Το Ηράκλειο...αλλάζει κατηγορία!

«Ήδη οι προσπάθειές µας έχουν αποφέρει αποτελέσµατα, καθώς η έκθεση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κατατάσσει το Ηράκλειο στις 240 «έξυπνες πόλεις» της Ευρώπης άνω των 100.000 κατοίκων σε σύνολο 468.



Αλλάζει…κατηγορία στον σχεδιασμό για την πληροφορική, τα έξυπνα δίκτυα και την ενημέρωση των πολιτών ο δήμος Ηρακλείου! Αυτό τονίζει ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης που τονίζει ότι «O ∆ήµος κάνει ένα νέο άλμα στο σχεδιασμό του προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το όραμα της έξυπνης πόλης σαν ένα αναπτυξιακό εργαλείο για το Ηράκλειο»!

Ο κ.Ινιωτάκης αναφέρεται στον σχεδιασμό που υλοποιείται, στη διαβούλευση που ακολούθησε και τώρα στα πρακτικά ζητήματα!

«Ήδη οι προσπάθειές µας έχουν αποφέρει αποτελέσµατα, καθώς η έκθεση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κατατάσσει το Ηράκλειο στις 240 «έξυπνες πόλεις» της Ευρώπης άνω των 100.000 κατοίκων σε σύνολο 468.

Ο στόχος του ∆ήµου Ηρακλείου δεν είναι α̟πλώς να βρει ένα τρό̟πο για να εντάξει τις νέες τεχνολογίες ̟ πληροφορικής και τηλε̟πικοινωνιών στα εργαλεία του, αλλά να τις αξιο̟ποιήσει για να εφαρµόσει καινοτόµες λύσεις στις διαχείριση των υ̟ποδοµών του καθώς και στις οικονοµικές και κοινωνικές σχέσεις, χρησιµο̟ποιώντας ταυτόχρονα το ε̟πιστηµονικό και τεχνολογικό δυναµικό του τό̟που» τονίζει.

 


Ηλεκτρονική διακυβέρνηση

 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο «μια από τις πρώτες προεκλογικές εξαγγελίες µας που κάναµε πραγµατικότητα ήταν η απευθείας µετάδοση των Συνεδριάσεων του ∆ηµοτικού Συµβουλίου. Πλέον οι πολίτες µπορούν να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις ζωντανά από το κανάλι του ∆ήµου στο youtube και να ενηµερώνονται για όλα τα σηµαντικά θέµατα της πόλης.

Πέραν αυτού, το Τµήµα Πληροφορικής εξελίσσεται διαρκώς και προσφέρει στους δηµότες όλο και περισσότερα ψηφιακά εργαλεία στην καθηµερινότητα τους»!

Ηδη, όπως λέει, οι πολίτες έχουν αρχίσει να κάνουν χρήση σημαντικών δράσεων όπως:

 

-Την εφαρµογή «∆ηµότης Ηρακλείου» για κινητά τηλέφωνα και tablets , η οποία µεταξύ άλλων δίνει την δυνατότητα στους δηµότες να επικοινωνούν άµεσα µε τις υπηρεσίες του ∆ήµου και να δηλώνουν το πρόβληµα τους, όπως και πολλές άλλες πληροφορίες (χρήσιµα τηλέφωνα, τα νέα του ∆ήµου, πολιτιστικές εκδηλώσεις εφηµερεύοντα φαρµακεία, θέσεις στάθµευσης ΑΜΕΑ κ.λπ.).

-Την εφαρµογή διαχείρισης Πρασίνου (prasino.heraklion.gr). Μία διαδικτυακή πλατφόρµα για την καταχώρηση και ψηφιοποίηση των χώρων πρασίνου.

-Τη ∆ιαδικτυακή πύλη για τα Γλυπτά του Ηρακλείου (www.heraklionsculptures.gr): Πληροφορίες και φωτογραφίες για τα γλυπτά που είναι τοποθετηµένα στην πόλη και στην ύπαιθρο του Ηρακλείου.

-Τη ∆ιαδικτυακή Πολιτιστική Πύλη του Ηρακλείου (www.heraklionculturalcity.gr) για την προβολή των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην πόλη µας.

-Το ∆ιαδικτυακό ερωτηµατολόγιο Επισκέπτη για το Infopoint: Πρόκειται για διαδικτυακό ερωτηµατολόγιο ικανοποίησης των επισκεπτών της πόλης µας µέσω κινητών συσκευών. ∆ίνει τη δυνατότητα άµεσης συλλογής και επεξεργασίας των απαντήσεων από τους υπαλλήλους του Infopoint.

-Την Εφαρµογή µέτρησης και απεικόνισης κυκλοφοριακής κίνησης για τους δρόµους του Ηρακλείου, µε τη χρήση πληροφοριών από κινητά τηλέφωνα .Η εφαρµογή είναι διαθέσιµη για συσκευές µε λειτουργικό Android και οι δηµότες µπορούν να την εγκαταστήσουν µέσα από το GooglePlay µε το όνοµα RERUM Traffic Car.

 

Το δίκτυο

 

Όπως τονίζει ο κ.Ινιωτάκης «τπερδι̟πλασιάσαµε µέσα σε δυο χρόνια το Ασύρµατο ∆ίκτυο Ελεύθερης Πρόσβασης σε έκταση, χωρητικότητα χρηστών καθώς και σε ταχύτητα . Γι’ αυτό και η ̟πόλη έλαβε ̟πρόσφατα το βραβείο Gold στον θεσµό των Best City Awards ως το µεγαλύτερο δηµοτικό ασύρµατο δίκτυο στην χώρα!

Η διαδικτυακή πύλη του ∆ήµου Ηρακλείου www.heraklion.gr είναι σταθερά η τρίτη σε επισκεψιµότητα από τις ιστοσελίδες των ∆ήµων της Ελλάδας µετά τον ∆ήµο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ η παρουσία της στα κοινωνικά δίκτυα έχει υπερδιπλάσιους επισκέπτες σε σχέση µε τον αµέσως επόµενο ∆ήµο στη σχετική λίστα, τον ∆ήµο Αθηναίων. Επίσης η οργάνωση των υποδοµών των πληροφοριακών συστηµάτων του ∆ήµου ήταν ένα από τα τρία έργα που βραβεύθηκαν το 2015 στο ετήσιο παγκόσµιο συνέδριο της Fujitsu-Siemens στο Μόναχο»

 

Κι όπως λέει το καλύτερο…έρχεται στο τέλος!

 

«Ένα μεγάλο έργο που υλοποιούμε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο πληροφορικής  του ΙΤΕ είναι η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας του διαδικτύου των πραγμάτων για την πόλη του Ηρακλείου.Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και πρωτοπόρο έργο που θα συγκεντρώνει δεδομένα από διάφορες πηγές του αστικού περιβάλλοντος και των οργανισμών της πόλης ( Δημοσίων και Ιδιωτικών ) θα τις αποθηκεύει, θα τις αναλύει και θα τις παρουσιάζει στο κοινό ως ανοικτά δεδομένα.Οι πληροφορίες αυτές ( δημογραφικές, περιβαλλοντικές, ενεργειακές, κυκλοφοριακές , οικονομικές κτλ) θα μπορούν να αξιοποιηθούν στη λήψη αποφάσεων ή για εμπορικούς σκοπούς» καταλήγει ο κ.Ιωιντάκης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ