ΚΡΗΤΗ

«Η βία είναι δείγμα παρακμής του πολιτισμού»: Το Επιμελητήριο Ηρακλείου τίμησε τις Γυναίκες

«Η δημιουργία και η καινοτομία δεν έχουν φύλο» τονίστηκε στην εκδήλωση

«Η βία είναι δείγμα παρακμής του πολιτισμού»: Το Επιμελητήριο Ηρακλείου τίμησε τις Γυναίκες

Εκδήλωση με θέμα «Τιμώντας τις Γυναίκες» διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ηρακλείου στο πλαίσιο  εορτασμού της  Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. 
Η εκδήλωση έγινε την Τρίτη, 14  Μαρτίου 2023, στην αίθουσα Καστελλάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Ο πρόεδρος κ. Μανώλης Αλιφιεράκης ανέφερε κατά την εισήγηση του ότι: «Δεν είναι μία ψυχαγωγικού χαρακτήρα εκδήλωση, αλλά είναι μία εκδήλωση αφιερωμένη στις γυναίκες».

Η εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία της Μαίρης Παχιαδάκη, προέδρου του Συνδέσμου Γυναικείων Σωματείων νομού Ηρακλείου η οποία είπε ότι: «Η Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μία γιορτή ούτε ήταν ποτέ. Είναι η ημέρα που τιμάμε τις γυναίκες οι οποίες υποτιμώνται λόγω φύλου». Στη συνέχεια ανέφερε ότι: «Αγανακτώ, επικρίνω, και κατακρίνω τις κακοποιητικές συμπεριφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο. Να παροτρύνουμε τις γυναίκες να μιλήσουν. Η βία είναι δείγμα παρακμής του πολιτισμού».

Επιμελητήριο εκδήλωση γυναίκες

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Λάμπρος Βαμβακάς ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος επισήμανε πως: «Βασική μας αρχή είναι η ισότητα των φύλων στην πράξη και η δημιουργία μίας κοινωνίας όπου γυναίκες και άνδρες θα απολαμβάνουν την ισότητα των φύλων στην Κρήτη».

Αμέσως μετά ακολούθησε η ομιλία της Σκεύως Μπιζιώτη η οποία είναι πρόεδρος του Δικτύου Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης, η οποία αναφέρθηκε σε σύνθημα μέσω του οποίου Γαλλίδες κατήγγειλαν ότι εξαιτίας της πανδημίας επιδεινώθηκαν οι συνθήκες εις βάρος τους. Το σύνθημα λέει ότι: «Όταν οι γυναίκες σταματούν, σταματούν όλα».

Η Δόκτωρ Μαρίνα Στέφου, νομικός και πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) είπε ότι: «Τα δικαιώματα των γυναικών δεν πρέπει να προασπίζονται μόνο σε συγκεκριμένη ημερομηνία και κλείνοντας αναφέρθηκε σε μία ρήση της Σιμόν Βέιλ η οποία είχε πει πως "Αυτό που ζητώ ως γυναίκα είναι να μην αναγκάζομαι να προσαρμόζομαι στα ανδρικά πρότυπα"».

Η Αμαλία Νινιράκη, γενική γραμματέας του Επιμελητηρίου Ηρακλείου τόνισε ότι: «Γνωρίζω καλά το θέμα ως επιχειρηματίας και μητέρα τριών παιδιών. Άνοιξα φροντιστήριο μόλις στα 22 μου χρόνια έχοντας άγνοια κινδύνου. Η γυναίκα επιχειρηματίας ακροβατεί καθημερινά σ’ ένα τεντωμένο σκοινί για να ανταποκριθεί στους πολλαπλούς της ρόλους. Η δημιουργία όμως και η καινοτομία δεν έχουν φύλο».


Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ηρακλείου, Ρένα Σκαλίδη- Παπαδάκη, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι: «Εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην αντιπροσώπευση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων» ενώ τόνισε ότι «το 89,1% των γυναικών δεν έχουν σκεφθεί ποτέ την εμπλοκή με την πολιτική».

Επίσης στάθηκε στο γεγονός ότι: «Οι γυναίκες σήμερα είναι φτωχές και άνεργες. Στον Ξενώνα Κακοποιημένης Γυναίκας έχουν φιλοξενηθεί γυναίκες υψηλού μορφωτικού επιπέδου οι οποίες ωστόσο, όταν υπέστησαν την κακοποίηση, ήταν άνεργες».

Επιμελητήριο εκδήλωση γυναίκες

Η Ελένη Παπαδάκη, διευθύντρια της Αιματολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ αναφέρθηκε στην αντιπροσώπευση των γυναικών στον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χώρο.

Ειδικότερα είπε ότι: «Το 50% των διδακτόρων στην Ελλάδα είναι γυναίκες. Στην Ιατρική επιστήμη καθώς και στις Ανθρωπιστικές επιστήμες το ποσοστό ανέρχεται στο 60%».

Η Μαργαρίτα Μορφοβασίλη, Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου, δήλωσε ότι: «Στα Δικαστήρια αντιμετωπίζουμε καθημερινά φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας». Ταυτόχρονα τόνισε κάτι εξαιρετικά σπουδαίο και σημαντικό που αξίζει όλοι να γνωρίζουμε: «Θύμα ενδοοικογενειακής βίας θεωρείται και ένα ανήλικο τέκνο ενώπιον του οποίου συμβαίνει ένα επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα κι αν δεν είναι το ίδιο το παιδί το θύμα».

Η Ευαγγελία Α. Μηλολιδάκη, LLM - δικηγόρος Ηρακλείου Παρ' Αρείω Πάγω είπε ότι: «Η έμφυλη βία επηρεάζει τις γυναίκες και τα κορίτσια στο χώρο εργασίας τους και ελπίζουμε αυτό να αλλάξει».

Από την πλευρά της η Έλενα Κονιδάκη, Σύμβουλος Νομικής στήριξης του ΚΕΘΙ ανέφερε πως: «Γυναίκες 18 και άνω, που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας, μπορούν να απευθυνθούν στο ΚΕΘΙ. Στόχος μας είναι η αντιμετώπιση και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών».

Στην εκδήλωση βρέθηκε και η Υπαστυνόμος Β' Δήμητρα Λιάπη,  η οποία υπηρετεί στο Γραφείο Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας στο Α΄Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου Κρήτης. Κατά την εισήγηση της δήλωσε πως: «8.000 γυναίκες υπηρετούν σήμερα σε επιτελικές και μάχιμες θέσεις στην Ελληνική Αστυνομία ενώ νόμος του 1983 άνοιξε το δρόμο ώστε να μπαίνουν γυναίκες στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας».

Την εκδήλωση έκλεισε η Ελένη Γερακάκη, Ψυχολόγος Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων νομού Ηρακλείου η οποία δήλωσε ότι: «Οι άνθρωποι που ασκούν κακοποιητικές συμπεριφορές ξέρουν πού θα διοχετεύσουν το θυμό τους. Δεν θα το κάνουν στον οποιονδήποτε. Το ζήτημα της έμφυλης βίας είναι σύστημα υποταγής και εξουσίας στο άλλο άτομο.

Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά από την Εμμανουέλα Νινιράκη στο τραγούδι και τον Χάρη Μανουσάκη στην ακουστική κιθάρα.

Επιμελητήριο εκδήλωση γυναίκες 
Επιμελητήριο εκδήλωση γυναίκες




Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση