπρόσωποι του Λασιθίου, πρέπει να δείξουν και τη διεκδικητικότητα, την κατάλληλη αγωνιστικότητα και να κάνουν τις κατάλληλες επαφές . Αντικειμενικά το Λασίθι είναι ένας αδικημένος νομός, αλλά πρέπει να το διαβάσουμε αντίστροφα αντικειμενικά” είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ.

Ο κ. Χωραφάς αναφέρθηκε και στο νέο χωροταξικό νομοσχέδιο.

Μας κράτησε σε φόρμα τον Αύγουστο, ήμασταν σε πλήρη εγρήγορση. Είναι μία ιστορική αλλαγή η οποία δεν πρέπει να γίνει με την ταχύτητα την οποία επιδιώκεται. Προσπαθούμε να αναδείξουμε το ζήτημα σε όλη του τη διάσταση (...) Είναι κρίμα να ξεκινούμε από τις απαγορεύσεις” σχολίασε χαρακτηριστικά.

Δεν είμαστε κατά της οργανωμένης δόμησης σαν Τεχνικό Επιμελητήριο” ξεκαθάρισε, διαφωνώντας με τον τρόπο με τον οποίο πάνε να γίνουν οι όποιες αλλαγές, “κάπως δηλαδή αιφνιδιαστικά και χωρίς την απαραίτητη οργάνωση”.

Εκκρεμούν εξάλλου σοβαρά ζητήματα όπως οι απαραίτητες επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων, οι δασικοί χάρτες, ο καθορισμός ρεμάτων, η ολοκλήρωση Κτηματολογίου κ.α

Ακούστε το ηχητικό:

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση