ΚΡΗΤΗ
Ηράκλειο: Έρχονται αυξήσεις στα δημοτικά τέλη - Αναλυτικά τα ποσά
Εισήγηση για αυξήσεις στα ως σήμερα "παγωμένα" τέλη - Τί θα εισηγηθεί η Οικονομική Επιτροπή στο Δημοτικό Συμβούλιο
Μία εξαιρετικά σημαντική αλλά ταυτόχρονα και δύσκολη απόφαση καλείται να πάρει η απερχόμενη δημοτική αρχή λίγο πριν τη λήξη της θητείας της.
Στη συνεδρίαση της, το μεσημέρι της Τετάρτης 08.11.23, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ηρακλείου αποφάσισε να εισηγηθεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο αύξηση στα δημοτικά τέλη της τάξης του 23% ως και 28%. Η απόφαση για την εισήγηση στην Οικονομική Επιτροπή ελήφθη προσωπικά από το Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Μανόλη Βασιλάκη.
Η εισήγηση γίνεται στο πλαίσιο και με τη διασαφήνιση ότι στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού επί πολλά χρόνια δεν έχει γίνει καμία αύξηση και στα τέλη κοινοχρήστων χώρων επί τρία έτη (2016, 2018 και 2019) γίνονταν μειώσεις σε σχέση με εκείνα που παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Επίσης, εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που προκάλεσε η πανδημία του covid, έπρεπε να παρθούν κάποια μέτρα ελάφρυνσης για τους δημότες. Το 2020 λοιπόν αποφασίστηκε η μείωση για τα τέλη κοινοχρήστων χώρων κατά 50% εξαιτίας των μέτρων αποφυγής του συνωστισμού που επεβάλε η πανδημία.
Ωστόσο οι αιτίες μείωσης των τελών λόγω της πανδημίας έχουν εκλείψει σήμερα και πλέον η δημοτική αρχή αποφασίζει αφενός την επαναφορά των δημοτικών τελών στα επίπεδα του 2019 και αφετέρου επιθυμεί τον ισοσκελισμό και τον οικονομικό εξορθολογισμό του δήμου στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας των τελών καθαριότητας και φωτισμού.
Δηλαδή η δημοτική αρχή κατά την περίοδο του covid ανέλαβε ένα δυσβάσταχτο κόστος για τη λειτουργία των υπηρεσιών με συνέπεια να υπάρχει ένα κενό ύψους 6 εκατ. ευρώ ανάμεσα στα χρήματα που ο δήμος εισπράττει και σε αυτά που δαπανά για το φωτισμό και την καθαριότητα και εκεί εισέρχεται η επιθυμία για εξορθολογισμό στην ανταποδοτικότητα.
«Κάνουμε αυτό που θεωρούμε σωστό: να επιτύχουμε την ανταποδοτικότητα που είναι ένας πάγιος κανόνας για τη λειτουργία του δήμου. Η ανταποδοτικότητα για τα νοικοκυριά, που είναι το πιο βασικό, επιτυγχάνεται με μία αύξηση 28% για το Ηράκλειο και την Αλικαρνασσό και 23% για τις κοινότητες» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μανόλης Βασιλάκης.
Αναλυτικά παραδείγματα ανά κατηγορία τελών
Το ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) ορίζεται στο 0,25‰ επί της αντικειμενικής αξίας κάθε οικοδομής και δύναται να κυμαίνεται από 0,25‰ μέχρι 0,35‰. Στον δήμο Ηρακλείου προβλέπεται σήμερα 0,25‰ και αποφασίστηκε η εισήγηση για αύξηση στο 0,35‰, π.χ. ένα διαμέρισμα στην Ούλωφ Πάλμε, ηλικίας 20 ετών, θα πληρώσει επιπλέον 6 ευρώ το χρόνο ή 0,50 το μήνα. Τα έσοδα για τον δήμο Ηρακλείου υπολογίζονται σε 700.000 ευρώ.
Το τέλος καθαριότητας και φωτισμού από 0,86 ευρώ γίνεται 1,10 ευρώ (αύξηση 28%, δηλαδή 24 ευρώ το χρονο ή 2 ευρώ το μήνα για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ.) και το 0,81 γίνεται 1 ευρώ (αύξηση 23%, δηλαδή 19 ευρώ το χρόνο ή 1,58 ευρώ το μήνα). Για τα επαγγελματικά τιμολόγια προτείνεται η αύξηση από 2,80 (Ηράκλειο - Αλικαρνασσός και 2,40 οι κοινότητες) σε 3,60 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα, όπως φαίνεται και στον πίνακα που παραθέτει το Cretalive.
Ο δημοτικός φόρος ο οποίος ήταν 0,30 ευρώ ανά τ.μ. έγινε 0,10 για τα διαμερίσματα, τα ξενοδοχεία και τα εργοστάσια. «Αυτό είχε ελάχιστη βελτίωση για τους δημότες και μεγάλη απώλεια για το δήμο. Θέλουμε να επανέλθουμε αλλά δεν μπορούμε καθώς επιτρέπεται μόνο 20% αύξηση» τονίζει ο κ. Βασιλάκης.
Ειδικότερα, τα 0,10 γίνονται 0,12 ευρώ. Αυτό ισοδυναμεί με 12 ευρώ το χρόνο για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., δηλαδή 1 ευρώ το μήνα ο δημοτικός φόρος. Η ελάφρυνση που παραμένει σε σχέση με τα 0,30 λεπτά είναι 18 ευρώ το χρόνο για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., «το οποίο σχεδόν εκμηδενίζει την αύξηση που γίνεται στα δημοτικά τέλη» σημείωσε κατά τη συνεδρίαση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ενώ τόνισε ταυτόχρονα ότι ο δήμος με τον δημοτικό φόρο 0,30 είχε έσοδα 2,8 εκατ. το χρόνο τα οποία σήμερα έχουν μειωθεί στο 1/3.
Σε ότι αφορά τα τέλη κοινοχρήστων χώρων η Αλικαρνασσός έχει 6 ευρώ το τ.μ. στους κύριους δρόμους και 5 ευρώ στους δευτερεύοντες, το οποίο είναι υποπολλαπλάσιο αυτού που πληρώνουν οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο του Ηρακλείου.
Εκεί η εισήγηση περιλαμβάνει αύξηση από 12 ευρώ (ποσό που ίσχυε πριν το 2020) στα 24 ευρώ και από τα 10 ευρώ (που επίσης ίσχυαν κατά την περίοδο της πανδημίας) στα 14 ευρώ ανά τ.μ. το χρόνο ώστε να υπάρχει αντιστοιχία με τα ελάχιστα του Ηρακλείου.
Στο Ηράκλειο η εισήγηση προτείνει την επαναφορά των τελών στα επίπεδα εποχής προ covid, δηλαδή οι τιμές είναι προσαρμοσμένες στην εμπορικότητα κάθε δρόμου και εκτείνονται από 167 ευρώ/τ.μ. το χρόνο για τα καταστήματα στα Λιοντάρια και φθάνουν στα 14 ευρώ για τους πιο απομακρυσμένους δρόμους.
«Επί covid τα δημοτικά τέλη μειώθηκαν κατά 50% το οποίο τώρα αναιρείται και επιστρέφουμε στις τιμές του 2019 παρότι "τρέχει" ο πληθωρισμός. Εισηγούμαστε λοιπόν την επαναφορά από 1η Ιανουαρίου του 2024 στις τιμές του 2019 που είχαν προκύψει από τρεις αλλεπάλληλες μειώσεις» καταλήγει ο κ. Βασιλάκης.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο