ΚΡΗΤΗ
Κ. Σπυριδάκη: Δεν υπάρχει Δημοκρατία στη συνεισφορά των περιοχών στην ενεργειακή μετάβαση
Tι ανέφερε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής
Στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα την ενημέρωση των μελών των Επιτροπών από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, και την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πρόεδρο της Διυπουργικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, σχετικά με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, η βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, κ Κατερίνα Σπυριδάκη, έθεσε σημαντικά ζητήματα για την ενεργειακή πολιτική της χώρας όσο και για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ιδιαίτερα στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης.
Κατά την ομιλία της, η κ. Σπυριδάκη τόνισε πως η Πράσινη Μετάβαση δεν αποτελεί επιλογή, αλλά έναν μονόδρομο για τη βιωσιμότητα της χώρας.
Ωστόσο, επισήμανε πως η Πράσινη Μετάβαση δεν είναι μόνο οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Όμως είναι Πράσινη Μετάβαση μόνο η (ΑΠΕ); Όχι. Μίλησε ο Υπουργός πριν για την απόλυτη εξάρτηση της χώρας μας από άλλες μορφές ενέργειας. Να θυμίσουμε ότι η ίδια η Κυβέρνηση ήταν εκείνη που όρισε την αυξημένη εξάρτηση από το φυσικό αέριο και αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε να κάνει κάποιος βήμα για την απεξάρτηση μας από αυτό, άμεσα. Άρα, θέλουμε ενεργειακή ανεξαρτησία; Ναι.»
Στη συνέχεια, η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην ανάγκη μίας ουσιαστικής διαβούλευσης για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, λέγοντας ότι αυτή αποτελεί το πρώτο στάδιο διαμόρφωσης ενός συνεκτικού προγράμματος, το οποίο θα πρέπει να υποστηρίζεται από όλες τις μελλοντικές Κυβερνήσεις. «Η διακομματική συνεργασία είναι απαραίτητη», τόνισε η Βουλευτής, όπως συμβαίνει και με άλλα εθνικά θέματα, ώστε να διασφαλιστεί η συνέπεια, η συνέχεια και η επιτυχία των ενεργειακών πολιτικών, αποφεύγοντας τον κίνδυνο αποτυχίας που θα επηρεάσει και τις επόμενες Κυβερνήσεις.
«Το δεύτερο κομμάτι πάλι της διαβούλευσης, είναι ότι έχουμε αυτή τη στιγμή ένα σχέδιο το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση από 22 Αυγούστου, έως 16 Σεπτεμβρίου και πάλι με όρους παθητικής διαβούλευσης, δεν είναι ουσιαστική διαβούλευση. Όπως είπα και πριν, η διαβούλευση οφείλει να αποτελέσει κομμάτι της διαμόρφωσης, μιλάμε για πράσινη μετάβαση και δυστυχώς σήμερα μιλάμε κυρίως με όρους επενδύσεων που σαφέστατα και όλους μας ενδιαφέρουν οι επενδύσεις. Πρέπει όμως, να μιλήσουμε για πράσινη μετάβαση, με όρους περιβάλλοντος, κοινωνίας, οικονομίας, γιατί μόνο έτσι θα έχουμε ουσιαστική βιωσιμότητα στο μέλλον» τόνισε χαρακτηριστικά η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη.
Η κ. Σπυριδάκη στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της Σητείας, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί ο νομός Λασιθίου και η Σητεία συγκεκριμένα, να γίνει η «μπαταρία» της Κρήτης, χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός, χωρίς να ξέρουμε πού τοποθετούμε, τι τοποθετούμε και γιατί το τοποθετούμε. Άρα, δεν υπάρχει δημοκρατία, στη συνεισφορά των περιοχών και αυτό κάνει και τις τοπικές κοινωνίες να είναι απέναντι σε αυτό». Επιπλέον, κατήγγειλε την έλλειψη μέτρων για την αποθήκευση ενέργειας, καθώς και την άνιση κατανομή των ενεργειακών υποδομών: «Μιλάμε, συνεχώς και επέκταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χωρίς να έχουμε πρώτα εξασφαλίσει την αποθήκευση».
Επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) στις ενεργειακές κοινότητες, ζητώντας από την κυβέρνηση να διευκολύνει την αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση πράσινης ενέργειας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Μιλήσατε για ενεργούς καταναλωτές, ενώ εμείς μιλάμε για παραγωγούς, μιλάμε για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, για (ΤΟΕΒ), για Φορείς, για Συνεταιρισμούς, οι οποίοι θα μπορούν να είναι παραγωγοί ενέργειας και όχι απλοί καταναλωτές. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, έχουμε την εξής αντίφαση. Από τη μία πλευρά σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα οι ενεργειακές κοινότητες θεωρούνται το κλειδί για την καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας...Από την άλλη όμως, παρατηρούμε μια σημαντική αντίφαση. Η Κυβέρνηση, επιλέγει να κρατήσει τους τοπικούς οργανισμών εγγείων βελτιώσεων τους ΤΟΕΒ, σε ρόλο καταναλωτών εξαρτώμενους από τους προμηθευτές ενέργειας. Ενώ έχουμε προτείνει κατ’ επανάληψη, τη λύση της παραγωγής και της αυτοκατανάλωσης της πράσινης ενέργειας, ώστε να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους. Παρόλα αυτά οι ΤΟΕΒ, συνεχίζουν να αποκλείονται από τις ενεργειακές κοινότητες με προσκόμματα που βασίζονται σε τυπικές διαδικασίες. Η απόρριψη αιτημάτων για σύνδεση όπως στην περίπτωση της Κρήτης εξαιτίας τυπικών παραλείψεων, δείχνει την έλλειψη πολιτικής βούλησης για ουσιαστική στήριξη παραγωγικών δομών του τόπου μας».
Σε αυτό το σημείο η κα Σπυριδάκη απηύθυνε δύο βασικά ερωτήματα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη:
Ποια είναι τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η Κυβέρνηση, ώστε να επιτρέψει στους ΤΟΕΒ, να συμμετέχουν ουσιαστικά στις ενεργειακές κοινότητες και να αξιοποιήσουν την κατανάλωση πράσινης ενέργειας;
Δεύτερον, αν θα δώσετε τη δυνατότητα σε παραγωγικούς φορείς της χώρας όπως Τοπική Αυτοδιοίκηση και του ΤΟΕΒ, να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους μέσω της αυτοδιαχείρισης ενέργειας συμβάλλοντας έτσι στη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών και στην οικονομική ανάπτυξη;
Κλείνοντας την ομιλία της, η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου να αξιολογήσει τις πολιτικές της και να διασφαλίσει τη συνέχιση του διαλόγου και της διαβούλευσης για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον. «Η διαβούλευση είναι το κλειδί για τη συνέχεια, γιατί η κοινωνία έχει συνέχεια, ενώ οι πολιτικές αλλάζουν», τόνισε χαρακτηριστικά.