ΚΡΗΤΗ
Η πορεία του κορωνοϊού μέσα από τα γραφήματα ενός Κρητικού
Ο Θοδωρής Μακριδάκης εξηγεί πως αναπαριστάνονται διαδραστικά τα δεδομένα εξάπλωσης της επιδημίας από την Ασία προς την Ευρώπη
SHARE:
Την αλματώδη πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού από την ασιατική ήπειρο στην Ευρώπη κατέγραψε σε δύο ενδιαφέροντα γραφήματα ο Ηρακλειώτης οικονομικός αναλυτής και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς στην εφαρμοσμένη οικονομετρία Θοδωρής Μακριδάκης, αξιοποιώντας επιστημονικά εργαλεία καταγραφής και αποτύπωσης δεδομένων.
Μιλώντας στο cretalive ο κ. Μακριδάκης, νέος επιστήμονας με τρεις δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σημειώνει: «Προσπάθησα με ένα διαδραστικό τρόπο αναπαράστασης των δεδομένων να αποτυπώσω την κατάσταση, μέρα με τη μέρα, και να αναδείξω πως δε χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να εξαπλωθεί ο κορωνοϊός σε μια χώρα, όπως συνέβη με το παράδειγμα της Ιταλίας».
Τα δύο γραφήματα οπτικοποίησης δεδομένων του Κρητικού επιστήμονα που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα της Flourish, και αξιοποιούνται κυρίως από δημοσιογραφικούς οργανισμούς, αφορούν στη φθίνουσα πορεία που κατέγραψε ο αριθμός των θανάτων στους προσβεβλημένους από τον ιό ασθενείς στην Κίνα μετά τη λήψη των μέτρων περιορισμού της πανδημίας αλλά και στη ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων από την Ασία προς την Ευρώπη.
Το πρώτο γράφημα, όπως εξηγεί ο κ. Μακριδάκης, αξιοποιεί καταγεγραμμένα στοιχεία έως τις 28 Μαρτίου 2020 και απεικονίζει το πλήθος των θανάτων από τον κορωνοϊό ανά χώρα. «Μέσα από το γράφημα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο οικονομικός αναλυτής «βλέπουμε πώς οι Κινέζοι κατάφεραν με τα ληφθέντα μέτρα να επιβραδύνουν τον ρυθμό των θανάτων μέσα σε ένα μήνα, παρ’ όλο που ο πληθυσμός της χώρας τους ξεπερνά το 1 δις κατοίκους και παράλληλα παρατηρούμε την Ιταλία και Ισπανία να καταγράφουν συνεχώς αυξητική τάση στον αριθμό των θανάτων».
Το δεύτερο γράφημα αξιοποιεί τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC) μέχρι τις 29 Μαρτίου 2020. Στη δεύτερη αυτή διαδραστική απεικόνιση υπογραμμίζει ο κ. Μακριδάκης «βλέπουμε ένα πιο πληροφοριακό διάγραμμα που αναπαριστά το συνολικό αριθμό ατόμων με κορωνοϊό ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους και ανάλογα με τον πληθυσμό της χώρας (συμπεριέλαβα χώρες άνω των 100.000 κατοίκων). Στην αρχή, όπως είναι φυσιολογικό υπάρχουν μόνο χώρες της Ασίας, λόγω της προέλευσης του ιού, ενώ στο τέλος του γραφήματος απεικονίζονται μόνο ευρωπαϊκές. Η αναλογία του δείκτη των ευρωπαϊκών χωρών είναι αρκετά μεγαλύτερη σε σχέση με το δείκτη των ασιατικών χωρών. Συνεπώς το "μάτι του κυκλώνα" του κορωνοϊού έχει μεταφερθεί πλέον στην Ευρώπη και με μεγαλύτερη αναλογία περιπτώσεων ανά χώρα όσον αφορά τις 14 μεγαλύτερες περιπτώσεις στο γράφημα».
Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Μακριδάκης θα προχωρήσει στη δημιουργία και νέου γραφήματος αξιοποιώντας τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στην εξάπλωση της πανδημίας στην αμερικανική ήπειρο.