ΚΡΗΤΗ

Η καμπάνα έμεινε να θυμίζει τη θηριωδία

Αποκαλυπτήρια του μνημείου της ιστορικής καμπάνας, απομεινάρι της εκκλησίας που έκαψαν οι Γερμανοί στις Βρύσες το 1944 - Βράβευση του δασκάλου Γεωργίου Κουκλινού για την προσφορά του στον πολιτισμό και τα γράμματα

Η καμπάνα έμεινε να θυμίζει τη θηριωδία

Σε κλίμα συγκίνησης, σε μια σεμνή τελετή στις Βρύσες Αμαρίου πραγματοποιήθηκαν ανήμερα της 15ης Αυγούστου, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της ιστορικής καμπάνας, ενός από τα δύο μοναδικά σωζόμενα τμήματα της εκκλησίας του χωριού την οποία έκαψαν ολοσχερώς οι Γερμανοί κατακτητές στο πέρασμα τους το 1944. 

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και καλαίσθητο από άποψη αρχιτεκτονικής κατασκευής μνημείο, το οποίο επιμελήθηκε εθελοντικά με τη βοήθεια των συγχωριανών του ο κ. Μανώλης Κυδωνάκης και πλέον θα δεσπόζει δίπλα στην σύγχρονη εκκλησία του χωριού, υπενθυμίζοντας σε κάθε διαβάτη και περαστικό τις θηριωδίες των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στις Βρύσες και στα χωριά του Κέντρους.

Αμάρι

Χαραγμένο πάνω στο μνημείο ξεχωρίζει το ποίημα του δασκάλου κ. Γεωργίου Κουκλινού: 

ΞΕΝΕ ΔΙΑΒΑΤΗ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΤΟ

ΜΗ -Μ- ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΣ, ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕ

Τ’ ΑΓΙΑ ΧΩΜΑΤΑ ΤΟΥ

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΒΑΦΤΗΚΑΝΕ

ΜΕ ΑΙΜΑΤΑ ΗΡΩΩΝ.

ΕΙΣ ΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ

ΣΤΣ’ ΕΙΚΟΣΙΔΥΟ Τ’ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ,

ΞΗΜΕΡΩΝΕ ΚΙ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ

ΖΩΣΑΝΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ.

ΣΚΟΤΩΣΑΝΕ ΤΣΙ ΝΕΟΥΣ ΤΟΥ,

ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ.

ΤΣΙ ΓΕΡΟΥΣ ΜΟΝΟ ΑΦΗΚΑΝΕ

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΣΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΠΟΥ ΜΑΥΡΟΦΟΡΕΘΗΚΑΝΕ

ΚΑΙ ΛΕΓΑΝ ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΑ.

ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΞΥΠΟΛΥΤΑ

ΓΥΡΙΖΑΝΕ ΣΤΣΙ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΜΕ ΤΟ ΠΙΚΡΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ

ΤΣ’ ΟΡΦΑΝΙΑΣ ΕΙΣ Τ’ ΑΧΕΙΛΙ.

ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΟΛΑ ΤΡΟΧΑΛΟΣ

ΜΑΖΙ ΚΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ.

ΤΟΥΤΗ Η ΚΑΜΠΑΝΑ ΠΟΥ ΘΩΡΕΙΣ

ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙ.

Αμάρι

Παράλληλα, με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου εκτέθηκε στο κοινό και το σωζόμενο κάλυμμα του Ιερού Δισκοπότηρου, το οποίο ως από θαύμα κατάφερε να γλυτώσει και να διατηρηθεί αναλλοίωτο 78 χρόνια μετά. 

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός: «Το μνημείο αυτό θα στέκεται εδώ στην εκκλησία του χωριού για να μας θυμίζει το χρέος μας απέναντι στην συλλογική μας μνήμη, την ιστορία μας, τις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα που μας κληροδότησαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας, με την υποχρέωση να τα διατηρήσουμε αναλλοίωτα και να τα μεταφέρουμε αυτούσια στις επόμενες γενιές». 

Κατά την διάρκεια της τελετής, την οποία συντόνισε ο κ. Μανώλης Χανιωτάκης, ο Δήμαρχος Αμαρίου προέβη στην τιμητική βράβευση του δασκάλου κ. Γεωργίου Κουκλινού, ως ένα ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης για όσα έχει προσφέρει διαχρονικά στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, με τον κ. Μουρτζανό να αναφέρει χαρακτηριστικά, πως: «ως Αμαριώτες είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί και συνάμα ιδιαίτερα περήφανοι, καθώς ο τόπος μας, αν και μικρός, αξιώθηκε διαχρονικά να αναδείξει σπουδαίες προσωπικότητες που συντέλεσαν και συνεχίζουν να συντελούν μέσα από το έργο και τις δράσεις τους στην άνθηση του πολιτιστικού μας αποθέματος». 

Αμάρι

Αναλυτικά για τη ζωή και το έργο του δασκάλου και συγγραφέα κ. Γεωργίου Κουκλινού, καθώς και τη μεγάλη προσφορά του στα γράμματα και την παράδοση μίλησε ο κ. Μανώλης Κυδωνάκης. 

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι από τις 13 έως τις 24 Αυγούστου στο χώρο του παλαιού δημοτικού σχολείου Βρυσών φιλοξενήθηκε, υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρίου, μια πολύ ιδιαίτερη έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στο ολοκαύτωμα των χωριών του Κέντρους με έργα του εικαστικού και ζωγράφου κ. Νίκου Γλυνιά. 

Αμάρι


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση