Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ αναφέρει:
"Τιμάμε τα 79 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, μάχη με ιδιαίτερη θέση στη λαϊκή αντίσταση και πάλη της περιόδου του Β΄ Παγκόσμιου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου. Τιμούμε τον αντιφασιστικό αγώνα των λαών, τον απαράμιλλο ηρωισμό του λαού της Κρήτης και τα χτυπήματα που επέφερε στον φασιστικό άξονα με τη Μάχη της Κρήτης. Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε.
Η ναζιστική εισβολή βρήκε απέναντί της μια γενικευμένη ένοπλη λαϊκή εξέγερση στην Κρήτη, που δεν οργανώθηκε και δεν στηρίχτηκε ούτε από το επίσημο αστικό ελληνικό κράτος ούτε από το Βρετανικό επιτελείο στρατού . Σε αντίθεση με τον απαράμιλλο ηρωισμό των ελληνικών και βρετανικών στρατιωτικών τμημάτων που συμμετείχαν στην άμυνα του νησιού και έδωσαν σκληρή μάχη, πλάι στον λαό της Κρήτης, απέναντι σε ένα πάνοπλο αντίπαλο.
Το γεγονός ότι δεν στηρίχτηκε οργανωμένα η λαϊκή αυτενέργεια δείχνει την απέχθεια και το φόβο των αστικών δυνάμεων απέναντι στον παλλαϊκό ξεσηκωμό, τη λαϊκή αντίσταση! Αποδεικνύει απ' την άλλη, ότι κανένας λαός δεν μπορεί να εμπιστευθεί την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας του στις αστικές κυβερνήσεις, στα αστικά κόμματα και στην τάξη τους.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των μαχών για την υπεράσπιση της Κρήτης, παρά τα πλήγματα που είχε δεχθεί από την Μεταξική δικτατορία. Καθοριστική ήταν η συμβολή των 9 κομμουνιστών που απέδρασαν στις αρχές του Μάη 1941 από τη Φολέγανδρο, με επικεφαλής τον Στέργιο Αναστασιάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μετέπειτα, από κοινού με τους 8 κομμουνιστές που απέδρασαν στα τέλη Μάη του 1941 από τη Γαύδο, πρωτοστατούν στον αντιστασιακό αγώνα της Κρήτης.
Χαρακτηριστικό ήταν το κάλεσμα του Μιλτιάδη Πορφυρογένη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, που είχε αποδράσει από την Κίμωλο - στην εφημερίδα του Ηρακλείου "Κρητικά Νέα" - στις 16 Μάη 1941, όπου καλούσε τους κομμουνιστές και τον κρητικό λαό να οργανώσουν την αντίσταση με κάθε τρόπο στην επικείμενη ναζιστική εισβολή στην Κρήτη.
Το ΚΚΕ υπήρξε ο εμπνευστής, ο οργανωτής και κύριος αιμοδότης της μεγάλης ΕΑΜικής Αντίστασης του λαού μας, του Παγκρήτιου Αντιστασιακού Μετώπου, που μετονομάστηκε σε ΕΑΜ μετά την ίδρυσή του και της Παγκρήτιας Οργάνωσης Ελεύθερων Νέων, που μετονομάστηκε σε ΕΠΟΝ μετά την ίδρυσή της.
Σήμερα, 79 χρόνια μετά, οι οξυμμένοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, σε συνθήκες νέας κρίσης του καπιταλισμού, διαμορφώνουν μια καινούργια βαρβαρότητα για τους λαούς του κόσμου.
Οι χιλιάδες νεκροί της επιδημίας, το ξεγύμνωμα των πολιτικών εμπορευματοποίησης των υποδομών Υγείας, οι εκατομμύρια απολυμένοι, ο νέος γύρος επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων δείχνουν τις αντιφάσεις αλλά και τα ασυμβίβαστα, για τις ανάγκες του λαού, όρια του καπιταλιστικού συστήματος.
Το κλίμα συναίνεσης και αναμονής που καλλιεργούν τα αστικά κόμματα σήμερα, έχει μοναδικό στόχο να πληρώσουν για άλλη μια φορά οι λαοί το “μάρμαρο” της κρίσης τους. Την ίδια ώρα τα καπιταλιστικά κράτη ενισχύουν τα μονοπώλια απλόχερα και επιδίδονται σε μια νέα απειλητική για τους λαούς κούρσα κέρδους.
Γι’ αυτό οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν, να διδάσκονται από την ιστορική πείρα. Ειδικά σήμερα που η χώρα μας είναι στο μάτι του ιμπεριαλιστικού κυκλώνα αφού έχει μετατραπεί σε μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση, προωθώντας τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων Ενέργειας.
Η εποποιία που έγραψαν οι λαοί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εκείνη που έγραψε ο Κρητικός λαός στην Μάχη της Κρήτης φωτίζει σήμερα το αξεπέραστο μέγεθος της δύναμης τους όταν βγαίνουν στο προσκήνιο της Ιστορίας.
Αυτήν τη δύναμη μπορούν και πρέπει σήμερα να δοκιμάσουν οι λαοί για να απαλλαγούν από τον καπιταλισμό που γεννά και θρέφει τις κρίσεις, το ναζισμό – φασισμό, προκαλεί φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά. Για να δώσουμε οριστική απάντηση στο επίκαιρο ερώτημα: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα";