ΚΡΗΤΗ
Ηράκλειο: Τιμήθηκε η ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης από την Περιφέρεια Κρήτης Π.Ε. Ηρακλείου για την ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας
Τιμήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο, με δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση κατάθεση
στεφάνων, ομιλία, η ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της
Μ. Ασίας από το Τουρκικό κράτος.
Με την συμμετοχή Κλήρου, και παρουσία Πολιτικών, Στρατιωτικών Αρχών, Περιφέρειας, Δήμου, Μικρασιατικών συλλόγων, τελέστηκε το πρωί μνημόσυνο στην μνήμη των πεσόντων και δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, όπου για το ιστορικό της δραματικής εκείνης περιόδου μίλησε η κ. Χριστίνα Χατζηαδάμ, έφορος Κρήτης στην Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας και πρόεδρος του Συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού (στη συμβολή Λ. Κνωσσού και Ιωνίας), που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος.
Στεφάνια κατέθεσαν, οι εκπρόσωποι: του Ελληνικού Κοινοβουλίου Χάρης Μαμουλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, της Αυτοδιοίκησης, του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας, των κομμάτων, του ΕΚΗ, οι εκπρόσωποι των Αποστράτων, των Εφέδρων Αξιωματικών, των προσφυγικών σωματείων, Μικρασιατικών συλλόγων, Θρακιωτών, Ποντίων, Μακεδόνων.
Στ. Αρναουτάκης: Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός αναπόσπαστο κομμάτι
της Ιστορίας μας
Σε μήνυμα του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την Ημέρα Μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού αναφέρει:
“Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά την επέτειο των 101 χρόνων από την έλευση στην
πατρίδα μας περισσότερων από 1,5 εκατομμύριο Ελλήνων Προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας, της Θράκης και του Πόντου. Η σημερινή ημέρα, είναι αφιερωμένη στο Μικρασιαστικό Ελληνισμό, στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και στη μνήμη της πρώτης γενιάς των Προσφύγων, που βασανισμένοι κατόρθωσαν να επιβιώσουν αρχικά, και να προκόψουν έπειτα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πρόοδο του τόπου μας. Σήμερα 101 χρόνια μετά, το μυαλό μας επιστρέφει και πάλι στα ματωμένα χώματα του Μικρασιατικού Ελληνισμού, τον οποίο θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας μας, κοιτίδα πολιτισμού που πέρασε από την ιστορία στη μνήμη και στην καρδιά όλων των Ελλήνων”.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη