ΚΡΗΤΗ

Λιονής στο Livetalks: Ελεγχόμενη η πανδημία στην Κρήτη

"Αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό" αναφέρει ο καθηγητής επισημαίνοντας ότι "η Κρήτη έχει εκτεθεί και εκτίθεται κι αυτό τον καιρό σε πολύ μεγάλο αριθμό προσώπων που κυκλοφορούν τον ιό".

No profile pic

"Η πανδημία στην Κρήτη εξακολουθεί να είναι ελεγχόμενη, χωρίς αυτό να σημαίνει εφησυχασμό ή ακόμη και χαλάρωση" δήλωσε στο Livetalks ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστος Λιονής.

"Η Κρήτη έχει εκτεθεί και εκτίθεται κι αυτό τον καιρό σε πολύ μεγάλο αριθμό προσώπων που κυκλοφορούν τον ιό. Συνεπώς, οι αριθμοί αυτών που εμφανίζουν τη νόσο - διότι όπως έχουμε πει υπάρχουν πάρα πολλοί ασυμπτωματικοί - είναι μικρότεροι από αυτούς" που θα περίμενε κάποιος, εξήγησε ο ίδιος.

" Η νόσος δεν εγκατέλειψε ποτέ την Ελλάδα. Είναι φυσικό σε περιόδους υψηλής κινητικότητας του πληθυσμού, η διασπορά να είναι μεγαλύτερη. Είναι δεδομένο ότι μία πανδημία προχωρά με υφέσεις και εξάρσεις" υπογράμμισε ο κ. Λιονής. "Έχουμε μία έξαρση τώρα" πάντως διαφοροποιείται από Περιφέρεια σε Περιφέρεια.

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός ανέτρεξε στην άποψη που είχε διατυπώσει απ΄ τον περασμένο Μάρτιο, ότι "η Κρήτη έχει πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα, φυσικά, γεωγραφικά και πλεονεκτήματα που αφορούν τα πλεονεκτήματα που αφορούν τον ίδιο τον πληθυσμό της (με τα κοινωνικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά του)" και που "φαίνεται πώς μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας καλύτερης ασπίδας απέναντι στην πανδημία, συγκριτικά με άλλες Περιφέρειες".

Παρ' όλα αυτά στάθηκε ιδιαιτέρως στο μήνυμα το οποίο πρέπει να περάσει "στον πληθυσμό της Κρήτης", ότι "έχει μία υποχρέωση να διαφυλάξει αυτό που ο τόπος έχει κρατήσει εδώ και δεκαετίες ή και αιώνες, να κρατήσουμε τα πλεονεκτήματα του τόπου μας
με συμμόρφωση στα μέτρα".

Ο κ. Λιονής αναφέρθηκε και στα (νέα) μέτρα που ανακοινώθηκαν: "Η κυβέρνηση αποφασίζει διαβάζοντας τους αριθμούς. Στην δική μου την εικόνα, μέτρα που έχουν σχέση με πολιτικές και ιδιαίτερα με συμπεριφορά δεν μπορούν να παίρνονται χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή της αυτοδιοίκησης.Πιστεύω πάρα πολύ σε αυτό που λέγεται κοινότητα και ιδιαίτερα η διασπορά και η ενίσχυση ενός μηνύματος γίνεται καλύτερα από την περιφερειακή και την τοπική αυτοδιοίκηση".

  Εκείνο που επείγει φυσικά είναι  "να εμποδίσουμε τη διασπορά, ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες ομάδες" , ωστόσο ο   καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης επικεντρώθηκε στην "επικοινωνιακή στρατηγική και τακτικη", η οποία "θα ήθελε πολύ μεγαλύτερη εξειδίκευση, διότι μιλάς πολύ διαφορετικά σε ανθρώπους που ζουν στις ορεινές περιοχές από άλλους που ζουν στις πεδινές΄.
Είναι τελείως διαφορετική η προσέγγιση του Κρητικού απ' ο,τι θα γίνει με έναν Έλληνα που ζει στην Μακεδονία ή στην Θράκη.Η επικοινωνιακή τακτική θα έπρεπε να είναι πιο εξειδικευμένη. Δεν έχω δει αντίστοιχα μέτρα να έχουν περάσει και να έχουν φιλτραριστεί και στον χώρο της Παιδείας ή και στου Πολιτισμού".

Σύμφωνα με τον κ. Λιονή, έχει καταλυτική κοινωνική σημασία η έναρξη μιας τέτοιας συζήτησης ως προς την σταδιακή αλλαγή της συμπεριφοράς μας και της προσέγγισής μας απέναντι στον κορωνοϊό . "Η πανδημία δεν είναι κάτι που ήρθε σαν ένας αέρας που θα φύγει" δήλωσε χαρακτηριστικά. "Επηρεάζει πάρα πολύ την δημόσια και την κοινωνική ζωή. Και τα μέτρα μας δεν γίνεται να είναι μόνο ως μέτρα διαχείρισης του επείγοντος (δηλαδή εκείνη την ώρα της έξαρσης), αλλά θα πρέπει σιγά σιγά να συνοδευτούν από μέτρα που θα ενσωματωθούν μέσα στην κοινωνική διεργασία - αυτά θα πρέπει να πηγαίνουν παράλληλα.
Θα πρέπει να περάσουν μέτρα που θα ενισχύουν την αλλαγή της κοινωνικής συμπεριφοράς, ιδιαίτερα στους νέους".


Ακούστε το απόσπασμα από την συνέντευξη του κ. Λιονή στο Livetalks και τον Αντώνη Παντινάκη:


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση