Λαϊκή Συσπείρωση: Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μεταφέρεται στους δήμους

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Ηρακλείου, για τη δημιουργία ΤΟΜΥ από Δήμο και 7η ΔΥΠΕ

Κατά της δημιουργίας ΤΟΜΥ στο χώρο του Δημοτικού Ιατρείου Ηρακλείου τάσσεται η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου, που άλλωστε καταψήφισε το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Στη σχετική ανακοίνωση της Λα.Σ., γίνεται λόγος για "στρατηγική σύμπλευση όλων των παρατάξεων στη μεταφορά της ΠΦΥ στους δήμους".

Η ανακοίνωση

Όσες διαφωνίες και αν βρουν δημοτική αρχή και ΝΔ για την μετεξέλιξη του δημοτικού ιατρείου σε ΤΟΜΥ με την αιτιολογία της παροχής των πληρέστερων δυνατών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους δημότες, δεν μπορούν να κρύψουν τη στρατηγική σύμπλευση όλων των παρατάξεων στη μεταφορά της ΠΦΥ στους δήμους και εντέλει στο χαράτσωμα των δημοτών.

Έξαλλου κάτι τέτοιο νομοθετήθηκε δίνοντας τη δυνατότητα στην Τοπική Διοίκηση Α' και Β' βαθμού να χρηματοδοτούν τη δημιουργία Μονάδων Υγείας, τον εξοπλισμό τους, τη μισθοδοσία προσωπικού, την παροχή επιδομάτων σε χρήμα και σε είδος (π.χ. στέγαση), ως «κίνητρα», κυρίως σε γιατρούς των περιφερειακών - «άγονων» περιοχών. 

Στην ουσία, αυτό το μέτρο ανοίγει την προοπτική της επιβολής επιπλέον τοπικής φορολογίας στους κατοίκους, στο όνομα των αναγκών για τη στελέχωση των Μονάδων Υγείας, τον εξοπλισμό τους κ.λπ.

Επιπλέον, ανοίγει το δρόμο της μεγαλύτερης διαφοροποίησης των Μονάδων Υγείας όσον αφορά την ανάπτυξη και τις υπηρεσίες τους, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα της Τοπικής Διοίκησης, αλλά και των κατοίκων να χρηματοδοτούν ή όχι τέτοιες «λύσεις».

Οι ΤΟΜΥ, που διαφημίζονται από την Κυβέρνηση σαν «Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας», είναι ένα από «τα διαρθρωτικά μέτρα με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας ως μέσου συγκράτησης των δαπανών» όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» για την τρίτη αξιολόγηση.
Δηλαδή, οι ελάχιστοι γιατροί των Τοπικών Μονάδων Υγείας προβλέπεται να λειτουργήσουν ως «κόφτες» των ασθενών και των αναγκών τους, με υποτυπώδεις παροχές στο όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών του κράτους και του ΕΟΠΥΥ, χωρίς εργαστήρια και ειδικούς γιατρούς και με τους εργαζόμενους να δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με «πετσοκομμένα» δικαιώματα και μισθούς πείνας. 

Οι «υψηλού επιπέδου» υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αντιστοιχούν το πολύ σε μια γρήγορη εξέταση και μια συνταγογράφηση για ένα μικρό μέρος του πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι για όλο το δήμο Ηρακλείου λειτουργούν 3 ΤΟΜΥ! Ποιους κοροϊδεύει η δημοτική αρχή αλλά και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, όταν με τα παραπάνω δεδομένα είναι ζήτημα εάν θα προλαβαίνουν ακόμα και να συνταγογραφούν και το πολύ - πολύ να κάνουν και κάποια στοιχειώδη εξέταση;

Με βάση τον αριθμό και τη σύνθεση αυτών των Τοπικών Ομάδων, μόνο σαν αστείο ακούγεται ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι θα παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης, προαγωγής της υγείας στην οικογένεια, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στους χρόνιους ασθενείς, την προγραμματισμένη φροντίδα ενηλίκων και παιδιών, κατ' οίκον νοσηλεία, εκτίμηση ψυχικών νόσων, αντιμετώπιση οξέων προβλημάτων υγείας, καταγραφή επιδημιολογικών στοιχείων και πολλά άλλα, που αναφέρονται στο νόμο για τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ.

Τώρα απαιτείται η οργάνωση της λαϊκής πάλης:
• Για τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος υγείας, σύγχρονου, πλήρως στελεχωμένου με υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων, με απολύτως δωρεάν εξετάσεις, νοσηλεία και φάρμακα, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
• Για την πανελλαδική ανάπτυξη αποκλειστικά κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, συνδεδεμένα με τους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, με παροχή υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής και για τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών, των ΑμεΑ, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των μεταναστών.
• Άμεση δωρεάν κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων αναγκών των ασθενών μας σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ΠΦΥ.
• Αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών στην ΠΦΥ, χωρίς καμία συμμετοχή των ασθενών.
• Ανάπτυξη δημόσιων ΚΥ αστικού και περιφερικού τύπου, πλήρως εξοπλισμένα και επαρκή σε αριθμό, ώστε να καλύπτουν το σύνολο των σύγχρονων αναγκών. Στελέχωση των ΚΥ με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και με οικογενειακούς γιατρούς, με σταθερές - μόνιμες σχέσεις εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Προσανατολισμός των ΚΥ πρέπει να είναι η συμβολή αποτελεσματικά στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία και όχι να παρέχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες συνταγογράφησης και να παίζουν το ρόλο του φράχτη -επιστημονικοφανούς κόφτη- εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας και δευτεροβάθμιας - τριτοβάθμιας περίθαλψης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ