ΚΡΗΤΗ
Κρητικός Φούρνος Daily: Μία οικογένεια, έξι δεκαετίες ιστορίας – «Ξεκίνησα πάμφτωχος, από το μηδέν»!
Ποια είναι η οικογένεια πίσω από την επιτυχημένη εταιρεία Κρητικός Φούρνος Daily – Γνωρίστε το brand που έφερε στην καθημερινότητα των Κρητικών τα ζαχαροπλαστεία – Café!
Η μυρωδιά του φρέσκου ψωμιού που «ξυπνά» αναμνήσεις, οι παραδοσιακές γεύσεις που είναι άρρηκτα συνδεμένες με τον τρόπο ζωής στην Κρήτη και οι γλυκιές δημιουργίες με ένα σύγχρονο “twist” συνθέτουν την ουσία του Κρητικού Φούρνου Daily. Μία οικογενειακή επιχείρηση που οι Κρητικοί καταναλωτές εμπιστεύονται από το ξεκίνημα της, με θεμέλιο της σχέσης τους την αδιαπραγμάτευτη επιλογή ποιοτικών πρώτων υλών και απαράβατο κανόνα «να μπορούν πάντα να κοιτούν τον πελάτη στα μάτια».
O σεβασμός στον καταναλωτή είναι το μυστικό της επιτυχίας του Κρητικός Φούρνος Daily που επί τρεις γενιές προσφέρει ποιοτικά αγαθά αλλά και το γεγονός πως οι άνθρωποι της εταιρείας δεν εργάζονται απλά ως φουρνάρηδες και ζαχαροπλάστες αλλά ως καλλιτέχνες, με πάθος και μεράκι για δημιουργία και στόχο την απόλυτη ευχαρίστηση. Η επιβράβευση τους είναι το χαμόγελο κάθε ικανοποιημένου πελάτη που επιστρέφει στα καταστήματα για αγορές! Η επιτυχημένη πορεία του οφείλεται στη διατήρηση προσφοράς των παραδοσιακών προϊόντων με τις ίδιες συνταγές του παππού της οικογένειας, Στέλιου Νικολιδάκη αλλά και στην μετέπειτα προσθήκη νέων αλμυρών και γλυκών γεύσεων που έφεραν ποικιλία επιλογών στον καταναλωτή.
"Τρεις γενιές Κρητικός Φούρνος - Παππούς, πατέρας και γιος φορούν τις ποδιές τους και εργάζονται παρέα στην οικογενειακή επιχείρηση."
Εξήντα χρόνια φούρναρης - Πως ο Στέλιος Νικολιδάκης έφτασε να προμηθεύει με ψωμί 19 χωριά
Όλα ξεκίνησαν από τον Στέλιο Νικολιδάκη (τον παππού) όταν το 1967 άνοιξε τον πρώτο φούρνο στην Ένωση Πεζών, προσφέροντας μονάχα ψωμί και παξιμάδι. Ο φούρνος έγινε σύντομα γνωστός με κόσμο να φεύγει από το Ηράκλειο για να τον επισκεφθεί, μόνο και μόνο για να βρει αυτά τα δύο προϊόντα. Ο Στέλιος Νικολιδάκης από πολύ νεαρή ηλικία είχε αντιληφθεί πως το μυστικό της επιτυχίας είναι η αξιοπιστία. Ακούραστα εργατικός και ψημένος στη δουλειά από πολύ μικρός ξεχώρισε στην τοπική κοινωνία για την τιμιότητα του και τις σχέσεις εμπιστοσύνης που δημιουργούσε.
Ο ίδιος εξηγεί πως ξεκίνησε να εργάζεται σε δύσκολες συνθήκες και με μεγάλες απαιτήσεις. «Ξεκίνησα πάμφτωχος , χωρίς κεφάλαιο, ξυπόλυτος. Έφυγα από τα χέρια του πατέρα μου και δούλεψα τζάμπα για δύο χρόνια στο φούρνο του μπάρμπα μου. Δύο χρόνια φτιάχναμε στρατιωτικό ψωμί , δεν έβγαλα τίποτα αλλά έμαθα την τέχνη. Στη συνέχεια, πήγα σε άλλο φούρνο όπου μου έδιναν 10 δραχμές την ημέρα. Μέρα νύχτα δούλευα, κοιμόμουν μόνο 4-5 ώρες. Τότε έβγαζαν τα στρογγυλά ψωμιά, τις πινακοτές, φόρτωνα 40 οκάδες στη σχάρα στο ποδήλατο και τα πήγαινα στην Αγία Βαρβάρα. Στους ανεγύρους, κατέβαινα και το έσπρωχνα. Έκανα κι άλλα δρομολόγια σε άλλα χωριά, στις Μοίρες, στο Πετροκεφάλι…»
Αφού εργάστηκε σε διάφορους φούρνους, έμαθε καλά την τέχνη της αρτοποιίας, ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και το ΄67 προσελήφθη σε έναν φούρνο στο Ηράκλειο ωστόσο δεν ήταν ικανοποιημένος καθώς οι αρμοδιότητες ήταν πολλές και ο ίδιος ήθελε να αφοσιωθεί στην αρτοποιεία. Τότε, αποφασίζει να ενοικιάσει το αρτοποιείο της Ένωσης Πεζών. Το ανήσυχο πνεύμα του , δεν τον άφηνε να επαναπαυτεί. «Δεν μου άρεσαν οι λαμαρίνες, τα ψωμιά κολλούσαν και δεν ήταν όπως έπρεπε. Πήρα τελάρα και το ψωμί έβγαινε ωραίο και σωστά ζυγισμένο. Το έκανα διανομή εγώ ο ίδιος σε 19 χωριά , τους άρεσε και το ζητούσαν!»
O ίδιος παίρνει την απόφαση να καινοτομήσει. Αποφασίζει να πάει στη Βόνη και να αλέσει κριθάρι σε έναν μύλο, προκειμένου να δημιουργήσει ένα διαφορετικό παξιμάδι. «Πήρα κριθάρι, το έπλυνε η γυναίκα μου με την πεθερά και την κουνιάδα μου και το πήγα στο μύλο στη Βόνη. Ζήτησα να μου το αλέσουν ψιλό και με περιγέλασαν. “Eσύ θα το αλέσεις και ξα μου εμένα!” , είπα και έτσι έφτιαξα το κριθαρένιο παξιμάδι που είναι υγιεινό. Έγινε χαμός, δεν προλάβαινα να φουρνίζω. Σταμάτησα να φτιάχνω ψωμί και έφτιαχνα μόνο παξιμάδι για να προλαβαίνω. Έστειλα μέχρι και στην Αμερική και τη Ρωσία , κόσμος ερχόταν και από την Αθήνα για να δοκιμάσει.»
Ο Στέλιος Νικολιδάκης είχε έναν κανόνα. «Να γίνεται η δουλειά σωστά και να εκτιμάται η κάθε δεκάρα του πελάτη, είτε είχε να τη δώσει είτε όχι.», όπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος. «Τους έλεγα, προσέξτε τον κάθε πελάτη. Και η σκόνη του παπουτσιού του είναι κέρδος για την επιχείρηση. Θέλω η δουλειά να είναι πεντακάθαρη , σαν να ταΐζετε τα παιδιά σας και τους εαυτούς σας. Εγώ ποτέ δεν έβαλα βελτιωτικά στο ψωμί και είπα και στα παιδιά μου να μη βάλουν γιατί κάνουν κακό στην υγεία.»
"Ο Νίκος Νικολιδάκης αγκαλιά με τη μητέρα του σε οικογενειακό τραπέζι"
"Το ζεύγος Νικολιδάκη τότε & σήμερα"
Οικογενειακή υπόθεση
Τα παιδιά του Στέλιου Νικολιδάκη είχαν από μικρή ηλικία μνήμες, μυρωδιές και ακούσματα από τον φούρνο. Τα έπαιρνε μαζί του στο φούρνο για να βλέπουν την δουλειά και όταν ήταν πλέον στο λύκειο, η βοήθεια τους ήταν απαραίτητη καθώς δεν προλάβαινε να φουρνίζει λόγω της αυξημένης ζήτησης. « Έπαιρνα τα παιδιά στο φούρνο κι έμαθαν τη δουλειά, τη μία εβδομάδα ερχόταν ο ένας και την άλλη ο άλλος. Γύριζαν από το σχολείο και τους έβαζα να κόβουν το παξιμάδι.», λέει ο ίδιος και δηλώνει ευχαριστημένος από τα παιδιά του, αναφέροντας πως η συμβουλή που τους έδωσε είναι «να προσφέρουν κάτι ποιοτικό που κάνει καλό στην υγεία.»
"Ο Νίκος και ο Δημήτρης Νικολιδάκης σε παιδική ηλικία"
Σύντροφος και στήριγμα της ζωής του , η σύζυγος του Δέσποινα με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά. Δύο γιους και μία κόρη. « Πάντα δύο πέτρες μαζί βγάζουν το αλεύρι.» λέει ο ίδιος θέλοντας να υπερτονίσει την προσφορά της συζύγου του στην ανατροφή των παιδιών και στο νοικοκυριό. «Έκανε κι εκείνη θυσίες. Της είπα από την αρχή , ή γλέντι θα κάνουμε ή φούρνο. Μου ανέθρεψε τα παιδιά , είχε το σπίτι περιποιημένο και σεβόταν τον ύπνο μου. Εμένα μου ζήτησαν να πάω κάποια στιγμή στην Αμερική αλλά δεν ήξερα γράμματα. Και να ήξερα όμως, δεν θα άφηνα την οικογένεια μου!»
Το ’93 , ύστερα από ένα πρόβλημα υγείας, ο κ. Νικολιδάκης αποσύρθηκε από τη δουλειά και ανέλαβαν τα παιδιά του. Εκείνος τους βοήθησε δίνοντας τους το αλεύρι ενός μήνα και τη γνώση της τέχνης. Οι γιοι του αποφασίζουν να διατήρησαν την παράδοση αναλλοίωτη…
Αδυναμία του κ. Νικολιδάκη είναι το εγγόνι του του ο Στέλιος. Δεν κρύβει την ικανοποίηση του για την επαγγελματική του πορεία και το ήθος του. «Πετάω στον αέρα για τον Στέλιο. Και σήμερα να φύγω, έχω αφήσει έναν αντικαταστάτη άσσο. Είναι εξαιρετικός μάστορας στο παγωτό και προσέχει κάθε βήμα του στη δουλειά να είναι άψογο. Είμαι ευχαριστημένος γιατί μπήκε στη δουλειά και ξεκούρασε τον πατέρα του και δεν επαναπαύεται, διαρκώς μορφώνεται.», λέει ο ίδιος συγκινημένος.
"O παππούς ζυμώνει ενώ ο μικρός Στέλιος κάνει σκανταλιές!"
"O Στέλιος έχει επισκεφτεί το ζυμωτήριο με τον παππού του για να περάσουν δημιουργικό χρόνο μαζί."
"Ο Στέλιος Νικολιδάκης αγκαλιά με το εγγόνι του, τον Στέλιο."
Αρτοποιεία και ζαχαροπλαστική
Οι γιοι του Στέλιου Νικολιδάκη συνεχίζουν το έργο του πατέρα τους και γρήγορα ανοίγουν νέα καταστήματα. Ο Κρητικός Φούρνος Daily προσφέρει ψωμί και παξιμάδι με τις ίδιες συνταγές του παππού διατηρώντας την παράδοση και την ποιότητα. Ο Νίκος Νικολιδάκης δημιουργεί τον “Κρητικό Φούρνο Daily Bakery” και «παντρεύει» την αρτοποιία με την ζαχαροπλαστική, έχοντας μία πιο μοντέρνα προσέγγιση . Στην αλυσίδα καταστημάτων, ο κρητικός καταναλωτής μπορεί να βρει μία τεράστια ποικιλία γλυκών αλλά και αλμυρών επιλογών για να καλύψει τις ανάγκες του ολόκληρη την ημέρα. Ο ίδιος εμπλέκεται σε όλα τα στάδια παραγωγής και με άσβεστη αγάπη για δημιουργία , συστήνει διαρκώς νέες ενδιαφέρουσες γεύσεις. Μυστικό της επιτυχίας του είναι η σταθερή επιλογή ποιοτικών πρώτων υλών.
"Ο Νίκος Νικολιδάκης εργάζεται στην παραγωγή."
Η κίνηση ματ που άλλαξε την αγορά του Ηρακλείου
Ο Νίκος Νικολιδάκης ήρθε αποφασισμένος να αλλάξει το τοπίο της αγοράς. Μαζί με τα αδέρφια του , Δημήτρη και Άννα, κάνουν την κίνηση ματ συστήνοντας στους Ηρακλειώτες το ζαχαροπλαστείο – καφέ. Η Άννα Νικολιδάκη αναλαμβάνει να "στήσει" το τμήμα της ζαχαροπλαστικής στον φούρνο. Ο Κρητικός Φούρνος Daily μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης για καφέ και σε προορισμό για γευστικά σνακ και γλυκά. Αποτελεί μέρος της ζωής και της καθημερινότητας των Ηρακλειωτών και απασχολεί 180 άτομα προσωπικό. Η επιχείρηση οφείλει την επιτυχία της στην τεράστια ποικιλία των προϊόντων που προσφέρει καθημερινά αλλά και στο γεγονός ότι όλα τα προϊόντα είναι πάντα φρέσκα. Το 2014 εκσυγχρονίστηκε σε Κρητικός Φούρνος Daily Bakery cafe με την δημιουργία του καταστήματος στην Λ. Ικάρου. Σήμερα, έχει υιοθετήσει την φιλοσοφία shop in shop διαθέτοντας καταστήματα μέσα σε κάθε κατάστημα με διαφορετικά προϊόντα. Με αυτό τον τρόπο προσελκύει τους καταναλωτές που με προορισμό τον Κρητικό Φούρνο θα βρουν ό,τι αναζητούν.
Ερωτώμενος για τη σχέση του με την αρτοποιεία, ο κ. Νικολιδάκης ανακαλεί μνήμες του παρελθόντος από όταν ήταν παιδί, τότε που είχε την πρώτη τριβή με το φούρνο. «Χριστούγεννα, Πάσχα αλλά και στις διακοπές είμασταν στο φούρνο. Κάναμε βοηθητικές δουλειές και το βλέπαμε σαν παιχνίδι.», αναφέρει και θυμάται τον εαυτό του να παίζει με τους φίλους του έξω από το φούρνο της Ένωσης Πεζών στο διάλλειμα του.
"Ο Νίκος Νικολιδάκης σε παιδική ηλικία"
Ο Νίκος Νικολιδάκης ξεκίνησε να εργάζεται με τον αδερφό του, στο φούρνο του πατέρα τους μετά το στρατό. Όσο ήταν στο στρατό , είδαν παρόμοιες επιχειρήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα που ήταν πιο σύγχρονες και αποφάσισαν να εξελίξουν και τη δική τους.
«Πήραμε μηχανήματα, μάθαμε τεχνικές και προσθέσαμε νέα προϊόντα ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς. Το ’98 δημιουργήθηκε ο Κρητικός Φούρνος Daily , στον οποίο αναπτύχθηκε το κομμάτι της ζαχαροπλαστικής ενώ προσθέσαμε και σνακ - καφέ. Σε αυτό το εγχείρημα διδάξαμε συνεργάτες μας ενώ συμβουλευτήκαμε εξειδικευμένους επαγγελματίες , με τους οποίους διατηρούμε μακρόχρονη συνεργασία.»
Το μυστικό ωστόσο είναι η διατήρηση της παράδοσης. «Οι συνταγές είναι στη μνήμη μας αλλά και σε συνταγολόγιο. Οι περισσότερες είναι παρόμοιες , η διαφορά είναι στην εκτέλεση και την εμπειρία, γι’ αυτό το λόγο γυρνάμε συχνά στο μπαμπάς μας για να του κάνουμε ερωτήσεις και να επιβεβαιώσουμε πως όλα γίνονται σωστά.»
Ο κ. Νικολιδάκης είναι πατέρας τριών παιδιών, του Στέλιου, του Δημήτρη και της Ιωάννας. Σήμερα, με την εταιρεία ασχολείται ενεργά ο γιος του Στέλιος και τα άλλα δύο του παιδιά σπουδάζουν στο εξωτερικό. "Και τα τρία μου παιδιά έρχονταν στη δουλειά ,μαζί μου, από μικρά. Η Ιωάννα είναι μια ήρεμη δύναμη, ενώ έκανε τις σπουδές της, όταν ερχόταν στις διακοπές της πάντα ήταν στην δουλειά και βοηθούσε. Το ίδιο και ο μικρός μου γιος ,Δημήτρης, ο οποίος είναι επικοινωνιακός και του αρέσει να εξυπηρετεί τους πελάτες στο DCD. Ο Στέλιος είναι πολυμηχάνημα. Νιώθω περήφανος γιατί με ότι ασχοληθεί με βγάζει ασπροπρόσωπο. Είναι αξιολάτρευτο παιδί και αγαπητός στους φίλους και στους πελάτες μας. Έχει DNA από τον παππού του…»
"Πατέρας και γιος αγκαλιά σε βραδινή έξοδο"
"Ο Νίκος και ο Στέλιος Νικολιδάκης, ξημερώματα Καθαράς Δευτέρας."
Δεν έχουν μόνο το ίδιο όνομα, έχουν και το ίδιο μεράκι...
Στην διαρκώς εξελισσόμενη οικογενειακή επιχείρηση μπαίνει και η τρίτη γενιά, ο γιος του Νίκου, Στέλιος Νικολιδάκης. Εκτός από το ίδιο όνομα με τον παππού του, μοιράζονται το ίδιο ανήσυχο και εργατικό πνεύμα.
"Ο Στέλιος Νικολιδάκης συμμετέχει ενεργά στην οικογενειακή επιχείρηση."
Ο Στέλιος φέρνει αέρα ανανέωσης στην επιχείρηση, φρέσκιες ιδέες και ασχολείται ενεργά με την προβολή της εταιρείας στα social media. Ως άξιος συνεχιστής του πατέρα και του παππού του, διαθέτει μεράκι και ξεχωρίζει αμέσως ως maestro gelaterie. H αδυναμία του είναι το καλό παγωτό και ύστερα από σπουδές στο εξωτερικό δημιουργεί μία μοναδική γεύση που παίρνει διακρίσεις και τον οδηγεί στον Ελληνικό τελικό του διαγωνισμού Gelato Festival World Masters. O Στέλιος δημιουργεί ένα παγωτό με έμπνευση από την παράδοση και την υγιεινή διατροφή, το Κρητικό παγωτό cheesecake, με κρητικό ανθόγαλα, φράουλες και μπισκότο χαρουπιού.
"O Στέλιος Νικολιδάκης στο Gelato Festival World Masters , με το παγωτό που δημιούργησε."
To δημιουργικό του πνεύμα όμως δεν σταματάει εκεί. Ο ίδιος οραματίζεται τη δημιουργία ενός εστιατορίου και το όνειρο του πραγματοποιείται με την δημιουργία του Daily Chicken Dinner (DCD), ενός εστιατορίου αμερικάνικου στυλ που εδράζεται μέσα στον Κρητικό Φούρνο και δίνει στον πελάτη μία διαφορετική επιλογή. Oι Κρητικοί ενθουσιάζονται με το γευστικό τηγανητό κοτόπουλο που προσφέρει σε διάφορες παραλλαγές και το «αγκαλιάζουν» με ενθουσιασμό. Ο Στέλιος Νικολιδάκης βρίσκεται, επίσης, πίσω από την προβολή του Κρητικού Φούρνου στα social media. Στόχος του είναι να ακολουθεί τις τελευταίες τάσεις της ψηφιακής εποχής και να ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για ό,τι νέο κυκλοφορεί!
«Η εταιρεία είναι οι άνθρωποι της»
Ο Κρητικός Φούρνος είναι μία οικογένεια και η οικογένεια Νικολιδάκη πρεσβεύει πως η «η εταιρεία είναι οι άνθρωποί της». Ο Κρητικός Φούρνος Daily διατηρεί μακροχρόνιες συνεργασίες με το προσωπικό, χτίζοντας σχέσεις οικογενειακές με τους ανθρώπους που συνεργάζεται αλλά και με τους πελάτες που επιλέγουν να ψωνίζουν σταθερά από τα καταστήματα τους. Στόχος της εταιρείας είναι να είναι πάντα ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής αλλά και του καφέ για να προσφέρουν το καλύτερο στο καταναλωτικό κοινό. Αυτό επιτυγχάνεται από την συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις αλλά και δράσεις. Φρέσκιες ιδέες, μοναδικά υλικά και νέες τεχνικές υιοθετούνται διαρκώς με στόχο τη δημιουργία νέων γεύσεων και προϊόντων που ικανοποιούν το μάτι και τον ουρανίσκο.
Η επιχείρηση , παράλληλα, έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στην καλαισθησία και την διακόσμηση των καταστημάτων της. Με συνεχείς ανακαινίσεις και αλλαγές έχει πάντα μοντέρνα αισθητική και καθαρούς χώρους που προσφέρουν μία ευχάριστη εμπειρία , διαθέτοντας σύγχρονα μηχανήματα για την παραγωγή και συντήρηση των προϊόντων.
Άλματα προόδου, βραβεία και διακρίσεις
Την ποιότητα αλλά και τη δημιουργική φαντασία του Κρητικού Φούρνου Daily επιβεβαιώνουν οι διακρίσεις που έχει λάβει. Τον Δεκέμβριο του 2021 απέσπασε το χρυσό βραβείο στα Cretan Taste Αwards αλλά και τρία ακόμα βραβεία στα Mediterranean Taste Awards 2022. Στον διαγωνισμό, έλαβαν μέρος δεκάδες επιχειρήσεις της γαστρονομίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό και τα βραβεία απονεμήθηκαν σε προϊόντα των επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα για τον Κρητικό Φούρνο Daily Bakery τιμήθηκαν τα λυχναράκια και το παξιμάδι σε ξυλόφουρνο με το Gold Award και τα βουτήματα χαρουπιού με το Silver Award. Ο Κρητικός Φούρνος Daily συμμετέχει στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την ανάδειξη, προβολή και προώθηση των ποιοτικών προϊόντων. Έχει λάβει, μάλιστα, πιστοποίηση για τα λυχναράκια και για το κουλούρι πετιμεζιού με προζύμι. Τέλος, το 2022 βραβεύτηκε με Παγκόσμιο Βραβείο για το καλύτερο λυχναράκι στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
"Στιγμιότυπο από τη βράβευση στα Cretan Taste Awards."
"Εικόνα από το εσωτερικό υποκαταστήματος του Κρητικού Φούρνου Daily"