ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: "Σήκωσαν μανίκια" οι νέοι αντιδήμαρχοι - Τι λένε στο Cretalive

Τα δύσκολα είναι μπροστά για Αγριμανάκη, Γιαλιτάκη, Σισαμάκη, με αιχμή δημοτικά τέλη, καθαριότητα, τεχνικά έργα

Ηράκλειο: "Σήκωσαν μανίκια" οι νέοι αντιδήμαρχοι - Τι λένε στο Cretalive

Με το "μελομακάρονο στο στόμα" έπιασαν δουλειά στον Δήμο Ηρακλείου, οι νέοι αντιδήμαρχοι, καθώς υπάρχουν "καυτά" ζητήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις. Άλλωστε ο ίδιος ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, με αφορμή την γνωστοποίηση της απόφασής του για τις αρμοδιότητες και τα πεδία δράσης των Αντιδημάρχων και των Εντεταλμένων Συμβούλων του Δήμου Ηρακλείου ανέφερε χαρακτηριστικά:  "ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε για το Ηράκλειο της νέας εποχής".

 Με αφορμή λοιπόν την "πρώτη μέρα" στη δουλειά το Cretalive απευθύνθηκε στους αντιδημάρχους Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Νίκο Γιαλιτάκη, Οικονομικών & Ανάπτυξης της Τοπικής Οικονομίας Γιώργο Αγριμανάκη και Τεχνικών Έργων Γιώργο Σισαμάκη
Ζητήσαμε να μας πουν για το τι βρήκαν, ποιος είναι ο σχεδιασμός για τους τομείς ευθύνης τους και τι να περιμένουμε το επόμενο διάστημα.  

Δημοτικά Τέλη και Προϋπολογισμός 

Για τον Γιώργο Αγριμανάκη δεν υπάρχει καμμία πολυτέλεια για προσαρμογή, άλλωστε ο μεγάλος πονοκέφαλος για ολη τη δημοτική αρχή, είναι να ξέρει που και πόσα μπορεί να ξοδέψει, βάσει εκείνων που προβλέπει πως θα εισπράξει. Κι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα! Το κλείσιμο λοιπόν του προϋπολογισμού που πρέπει να έλθει ως το τέλος του μήνα είναι το μεγάλο στοίχημα για τον αντιδήμαρχο Οικονομικών με τη νέα αρχή να ξεκινά με πολλά βαρίδια κι ένα αχαρτογράφητο οικονομικό περιβάλλον όπου η κεντρική εξουσία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να ελπίζουν πως το 2024 θα ναι μια καλύτερη χρονιά.

Πριν όμως τον προϋπολογισμό ο Γιωργος Αγριμανάκης πρέπει να λύσει το γρίφο των δημοτικών τελών, μια εξίσωση που δυστυχώς δεν λύθηκε από την απερχόμενη δημοτική αρχή και πρέπει να το κάνει ο Αγριμανάκης ως τις 15 Ιανουαρίου! Προφανώς μια βάση συζήτησης είναι εκείνη που προήλθε από τη συννενόηση των παρατάξεων του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου και που έφτασε ως το… κατώφλι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πριν γίνει οριστική απόφαση, αλλά δυστυχώς επέστρεψε πίσω αφού δεν πέρασε τα διαδικαστικά.

Πάντως όπως διευκρίνισε στο cretalive ο επί των οικονομικών αντιδήμαρχος προέχει προφανώς να μην επιβαρυνθούν κι άλλο τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ή για να είμαστε ακριβείς όχι πολύ περισσότερο απ’ ότι ανέμεναν, αλλά υπάρχει και μια δυσμενής εξέλιξη καθώς η μη έγκριση της αύξησης των δημοτικών τελών στην εκπνοή του 2023, δυσκολεύει πολύ τα πράγματα για το δήμο Ηρακλείου. Αιτία το γεγονός πως σε αυτές τις 40 μέρες έχει αλλάξει επί το χείρον το τοπίο στα οικονομικά και αυτό δυσχεραίνει αρκετά τα περιθώρια να αναζητηθούν εύκολες λύσεις.

Καθαριότητα: Βουνό οι χωματερές… βουνό και τα προβλήματα!

Ο Νίκος Γιαλιτάκης έχει το πιο σύνθετο έργο από πλευράς αντιδημάρχων καθώς η καθαριότητα και το γεγονός πως η αντιμετώπιση της στην πόλη εδώ και καιρό… πετούσε χαρταετό έχουν φέρει όγκο προβλημάτων. Βομβαρδισμός πληροφοριών είναι η εικόνα που έχει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας από την «πρώτη μέρα στη δουλειά» που δείχνουν πόσο πίσω πήγαν τα πράγματα τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο όπως και ο ίδιος διαπιστώνει υπάρχουν μεγάλα περιθώρια τόσο ως προς την αξιοποίηση του αποδεκατισμένου προσωπικού όσο και την αξιοποίηση του εξοπλισμού.

Πάνω από 30 οχήματα βρίσκονται στα γκαράζ ακινητοποιημένα καθώς δεν αγοράστηκαν ανταλλακτικά με αποτέλεσμα να κινούνται τα ίδια και τα ίδια οχήματα, να προκαλούνται βλάβες και βέβαια να υπάρχει και το πρόβλημα με το πλαφόν των καυσίμων, προκαλώντας αρρυθμία στην υπηρεσία και μπαράζ προβλημάτων.

Σημαντικό ζήτημα που επενδύει ο Νικος Γιαλιτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση στην συνυπευθυνότητα των πολιτών ώστε να βοηθήσουν και οι ίδιοι στη διαχείριση της καθαριότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαχείριση των ογκωδών Απορριμάτων που έχουν δημιουργήσει περίπου 200 μικρές χωματερές στην πόλη. Οι πολίτες δεν χρησιμοποιούν τα τηλεφωνικά ραντεβού και βέβαια όταν δεν υπάρχει εξυπηρέτηση ή βραδεία ανταπόκριση, βρίσκουν και κάνουν όσοι ρυπαίνουν!

Ένας ακόμη μεγάλος στόχος είναι για το επόμενο τρίμηνο να προωθηθεί ο καφέ κάδος και η περισυλλογή των βιοαπόβλητων. Όλα αυτά όμως για να  πετύχουν και να επιστρέψει το Ηράκλειο σε μια κατάσταση κανονικότητας θα πρέπει να μπει στην εξίσωση και το προσωπικό στην καθαριότητα, που δυστυχώς από τη μια οι συνταξιοδοτήσεις και από την άλλη οι παρατασιούχοι και συμβασιούχοι δεν μπορούν να δώσουν ένα σταθερό νούμερο στο πόσοι ακριβώς είναι και για πόσο. Έτσι βασική προτεραιότητα είναι η δημιουργία του οργανισμού εσωτερικών υπηρεσιών ώστε να μπορεί να ζητηθεί προσωπικό και βέβαια να γνωρίζεις τις πραγματικές ανάγκες, διακόπτοντας τη μεταβλητότητα στον αριθμό των εργαζομένων, καθώς μια δικαστική απόφαση μπορεί να σου ανατρέψει τον αριθμό των εργαζομένων σου σε μια βραδιά !

Τεχνική υπηρεσία: συγκερασμός ανάγκης και δυνατότητας!

Ο Γιωργος Σισσαμάκης είναι τους πλέον έμπειρους στη διαχείριση καταστάσεων καθώς η ανάληψη δημοτικής ευθύνης στην προηγούμενη περίοδο του δίνει τη δυνατότητα να ξέρει που πατά και που πηγαίνει. Το στοίχημα που ανέλαβε είναι δύσκολο ωστόσο αυτό που προκρίνει είναι να απαντήσει στην εξίσωση των έργων μέσα από τις πολλές ανάγκες της πόλης και τις δυνατότητες που αυτή τη στιγμή υπάρχουν. 

Πρώτη προτεραιότητα να εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφαλείας για όλους τους πολίτες με τη βελτίωση του φωτισμού της πόλης αλλά και των φθορών στο οδόστρωμα, ώστε να μην κινδυνεύει η ζωή οδηγών και πεζών. Επίσης η προσβασιμότητα όλων των πολιτών σε κάθε σημείο της πόλης και όχι μόνο στα ΑΜΕΑ ή στις γυναίκες που μπορεί να εγκλωβιστούν με το παιδικό καρότσι, αν βρουν ένα εμπόδιο μπροστά τους.

Ακόμα το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και η ενεργειακή καθαρότητα στα πάμπολλα ενεργοβόρα κτήρια του δήμου, ενώ βάρος θα δοθεί στις ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις της πόλης και της ενδοχώρας. Και ασφαλώς η παρακολούθηση και η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που είτε συγχρηματοδοτούνται είτε εκτελούνται με ίδιους πόρους ενώ αυτό που θα ήθελε να δει να εκτελείται ως έργο ο Γιωργος Σισσαμάκης είναι η δημιουργία μικρών κέντρων, μακριά από το κέντρο σε περιοχές όπως η Αλικαρνασσός που τα έχουν ανάγκη!


Δείτε επίσης

Έτσι θα λειτουργήσει η νέα Δημοτική Αρχή Ηρακλείου!




Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση