ΚΡΗΤΗ

Κίνδυνος να μείνουν οι σεισμόπληκτοι με τους φακέλους στο χέρι αν δεν πάρουν παράταση

Κατατίθεται ο φάκελος στο Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις- «Αργή η χρηματοροή ακόμα και για εργασίες που έχουν εκτελεστεί ήδη» αποκάλυψε ο Γ. Αναστασάκης

Κίνδυνος να μείνουν οι σεισμόπληκτοι με τους φακέλους στο χέρι αν δεν πάρουν παράταση

Με το… πιστόλι στον κρόταφο ζουν τρία χρόνια τώρα οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, αφού η επεξεργασία των φακέλων προχωρά με ρυθμούς χελώνας λόγω υποστελέχωσης του ΤΑΕΦΚ και την ίδια ώρα το κράτος θέτει διορία στους σεισμόπληκτους με καταληκτική ημερομηνία τις 27 Σεπτεμβρίου 2024 για να υποβάλλουν την αίτηση.

Το φλέγον αυτό ζήτημα που αφορά κυρίως το Αρκαλοχώρι αλλά και τους δήμους Αρχανών- Αστερουσίων, Χερσονήσου ακόμα και Ηρακλείου συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης έπειτα από πρωτοβουλία του περιφερειακού συμβούλου, Δημήτρη Βρύσαλη.

Κατά την εισήγηση του ο κ. Βρύσαλης τόνισε ότι «από τα 800 κτίρια στον Δήμο Μινώα και τα 400 στον Δήμο Αρχανών- Αστερουσίων που έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα, έχουν γίνει ελάχιστες κατεδαφίσεις στο Αρκαλοχώρι. Κι αντί να δοθεί γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση έδωσε μόνο 800.000 ευρώ για τον Δ. Μινώα και 200.000 ευρώ για τον Δήμο Αρχανών - Αστερουσίων.

»Με ευθύνη της κυβέρνησης οι πιο πολλοί σεισμόπληκτοι δεν θα φτάσουν ποτέ στις εργασίες αποκατάστασης, αφού μόνο η διαδικασία σύνταξης φακέλου έχει κόστος περίπου 1.500 ευρώ, που οι σεισμόπληχτοι πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους στους ιδιώτες μηχανικούς, χωρίς το κόστος για τις επιπλέον μελέτες που ενδεχομένως θα χρειαστούν. Στην καλύτερη περίπτωση ένα σεισμόπληχτο κτίριο, αν καταφέρει και περάσει από όλες τις χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες, χρειάζεται τουλάχιστον τρία χρόνια, προκειμένου να επιχορηγηθεί το ποσό της αρωγής. Αρωγή που αφορά μόνο το 80% από το κράτος και φτάνει -με βάση τις τιμές των τιμολογίων- μόλις στο 45 %- 50% του κόστους».

Επίσης τόνισε ότι οι σεισμόπληκτοι καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για τα κατεστραμμένα σπίτια τους, ενώ δεκάδες είναι οι πλειστηριασμοί σε σεισμόπληκτα σπίτια και καταστήματα. Τόνισε παράλληλα ότι με τη δημοσίευση του νέου ΦΕΚ (Τεύχος Β’ 4687/09.08.2024), «δίδεται η δυνατότητα στους σεισμόπληκτους για κατασκευή κατοικιών πέραν των κλασσικών του σκυροδέματος, με δύο ακόμη τύπους κατασκευών (σύμμεικτα, προκάτ κτλ.). Έτσι κτίρια που ο στατικός φορέας δεν είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα θα χρηματοδοτούνται μόλις με 800 και 600 ευρώ το τ.μ.».

«Με τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ, τον Απρίλη του 2024 δίνει 3.000 ευρώ για σπίτια και επιχειρήσεις που δεν είχαν σοβαρές, ζημιές στον φέροντα οργανισμό και όποιος ακολουθήσει αυτήν τη διαδικασία αποποιείται τη στεγαστική συνδρομή με το παλιό σύστημα και παραιτείται από κάθε απαίτηση από το ελληνικό Δημόσιο» είπε συγκεκριμένα.

vrysalis...

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης, τόνισε ότι η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους δήμους (Μινώα, Αρχανών- Αστερουσίων, Χερσονήσου και Ηρακλείου) έκαναν τη σχετική προετοιμασία. Παραδέχτηκε βέβαια ότι «η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή δεν τιμά κανέναν μας». Όμως, όπως ο ίδιος είπε, «έγιναν παρεμβάσεις και γνωρίζουμε άπαντες ότι τα θέματα αυτά άπτονται της κεντρικής εξουσίας. Έχουμε άνιση μεταχείριση ως νησί όχι μόνο στις σεισμικές δονήσεις αλλά και στις πλημμύρες».

Ο κ. Συριγωνάκης αποκάλυψε ότι μόλις ήρθαν οι πιστώσεις στην Περιφέρεια ξεκίνησαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για ανάδοχο και να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις. «Γνωρίζουμε όμως όλοι ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι δαιδαλώδεις. Σήμερα ή αύριο θα κατατεθεί ο φάκελος στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Ελπίδα» που επιτελεί εκπληκτικό κοινωνικό έργο συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας», κατέληξε.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Αναστασάκης τόνισε ότι «λήγει η προθεσμία υποβολής των φακέλων των σεισμοπλήκτων για να λάβουν τις αποζημιώσεις για αποκατάσταση των σπιτιών τους. Υπάρχουν λίγοι μηχανικοί στον ΤΑΕΦΚ που έχουν αρμοδιότητα να ελέγχουν τους φακέλους. Αν δεν δοθεί παράταση πάρα πολλές περιπτώσεις που δεν έχουν καταθέσει φάκελο θα έχουν πρόβλημα».

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι «υπάρχει αργή και χαμηλή χρηματοροή ακόμα και των εκτελεσμένων εργασιών και παίρνει πολύ κόσμο αμπάριζα. Δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ από τον περασμένο Δεκέμβριο».

anastasakis.


Δείτε επίσης:

Παράταση στην προθεσμία για τη στεγαστική συνδρομή ζητάει ο Κ.Κεφαλογιάννης

Παράταση για την στεγαστική συνδρομή στους σεισμόπληκτους ζητάει ο Δήμαρχος

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση