ΚΡΗΤΗ
"Ήρθα σε επαφή με κρούσμα και δε μου κάνουν τεστ!"
Επιστολή ξενοδοχοϋπαλλήλου: «Η ιχνηλάτηση της …ανυπαρξίας πρόληψης και ουσιαστικής προστασίας της δημόσιας υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων!»
SHARE:
Την επιστολή ξενοδοχοϋπαλλήλου που δουλεύει σε γνωστό ξενοδοχείο μεγάλου ομίλου σε τουριστική περιοχή του Ηρακλείου δημοσιοποιεί η Δ.Α.Σ. Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου. Ο εν λόγω υπάλληλος αναφέρει ότι αν και ήρθε σε επαφή με κρούσμα, στα νοσοκομεία του Ηρακλείου δε δέχτηκαν να διενεργήσουν τεστ, δε δικαιούται αναρρωτική άδεια, αλλά υποχρεούται σε 14ήμερη καραντίνα με ρεπό, χάνοντας δηλαδή το μισό μισθό του.
Η επιστολή του ξενοδοχοϋπαλλήλου
Το περιστατικό που θα περιγράψω είναι η πραγματικότητα που έρχονται αντιμέτωποι δεκάδες εργαζόμενοι σε χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στον τουρισμό, στις μεταφορές και αλλού. Υπό το καθεστώς του φόβου και της απλήρωτης καραντίνας αποσιωπούνται δεκάδες κρούσματα, με αποτέλεσμα οι χώροι δουλειάς να γίνονται εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, όπως στο εργοστάσιο στην Πέλλα, αλλά και τις δεκάδες καταγγελίες σε ξενοδοχεία για «κουκούλωμα» κρουσμάτων το προηγούμενο διάστημα.
Είμαι εργαζόμενος σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα σε τουριστική περιοχή του Ηρακλείου. Πριν μερικές ημέρες ήρθα σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού, χωρίς να έχω όμως συμπτώματα. Μόλις το έμαθα, ενημέρωσα την εργοδοσία του ξενοδοχείου που εργάζομαι. Όπως λένε έπραξα σύμφωνα με την «ατομική ευθύνη», που διατυμπανίζουν κυβέρνηση και εργοδότες. Μάλιστα πήρα και… εύσημα από την διεύθυνση του ξενοδοχείου για την υπεύθυνη στάση μου! Αμέσως έφυγα από την δουλειά με υπόδειξη της εργοδοσίας και μου συνέστησαν να κάνω τέστ σε κάποιο νοσοκομείο. Όλα καλά μέχρι εδώ.
Το ίδιο πρωινό πηγαίνω και στα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο). Και στα δύο αρνούνται να μου κάνουν τέστ επειδή δεν έχω συμπτώματα. Αμέσως επικοινώνησα με τον ΕΟΔΥ όπου μου είπαν το ίδιο και ότι πρέπει να μείνω 14 ημέρες καραντίνα. Σε επικοινωνία με την διεύθυνση του ξενοδοχείου μου είπαν ότι το ξενοδοχείο είναι συμβεβλημένο με συνεργείο που εδρεύει στην Αθήνα και δεν ξέρουν πότε θα έρθει ξανά στο ξενοδοχείο για ιχνηλάτηση. Όποτε μου είπαν ότι πρέπει να μείνω 14 ημέρες σπίτι με ρεπό, δηλαδή να χάσω τον μισό μισθό του μήνα! Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που θα μάζευα για τους δύο μήνες που θα δουλέψω και είναι αναγκαία για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Με ενημέρωσαν επίσης ότι από τη στιγμή που δεν αποτελώ επιβεβαιωμένο κρούσμα, δεν μπορούν να μου δώσουν αναρρωτική άδεια!
Πολύ γρήγορα αποδείχτηκε ότι η «ατομική ευθύνη» αποτελεί μια τρύπα στο νερό, χωρίς να συνοδεύεται από την κρατική ευθύνη και την ευθύνη της εργοδοσίας για μέτρα προστασίας και εφαρμογή των πρωτοκόλλων.
Αποτελεί ατομική μου ευθύνη ότι δεν έχω 90 ευρώ για να κάνω το τέστ σε ιδιωτικό κέντρο; Αποτελεί ατομική ευθύνη η ιχνηλάτηση των επαφών στο χώρο δουλειάς και στον περίγυρο μου; Αποτελεί ατομική ευθύνη ότι αναγκάζομαι να μπω σε 14ήμερη καραντίνα, χάνοντας μισό μισθό και μάλιστα χωρίς να μου έχουν κάνει τέστ;
Προφανώς και όχι. Αποτελούν ευθύνη των εργοδοτών και της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα διατυμπάνιζε την επάρκεια σε τέστ, τη στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τις προσλήψεις, τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, τα υγειονομικά πρωτόκολλα κα. Την ίδια στιγμή ο ιδιωτικός τομέας θησαυρίζει από τα δεκάδες τέστ που γίνονται καθημερινά από εργαζόμενους που τα χρυσοπληρώνουν.
Στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός είναι εκτεθειμένοι στην πανδημία, την ώρα που βρισκόμαστε εν μέσω του δεύτερου κύματος. Παράλληλα η μεγαλοεργοδοσία δε δίνει μια για τη δουλειά, το μισθό και την υγεία των εργαζομένων. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους δουλειάς έχουν γίνει λάστιχο για τα κέρδη του τουρισμού και αποδεικνύονται τρύπια. Σε αυτήν την κατάσταση η εργοδοσία προσπαθεί να βγάλει τα σπασμένα της σεζόν πάνω στις πλάτες μας με εντατικοποίηση, μείωση μισθών, εργατικά ατυχήματα. Καθημερινά η κυβέρνηση δίνει νέο αέρα στα πανιά της εργοδοσίας, με την τελευταία ανακοίνωση περί ξεπληρώματος της 14ήμερης καραντίνας με υπερωρίες!!!
Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας από τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, σε κάθε χώρο δουλειάς, για να διεκδικήσουμε από το κράτος και την εργοδοσία ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας και των δικαιωμάτων μας. ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ – ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ.
ένας ξενοδοχοϋπάλληλος από το Ηράκλειο