ΚΡΗΤΗ
Και με την αρχαία λύρα "σαν ραψωδός", ο Λουδοβίκος των Ανωγείων θα λέει τα ποιήματά του
«Τώρα καταλαβαίνουμε, πως οι αρχαίοι Έλληνες που είχανε τέλειο πολιτισμό δεν μπορούσαν να μην δημιουργήσουν και να μην χρησιμοποιούν αυτό το τέλειο μουσικό όργανο» σημειώνει χαρακτηριστικά
«Τώρα που γνώρισα την Αρχαία Ελληνική λύρα καταλαβαίνω πώς δημιουργήθηκε η λυρική ποίηση στην Αρχαία Ελλάδα», λέει με θαυμασμό ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, αγαπημένος σύνθετης που μοιράζει ιστορίες και παραμύθια στους ‘Ελληνες, δεκαετίες τώρα. «Είναι ένα σπάνιο όργανο με ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα που χαλαρώνει την ψυχή και το πνεύμα» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή το νέο του βίντεο κλιπ, παραγωγής του καναλιού SEIKILO Ancient World Music στο YouTube, όπου με τη μελωδική φωνή του συνοδεύει μία ... αρχαία λύρα!
Ο γνωστός τραγουδοποιός και ποιητής γνώρισε πρόσφατα το εν λόγω μουσικό όργανο που χρησιμοποιούν πια οι μουσικοί και κατασκευάζει η οικογένεια Κουμαρτζή τα τελευταία οκτώ χρόνια, αποστέλλοντάς το σε όλο τον κόσμο.
«Τώρα καταλαβαίνουμε, πως οι αρχαίοι Έλληνες που είχανε τέλειο πολιτισμό δεν μπορούσαν να μην δημιουργήσουν και να μην χρησιμοποιούν αυτό το τέλειο μουσικό όργανο» σημειώνει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι «ο σύγχρονος πολιτισμός μας εμπλουτίζεται χάρη στην επιχείρηση της οικογένειας Κουμαρτζή, που είναι μια ευλογημένη οικογένεια, με ήθος και με πάθος για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, και συνεχίζει τον πολιτισμό αυτό γιατί κρατά δυνατά την ιστορία της Λύρας του Απόλλωνα». Δηλώνει, άλλωστε, βέβαιος ότι εάν «οι αρχαίοι μας πρόγονοι άκουγαν αυτά τα όργανα, θα συμφωνούσαν στην πιστότητα του ήχου τους».
Ο Έλληνας ποιητής και μουσικός, που μια ζωή παίζει μαντολίνο και δημιουργεί με το δικό του τρόπο μπαλάντες και τραγούδια, ο συνεχιστής της σύγχρονης ποίησης της Κρήτης για πρώτη φορά προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ένα μουσικό όργανο που ανταποκρίνεται, όπως λέει, απόλυτα στο έργο και το πνεύμα του.
«Τι λύρα να χρησιμοποιήσω στις συναυλίες μου, σαν ραψωδός, για να διηγούμαι τις ιστορίες μου, τα ποιήματά μου; Γιατί δεν μπορείς να παίζεις μουσικό όργανο ταυτόχρονα, όμως αυτή η λύρα σου επιτρέπει να βρεις τις νότες, τις ελεύθερες χορδές με το αριστερό σου χέρι... » αναφέρει και μιλάει για τις λύρες που παρασκευάζονται σε ένα μικρό χωριό του Κιλκίς, τον Ευρωπό, στην οικογενειακή επιχείρηση που χαίρει πλέον διεθνούς εκτίμησης για την εξειδίκευσή της στα αρχαία μουσικά όργανα. Η προσπάθεια ξεκίνησε ως διπλωματική εργασία του Νικόλαου Κουμαρτζή στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και σύντομα απέκτησε ένα ενθουσιώδες κοινό στο εξωτερικό.
«Μόλις πριν έναν μήνα, λοιπόν, μία αρχαία λύρα έφτασε στα χέρια του Λουδοβίκου των Ανωγείων, ειδικά κατασκευασμένη για τον ίδιο από την οικογένειά μας» σημειώνει, από την πλευρά του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θοδωρής Κουμαρτζής, ο οποίος παίζει λύρα στο video clip και δηλώνει ενθουσιασμένος για τη ζωή που, όπως λέει, μπορεί να αποκτήσει το αρχαίο αυτό όργανο δίπλα στη μελωδική φωνή του αγαπημένου Έλληνα συνθέτη.