Λειψυδρία: «Καμπανάκι» για την επάρκεια νερού στην Κρήτη - Τι αλλάζει στη χρέωση

Newsroom
Newsroom

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας επικεντρώνεται στο νότιο Αιγαίο, σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου και της ανατολικής Κρήτης

«Σε αυτή τη φάση ζητάμε κατανάλωση με μέτρο. Αν έχουμε κακή περίοδο, μπορεί να εξετάσουμε και άλλα μέτρα που να περιορίζουν την κατανάλωση για να έχουμε ασφάλεια στην πιθανότητα ακραίων φαινομένων» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης για τη λειψυδρία, ενώ έδωσε έμφαση στην αφαλάτωση, την οποία χαρακτήρισε «ψυχρή εφεδρεία» ανεξάρτητη από την ανομβρία, που θα μπορούσε να προσφέρει λύσεις τόσο στην Αττική, όσο και σε νησιά.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας επικεντρώνεται στο νότιο Αιγαίο, σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου και της ανατολικής Κρήτης. Σε ό,τι αφορά την Αττική, επισήμανε ότι υδροδροτείται από την κεντρική Ελλάδα και έχει επηρεαστεί μεσοπρόθεσμα από τους ξηρούς χειμώνες τα δύο προηγούμενα έτη.

Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι έχουμε υψηλή εξάρτηση από τα υπόγεια νερά. Όπως είπε, πρόκειται για «δεξαμενές» με συγκεκριμένες ποσότητες νερού. «Αν υπάρξει έλλειψη βροχής, οι δεξαμενές αυτές θα αδειάσουν», σημείωσε.

Σημείωσε, δε, ότι είναι διαφορετική η κατάσταση και αναγκών ανά περιοχή, προσθέτοντας ότι ο τουρισμός επηρεάζει, αλλά είναι σημειακή η επιρροή του. «Δεν ανατρέπει την κατάσταση αλλά συνεισφέρει στην κατανάλωση ένα αξιόλογο ποσοστό», εξήγησε και στάθηκε και στο γεγονός ότι οι εταιρείες ύδρευσης δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό και αδυνατούν να κάνουν επενδύσεις σε υποδομές.

Ο υπουργός επισήμανε ότι στα νησιά γίνονται ενεργειακά έργα και αυτά εξυπηρετούν την αφαλάτωση που, όπως πρόσθεσε, είναι η μοναδική ασφαλής λύση για τα μικρά νησιά του νοτίου Αιγαίου.

Λειψυδρία: Τα μέτρα που εξετάζονται για την Αττική

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως εφόσον η ανομβρία συνεχιστεί, τα υφιστάμενα αποθέματα για την Αττική αρκούν για τέσσερα έτη. Οι κυριότερες παρεμβάσεις που δρομολογούνται είναι η ενίσχυση του ταμιευτήρα του Εύηνου, αλλά και η διασύνδεση με τα Κρεμαστά. Μίλησε επίσης για στρατηγική εφεδρεία με αφαλάτωση, εκμεταλλευόμενοι ότι στο μέλλον το ενεργειακό κόστος θα είναι χαμηλότερο.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, μακροπρόθεσμα υπάρχει και το νερό της Ψυτάλλειας που μπορεί να αξιοποιηθεί για βιομηχανική χρήση και άρδευση, ενώ κάποια στιγμή θα εξεταστεί και το ζήτημα των ομβρίων υδάτων.

Κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση - Θα μειωθούν στο 1/4 οι ΔΕΥΑ

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε ρύθμιση για τα τιμολόγια του νερού, τα οποία δεν θα μπορούν να αυξηθούν περισσότερο από το όριο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Επιπλέον, θα προβλέπεται δυνατότητα κλιμακωτής χρέωσης από τον πάροχο ανάλογα με την κατανάλωση, με την υποχρέωση η πρώτη κλίμακα να είναι προσιτή οικονομικά.

Προαναγγέλθηκε, επίσης, ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης θα συνενωθούν ανά περιφερειακή ενότητα, για να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Προανήγγειλε ειδικότερα σημαντικές αλλαγές στις ΔΕΥΑ όπου στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός τους στο 1/4. Όπως υποστήριξε, αυτού του είδους οι συνενώσεις, συγχωνεύσεις που δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί στις λεπτομέρειές τους, θα βοηθήσουν στη δημιουργία ισχυρότερων παρόχων.

Έτσι η ΕΥΔΑΠ αναμένεται να επεκταθεί σε Κορινθία, Βοιωτία και Φθιώτιδα και η ΕΥΑΘ στη λοιπή Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Θα υπάρξει ΕΥΔΑΠ Νησιών για τα νησιά και την Κρήτη, ανέφερε, όπου είναι αδύναμος ο πάροχος και ανεπαρκής η εισπραξιμότητα.

Για 4 χρόνια τα αποθέματα στην Αττική – Εφεδρικοί ταμιευτήτες και γεωτρήσεις

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπος Σαχίνης, επισήμανε ότι αν δεν κάνουμε κάτι, είναι πιθανό να μην έχουμε νερό μακροπρόθεσμα. Όπως τόνισε, τον Οκτώβριο του 2022 τα αποθέματα ήταν πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας, ωστόσο οι τελευταίοι άνυδροι χειμώνες οδήγησαν σε μείωση των αποθεμάτων. Τόνισε, δε, ότι πρέπει να δοθεί μακροπρόθεσμη λύση για τα επόμενα 50 χρόνια.

Αναφερόμενος στην υδροδότηση στην Αθήνα, σημείωσε ότι μέχρι πριν από δύο μήνες το νερό ερχόταν από τη λίμνη του Εύηνου που τροφοδοτεί μαζί με ποταμούς τη λίμνη του Μόρνου. Τώρα, σύμφωνα με τα μοντέλα της ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με ΕΜΠ, προβλέπεται η προσθήκη εφεδρικών ταμιευτήρων.

Όπως σημείωσε, έχει μπει σε λειτουργία η λίμνη της Υλίκης που είναι εφεδρική, αλλά έχει ενεργειακό κόστος. Ενεργειακό κόστος έχουν οι γεωτρήσεις που έχουν ενεργοποιηθεί και οι οποίες θα δώσουν 75 εκατ. κυβικά νερό επιπλέον. Και ο κ. Σαχίνης επισήμανε ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί η ανομβρία, υπάρχει νερό για τέσσερα χρόνια.

Ως προς τους καταναλωτές, επισήμανε έχει ήδη ξεκινήσει καμπάνια για τη μείωση της κατανάλωσης, η οποία θα κλιμακωθεί ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Σε ό,τι αφορά τις διαρροές στο δίκτυο, είπε ότι μαζί με τις υδροκλοπές φτάνουν στο 23% που είναι στον μέσο όρο της Ε.Ε., ωστόσο τόνισε ότι θα γίνουν επενδύσεις για να μειωθούν οι διαρροές στο σύστημα.

Ανακυκλωμένο νερό

Αναφερόμενος στις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται, στάθηκε στη χρήση ανακυκλωμένου νερού που σήμερα απορρίπτεται στη θάλασσα από την Ψυτάλλεια και το Θριάσιο. Όπως είπε, εξετάζεται το νερό του Θριασίου μέσω επένδυσης να οδηγείται στη Helleniq Energy που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής της ΕΥΔΑΠ, ενώ πραγματοποιείται Master Plan για να εξεταστεί πού μπορεί να αξιοποιηθεί το ανακυκλωμένο νερό Κορωπίου.

Ανέφερε, δε, ότι η Ψυτάλλεια παράγει πολύ καθαρό νερό που οδηγείται στη θάλασσα, ωστόσο πρέπει να γίνει ακόμη καθαρότερο, μέσα από περαιτέρω επεξεργασία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βιομηχανική χρήση και σε χρήση για άρδευση μελλοντικά.

Πηγή: parapolitika.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ