Κατεδάφιση ακινήτων για την ανάδειξη Βυζαντινού τείχους

Ολοκληρώθηκαν οι απαλλοτριώσεις - Τον Νοέμβριο οι... μπουλντόζες

Με το ποσό των 907.000 ευρώ αποζημιώθηκαν οι ιδιοκτήτες οκτώ σπιτιών που είναι κτισμένα μπροστά στο Βυζαντινό τείχος των Χανίων στην οδό Σήφακα! Η διαδικασία της απαλλοτρίωσης ολοκληρώθηκε τις τελευταίες ημέρες με προσπάθειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων και τον Νοέβρη αναμένεται να ξεκινήσει η κατεδάφιση τους!

Με το έργο αυτό “απελευθερώνεται” ένα πολύ μεγάλο τμήμα των παλιότερων οχυρώσεων της πόλης των Χανίων το οποίο και θα αναδειχθεί και θα συντηρηθεί από την αρχαιολογία αλλάζοντας κυριολεκτικά την εικόνα ίσως στο σπουδαιότερο αρχαιολογικά και ιστορικά τμήμα της πόλης.

«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων ολοκλήρωσε την απαλλοτρίωση οχτώ συνολικά ιδιοκτησιών επί της οδού Σήφακα 27-41, με την κατάθεση του ποσού των 907.000 ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για την αποζημίωση των δικαιούχων. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία είχε ξεκινήσει από την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με στόχο την προστασία, στερέωση και αποκατάσταση του Βυζαντινού Τείχους και την περαιτέρω ανάπλαση της περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου. Για τον λόγο αυτό προβλέπεται η κατεδάφιση των κτηρίων στο τέλος της τουριστικής περιόδου» δήλωσε στα “Χ.Ν.” η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Ελένη Παπαδοπούλου. Τα συνεργεία κατεδάφισης του τμήματος αυτού αναμένεται να ξεκινήσουν τις εργασίες μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν, ενώ παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες θα γκρεμιστεί και το κτίσμα που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ποτιέ και Κ. Δημητρίου.

ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΕΙΧΟΣ

Σημειώνεται πως το βυζαντινό τείχος κτίσθηκε με οικοδομικό υλικό από την αρχαία Κυδωνία που χρησιμοποιήθηκε σε δεύτερη χρήση. Μέχρι σήμερα ένα μόνο μέρος του είναι ορατό καθώς το υπόλοιπο έχει καλυφθεί από κατοικίες που κατασκευάστηκαν μεταγενέστερα.

Όπως τονίζει στο βιβλίο του “Η παλιά πόλη των Χανίων” ο αρχαιολόγος Μιχάλης Ανδριανάκης «το τείχος αποτελείται από ευθύγραμμα τμήματα που διακόπτονται κατά τακτά διαστήματα από μικρούς, ορθογώνιους ή πολυγωνικούς πύργους. Η τοιχοποιία έχει ενιαίο πάχος σε όλο της το ύψος και η θεμελίωση του δεν είναι βαθιά.

Το περίγραμμα είναι ακανόνιστο, ωοειδές με κατά μήκος άξονα από την Ανατολή προς τη Δύση όπου ήταν και οι δυο κύριες πύλες τους. Η δυτική πύλη υπήρχε προς την πλατεία Συντριβανίου και η ανατολική στη διασταύρωση των οδών Κανεβάρο και Δασκαλογιάννη. Άλλες δύο μικρότερες πύλες υπήρχαν στη νότια πλευρά στην συμβολή των οδών Κατρέ και Καραολή Δημητρίου και στο ύψος των Τουρκικών Φυλακών (σήμερα Πολυτεχνείο Κρητης) προς την οδό Αφεντούλιεφ».

Το τείχος ξεκινούσε από την Πλατεία Συντριβανίου όπου υπήρχε και ορθογώνιος πύργος ο οποίος μετασκευάστηκε με την πάροδο των ετών σε τριώροφη κατοικία και κατέληγε μέσω των οδών Καραολή-Δημήτρίου, Σήφακα, Δασκαλογιάννη, πλατεία Κατεχάκη, Αφεντούλιεφ, Σουρμελή πάλι στο Συντριβάνι.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ