ΚΡΗΤΗ

K. Παραγκαμιάν: Ο Δήμος Ιεράπετρας δεν μπορεί να έχει ούτε τον πρώτο, ούτε τον τελευταίο, λόγο στη διαχείριση της Χρυσής

Το τριετές σχέδιο δράσεων της Νήσου Χρυσής έχει αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή

No profile pic

Το 2022 φαίνεται πως θα είναι μια χρονιά διαφορετική για τη νήσο Χρυσή, η πρώτη μετά από δεκαετίες συστηματικής παραμέλησης, και επίσης η πρώτη από τα πάρα πολλά χρόνια που θα ακολουθήσουν για τα οποία προβλέπονται ριζικές αλλαγές σε όσα συμβαίνουν 7 μίλια μακριά από την Ιεράπετρα.

Το τριετές σχέδιο δράσεων της Νήσου Χρυσής, το οποίο είναι πλέον νόμος του κράτους και προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε να δημιουργηθεί ένα νόμιμο πλαίσιο λειτουργίας και διαχείρισης αλλά και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος το οποίο καταστρέφεται, έχει αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή, κι ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή τα χρόνια προβλήματα μοιάζουν σαν ένα βουνό αξεπέραστο να προσπεραστεί, ίσως αυτό αρχίσει σιγά-σιγά να αλλάζει.

Μια πολύωρη συνάντηση, η δεύτερη κατά σειρά, πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή που έχει συστήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης σχετικά.

Οι δράσεις οι οποίες  προτείνονται αλλά και η πορεία και ο τρόπος υλοποιήσής τους παρακολουθείται πλέον από την Επιτροπή που έχει συστήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με πρόεδρο τον Βιολόγο και πρόεδρο του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας, ο οποίος τις τελευταίες δεκαετίες έχει ασχοληθεί πολύ με τη νήσο Χρυσή, Καλούστ Παραγκαμιάν, ο οποίος μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι, μετά και τη δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής, αλλά και τις αντιδράσεις που προέκυψαν εκ μέρους των δύο αντιδημάρχων της Ιεράπετρας οι οποίοι είναι μέλη της.

Ο κ. Παραγκαμιάν αρχικά τόνισε πως είναι λυπηρό το ότι πρέπει να τοποθετηθεί για την επιτροπή και την επάρκειά της πριν αρχίσει να παράγει έργο, παρουσιάζοντας παράλληλα αναλυτικά όλα τα μέλη και τις ιδιότητες που έχουν τα οποία είναι τα εξής:

Ο κ. Παραγκαμιάν τόνισε πως στην επιτροπή στην οποία του προτάθηκε να είναι πρόεδρος συμμετέχουν έξι διδάκτορες πανεπιστημίου και έτσι η επιστημονική της επάρκεια δεν μπορεί να τίθεται υπό αμφισβήτηση. Απαντώντας παράλληλα στην κριτική που έγινε από τα μέλη και αντιδημάρχους της Ιεράπετρας, τόνισε πως τόσο η κ. Χατζημαρκάκη όσο και ο κ. Ασπραδάκης, ελάχιστα συμμετείχαν στη 2η συνεδρίαση η οποία διήρκεσε περίπου 5 ώρες και ενώ τους δόθηκε πολλές φορές ο λόγος για να τοποθετηθούν στη συζήτηση, εκείνοι ήταν απόντες.

Όπως είπε βασική απόφαση της επιτροπής σε αυτή τη φάση είναι να τηρηθεί, με ιεραρχική σειρά, το τρίπτυχο «Νομιμότητα, Προστασία του Οικοσυστήματος, Διαχείριση» και πάνω σε αυτούς τους στόχους θα κινηθούν όλες οι επόμενες ενέργειες. Ο κ. Παραγκαμιάν τόνισε πως η επιτροπή πρόκειται να συνεδριάσει άλλες δύο φορές μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου με σκοπό να είναι σε θέση να μπορεί να κάνει τις πρώτες προτάσεις σχετικά με τις προτεραιότητες και τις δράσεις για τις οποίες έχει διαπιστωθεί πως μπορούν άμεσα να υλοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο κ. Παραγκαμιάν τόνισε πως πέρα από τη έργο της συγκεκριμένης επιτροπής και το πλαίσιο στο οποίο κινείται, στη νήσο Χρυσή ως περιοχή Natura θα εφαρμοστεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη η οποία είναι υπό διαβούλευση και τελικά θα έχει την ανώτερη ισχύ.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται πάνω στη Χρυσή είναι κάτι με το οποίο η συγκεκριμένη επιτροπή δεν θα ασχοληθεί και την έχει χαμηλά στις προτεραιότητές της, αφού υπάρχουν πολύ πιο βασικά και σύνθετα ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να υπάρξει νομιμότητα δράσεων στη νήσο Χρυσή.

Μέσα στον επόμενο μήνα όπως είπε θα ζητηθεί νέα επίσκεψη κλιμακίου για να καταγραφούν όλες οι παράνομες κατασκευές οι οποίες πρέπει να κατεδαφιστούν, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχουν πρωτόκολλα κατεδάφισης μόλις για 20 κατασκευές, η επιτροπή έχει εντοπίσει 60 και είναι βέβαιο πως υπάρχουν κι άλλες που δεν έχουν εντοπιστεί, ενώ στο πλαίσιο κατεδάφισης όπως είπε είναι και οι δύο παράνομες προβλήτες που υπάρχουν στη Χρυσή.

Τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο στις ελλείψεις θεσμικού πλαισίου, όσο και στην επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, είναι πάρα πολύ μεγάλα και για αυτό θα γίνει προσπάθεια για την όσο πιο γρήγορη επίλυσής τους.

Ο κ. Παραγκαμιάν τόνισε επίσης πως το ζήτημα της Χρυσής ξεπερνά κατά πολύ το Δήμο της Ιεράπετρας, αλλά και του Ελληνικού κράτους, αφού πρόκειται για μια περίπτωση διεθνούς ενδιαφέροντος για την οποία προβλέπονται και ευρωπαϊκές κυρώσεις εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση και προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλε υπογράμμισε πως όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χρυσή είναι πλέον πάρα πολύ καλά τεκμηριωμένα και αποτυπώνονται στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, και εκεί φαίνεται ο αρνητικός ρόλος που έχει παίξει η διαχειριστική ανεπάρκεια για να ενταθούν τα προβλήματα που υπάρχουν τώρα.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Πηγή:radiolasithi.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση