Του Αντώνη Παντινάκη
Ιδιοκτήτρια ψητοπωλείου, σύζυγος, (πάνω απ' όλα) μητέρα δύο παιδιών και την τελευταία τριετία (και) πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας!
Η λέξη πλήξη μάλλον δεν «αγγίζει» την Ελεάνα Λεντιδάκη, τη γυναίκα που ηγείται διοικητικά του ΑΟ Σπηλίου. Η καθημερινότητά της, χειμώνα - καλοκαίρι, είναι «γεμάτη» κι ενδιαφέρουσα!
Και μπορεί οι περισσότεροι ενασχολούμενοι με το τοπικό ποδόσφαιρο να παραξενεύτηκαν βλέποντάς, ακούγοντας ή διαβάζοντας για την περίπτωσή της, ωστόσο το έργο που παρουσιάζει όλα αυτά τα χρόνια, σε συνεργασία με τους συγχωριανούς της, εκπλήσσει ευχάριστα: Ξεφεύγει απ' τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Επεκτείνεται στην κοινωνία και τον Πολιτισμό. Προβάλλει και προτάσσει το πραγματικό νόημα του αθλητισμού! Ένα διαρκές μάθημα αλτρουισμού, ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές...
Τέτοια παραδείγματα, φαινομενικά, μόνο στα προηγμένα κράτη του εξωτερικού μπορεί να συναντήσει κανείς. Όμως, κι εντός των τειχών υπάρχουν (καλά κρυμμένες) φωτεινές εξαιρέσεις, σε μικρές κοινωνίες, πιστές στις πατροπαράδοτες αρχές τους, όπου γίνεται μια πολύ φιλότιμη προσπάθεια η οποία χρήζει προσοχής και μίμησης.
Ένα χωριό, η πατρίδα του αείμνηστου Θανάση Σκορδαλού, κατάφερε να γίνει μια «γροθιά»: Να συσπειρωθεί, να ανοίξει ένα μεγάλο κύκλο αλληλοβοήθειας και αλληλοστήριξης γύρω απ' την «στρογγυλή θεά», ακολουθώντας -με τον δικό του τρόπο- το γνωστό δόγμα της Μπαρτσελόνα: ''mes que un club'' - «πολύ παραπάνω από μία ομάδα».
«Έχω... δύο μπαμπάδες!»
«Την ομάδα μας την παρακολουθούσα πάντα, μόνο και μόνο επειδή αγαπώ το χωριό μου! Με το ποδόσφαιρο δεν έχω καμία σχέση, πραγματικά! Μα καμία σχέση! Απλά έγινε η πρόταση από τα παιδιά της παλαιότερης διοίκησης. Μου άρεσε η ιδέα και την είδα κατευθείαν με θετικό μάτι. Σκέφτηκα, όπως προσφέρεις σε ένα πολιτιστικό σύλλογο, θα προσφέρεις και σ’ ένα αθλητικό», επισημαίνει στο Cretalive η κ. Λεντιδάκη.
Την ταινία «Η Κληρονόμος» με τη Σμαράγδα Καρύδη, την έχετε δει;
(Γελάει) Όχι! Κι άλλοι μου' χουν προτείνει να τη δω!
Γυναίκα πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας...
Δεν νομίζω ότι παίζει μεγάλη σημασία το φύλο. Προσωπικά ανέκαθεν ήθελα να συμμετέχω σε κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις.
Η οικογένειά σας πώς αντέδρασε στην πρόταση που σας έγινε;
Το δέχτηκαν όλοι πολύ θετικά. Ο σύζυγος ξέρει από ποδόσφαιρο. Έπαιζε παλιά μπάλα στις Μέλαμπες και τώρα έχει αναλάβει και τις ακαδημίες!
Οικογενειακή υπόθεση, συνεπώς...
Μα και η κόρη μου παίζει στην ομάδα! Ήταν πιο πριν από εμένα! Όταν άκουσε ότι θα γίνω πρόεδρος γούρλωσε τα μάτια!
Έχετε γυναικείο τμήμα;
Όχι ακόμα. Πάντως, εκτός από την κόρη μου παίζουν άλλα δύο τρία κορίτσια!
Ο γιος σας, τι σας είπε;
Με το που του ανακοίνωσα ότι θα γίνω πρόεδρος, μου απάντησε: «Πλέον έχω δύο μπαμπάδες»!
Πώς σας φαίνονται αυτά τα τρία χρόνια στην προεδρία;
Η εμπειρία μου αρέσει πολύ, από τη στιγμή που υλοποιείται αυτό που είχαμε συμφωνήσει με τα παιδιά της διοίκησης: Καθένας δηλαδή να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να τις φέρνει εις πέρας. Δεν είναι συνεπώς κάτι δύσκολο αυτό που κάνω. Κάνω κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ. Μου αρέσει που προσφέρω στο χωριό μου. Και μου αρέσει που βλέπω τα παιδιά κι έχουν αυτή τη σχέση μαζί μου.
Εσείς τι έχετε αναλάβει;
Το δικό μου κομμάτι, έχει να κάνει κυρίως με τις επαφές με τον δήμαρχο, αλλά και με τις επαφές με ανθρώπους για να βγάλω κάποιες χορηγίες. Μέχρι τώρα, δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Μιλάμε όμως και με τον προπονητή για να δούμε ποιους παίκτες θα κλείσουμε, αλλά και απευθείας με τους ποδοσφαιριστές.
Και με τη δουλειά σας τι κάνετε;
Αυτό είναι ένα κομμάτι δύσκολο. Ειδικά το καλοκαίρι. Αλλά τα καταφέρνουμε. Το χειμώνα είναι πιο χαλαρά τα πράγματα.
Άλλη γυναίκα υπάρχει στην ομάδα;
Από φέτος έχουμε την Ειρήνη Παπαδάκη, που μας βοηθάει αρκετά!
Με τον κόσμο μιλάτε;
Βεβαίως! Ακούμε την άποψή του. Συμμετέχουν και μας βοηθάνε σε ό,τι κι αν τους ζητήσουμε.
«Διαλέγουμε πρώτα χαρακτήρες»
Το πρώτο πράγμα που ζήτησε η κ. Λεντιδάκη από τους συνεργάτες της ήταν «να σεβόμαστε τους συλλόγους που συνεργαζόμαστε μαζί τους. Να μην κάνουμε γλέντια πάνω στα γλέντια τους. Και πόσο μάλλον όταν μιλάμε για Πολιτιστικούς Συλλόγους που μας βοηθάνε, όπως των Καρινών, της Λαμπινής και του Μιξόρρουμα».
Και από τα παιδιά;
Να έχουμε μια εικόνα πολύ καλή μέσα στο γήπεδο. Να μην πηγαίνουμε δηλαδή σε γήπεδα και να βάζουμε φασαρίες. Σ’ αυτό το κομμάτι νομίζω ότι έχουμε εξαιρετικά παιδιά! Το ήθος τους είναι ιδιαίτερο!
Επομένως, δίνετε έμφαση στο ήθος τους...
Διαλέγουμε πρώτα χαρακτήρες. Δεν μπορεί να μπαίνει κάποιος στο γήπεδο και να βρίζει και να μην σέβεται το προπονητή, τους συμπαίκτες, τους αντιπάλους , τον κόσμο και τον διαιτητή.
Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι φίλαθλοι της ομάδας. «Σέβονται πρώτα εμάς που κινούμαστε σε αυτή τη λογική», τονίζει η πρόεδρος του ΑΟ Σπηλίου.
Δέχεστε δηλαδή την ήττα...
Φυσικά και την δεχόμαστε. Είμαι της άποψης ότι στο γήπεδο πρέπει να μάθεις και να κερδίζει και να χάνεις
Τι δεν δέχεστε;
Έναν διαιτητή που θα μας αδικήσει. Σίγουρα, την αδικία στο γήπεδο δεν τη δέχεσαι. Κι εγώ που δεν ξέρω τους κανόνες του γηπέδου, κάποια πράγματα τα καταλαβαίνω. Αλλά και πάλι προσπαθούμε να του εκφράσουμε τα παράπονά μας πολιτισμένα.
Έχετε βρεθεί ποτέ σε δύσκολη θέση με αντιπάλους ή διαιτητή;
Ναι, με παράγοντα αντίπαλης ομάδας, που μιλούσε πολύ άσχημα κι ήταν πολύ εριστικός.
Και τι κάνατε;
Τον αφήσαμε να πει αυτά που ήθελε να πει και το μόνο που γύρισα και τον ρώτησα στο τέλος ήταν «απορώ ποιοι είναι οι άνθρωποι αυτοί που σου εμπιστεύονται τα παιδιά τους»!
Γενικά, με τους αντιπάλους πώς είστε;
Είμαστε φιλόξενοι. Τους προσφέρουμε καφέ, ρακή κι άλλα κεράσματα! Δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε με τους ανθρώπους.
Ανταποδίδουν και... στερούνται για να προσφέρουν!
Η κ. Λεντιδάκη αισθάνεται ευγνωμοσύνη για την «στήριξη του δημάρχου μας, του κ. Γιάννη Ταταράκη και τη στήριξη του παπά Βαγγέλη Κοπανάκη. Όπως και όλου του χωριού φυσικά. Δεν ζήτησα ποτέ κάτι και να μην με βοηθήσουν. Κι αυτό το βλέπουμε στα γλέντια μας και γενικότερα σε ό,τι κάνουμε. Είναι δίπλα μας όλο το χωριό»!
Ουσιαστικά, «είμαστε μια πολύ όμορφη παρέα. Απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε!», υπογραμμίζει η πρόεδρος της ρεθυμνιώτικης ομάδας και συμπληρώνει πως «όταν έχεις αυτή τη στήριξη παίρνεις δύναμη. Ο κ. Ταταράκης μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Όπως και ο κ. Αρναουτάκης, με τελευταίο παράδειγμα τον φωτισμό του γηπέδου!».
Στον ΑΟ Σπηλίου, «ανταποδίδουμε τη βοήθεια που μας προσφέρεται. Και τα παιδιά προθυμοποιούνται από μόνα τους να βοηθήσουν στις εκδηλώσεις και τις δράσεις του χωριού, όπως στη γιορτή του Αγίου Πνεύματος. Ο παπά Βαγγέλης έκανε προ καιρού μια κλήρωση για τους πυρόπληκτους και πήγαμε. Παράλληλα, κάνουμε αιμοδοσίες και κάποιοι από εμάς έχουμε γίνει δότες μυελού των οστών!».
Ακόμη, η ομάδα της επαρχίας του Αγίου Βασιλείου στέκεται στο πλευρό ενός παιδιού «που έχει πρόβλημα υγείας, εδώ στο χωριό. Μας είχε εγκριθεί ένα ποσό, και σε συνεννόηση με τον δήμαρχο το προσφέραμε στο παιδί. Ο κ. Ταταράκης ενθουσιάστηκε με την ιδέα μας. Προτιμάμε να στερηθούμε κάτι για να προσφέρουμε σε έναν άνθρωπο που έχει ανάγκη».
Γλέντια, τιμή στο παρελθόν και «παιδιά στον αθλητισμό»!
Τα καλοκαιρινά γλέντια που πραγματοποιεί κάθε χρόνο ο ΑΟ Σπηλίου σημειώνουν μεγάλη επιτυχία και συζητούνται για πολύ καιρό! Οι φετινές κρητικές βραδιές με τους Νίκο Ζωιδάκη - Μανώλη Κονταρό και το συγκρότημα του Αντώνη Μαρτσάκη προσέλκυσαν πάρα πολύ κόσμο και κράτησαν μέχρι πρωίας!
Πέρα από τις χοροεσπερίδες όμως, «φέτος κάναμε μία πολύ ωραία εκδήλωση την οποία είχα σκεφτεί από πέρσι. Συμπληρώθηκαν 45 χρόνια από την ίδρυση της ομάδας. Μαζέψαμε λοιπόν υλικό από κάποιες παλιές φωτογραφίες, το οποίο επεξεργάστηκε ο συγχωριανός μας, ο γνωστός σκηνοθέτης ο κ. Γιάννης Μαράκης κι έφτιαξε ένα βιντεάκι το οποίο το δείξαμε στο χώρο του σχολείου. Βρήκαμε το πρώτο καταστατικό της ομάδας, το πρώτο φύλλο αγώνα. Κάναμε μια πάρα πολύ καλή δουλειά. Και νομίζω ότι είναι υποχρέωσή μας να τιμάμε αυτούς που ίδρυσαν την ομάδα», υπογραμμίζει η κ. Λεντιδάκη και κλείνει οριοθετώντας τους αγωνιστικούς στόχους της επόμενης χρονιάς «Θέλουμε παραμείνουμε στο Α’ τοπικό και να έχουμε, συνολικά, μια καλή εικόνα. Και φυσικά να φέρουμε τα παιδιά στον αθλητισμό!».