Ιατρείο Στοματικής Υγείας για ηλικιωμένους στο Κέντρο Υγείας Χάρακα

Newsroom
Newsroom

Από τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα συντελείται μία παγκόσμια «δημογραφική επανάσταση» λόγω της ταχύτατης αύξησης του ποσοστού των ηλικιωμένων, δηλαδή των ατόμων άνω των 65 ετών, στο γενικό πληθυσμό.

Στο Κέντρο Υγείας Χάρακα λειτουργεί απο Δευτέρα 11 Ιουνίου 2024 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, Ιατρείο Στοματικής Υγείας ΧΩΡΙΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών.

Τηλ επικοινωνίας 2893340031-34-29

πληροφορίες Δευτέρα εως Παρασκευή 8:00 - 14:00

Yπευθ. Iατρός Χαρωνίτης Δράκος, DDS ,MPH, MSc

Από τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα συντελείται μία παγκόσμια «δημογραφική επανάσταση» λόγω της ταχύτατης αύξησης του ποσοστού των ηλικιωμένων, δηλαδή των ατόμων άνω των 65 ετών, στο γενικό πληθυσμό.

Τα άτομα ηλικίας 65-75 ετών χαρακτηρίζονται

ως νεότεροι ηλικιωμένοι (younger old), ενώ οι μεγαλύτεροι των 75 ετών ως πρεσβύτεροι ηλικιωμένοι (older old) ή άτομα τέταρτης ηλικίας.

Μία ταχύτατα αυξανόμενη υποομάδα, στην οποία έχει επικεντρωθεί το ερευνητικό και κλινικό ενδιαφέρον, είναι αυτή των υπερηλίκων (άνω των 85 ετών).

Η αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων στο γενικό πληθυσμό καταγράφεται σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, ακόμα και στις υποανάπτυκτες χώρες, έχοντας δύο κύριες αιτίες, τη μείωση των γεννήσεων και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Η Ελλάδα κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ηλικιωμένων στον πλανήτη με το 21,4% του πληθυσμού της το

2015 να υπερβαίνει τα 65 έτη. Προβλέπεται μάλιστα ότι μέχρι το 2050 τα άτομα άνω των 65 θα φτάσουν το 34,8%.

Ωστόσο, αυτή η επιτευχθείσα μακροζωία συχνά συνοδεύεται από πολλαπλά και σύνθετα προβλήματα υγείας και κυρίως από λειτουργική έκπτωση που οδηγεί σε περιορισμένη αυτοδυναμία.

Ταυτόχρονα, έχει αλλάξει σημαντικά και το προφίλ της νέας γενιάς των ηλικιωμένων σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα. Είναι πιο μορφωμένοι, διαθέτουν γενικά καλύτερο εισόδημα και είναι πιο συνειδητοποιημένοι και απαιτητικοί καταναλωτές στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας.

Έχουν επίσης συντελεστεί σημαντικές αλλαγές και στον θεσμό της οικογένειας, με πολλούς ηλικιωμένους να ζουν πλέον μακριά από τα παιδιά τους ή τα άλλα μέλη της οικογένειας, στερούμενοι της ανάλογης καθημερινής συντροφιάς και φροντίδας που απολάμβαναν παλαιότερα. Αντίθετα, αυξάνεται σταθερά το ποσοστό των υπερηλίκων που ζουν μόνοι τους ή διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Αυτή η νέα γενιά ηλικιωμένων διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό φυσικών δοντιών των οποίων η παρουσία αυξάνει τις οδοντιατρικές ανάγκες. Όσο όμως με τα χρόνια περιορίζεται η

λειτουργική αυτοδυναμία τόσο αυξάνονται και οι δυσκολίες στην καθημερινή στοματική φροντίδα και την πρόσβαση στον οδοντίατρο. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο αυξανόμενος αριθμός

ηλικιωμένων ασθενών οι οποίοι αντιμετωπίζουν σύνθετα οδοντιατρικά προβλήματα τα οποία συχνά παραμένουν αδιάγνωστα και αθεράπευτα.

Η οδοντιατρική φροντίδα των ηλικιωμένων ασθενών παρουσιάζει ιδιαιτερότητες σε σχέση με εκείνη σε νεότερους ενήλικες:

- οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν βιολογικά, ιατρικά, ψυχολογικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά τα οποία επηρεάζουν το είδος, την έκταση, τον τόπο και τον τρόπο παροχής της οδοντιατρικής φροντίδας,

- η στοματική νόσος διαφέρει στη συχνότητα εμφάνισης, τους προδιαθεσικούς παράγοντες και τα κλινικά χαρακτηριστικά,

- η καθημερινή στοματική φροντίδα και η πρόσβαση στον οδοντίατρο είναι δυσχερέστερες,

- το σχέδιο θεραπείας συχνά παρακάμπτει τους κλασικούς κανόνες της οδοντιατρικής επιστήμης και χαρακτηρίζεται από ασθενοκεντρικότητα, εξατομίκευση, ρεαλισμό, απλότητα και ευελιξία.

 

Αναστασία Κοσσιώνη 2018
Γηροδοντιατρική

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ