ΚΡΗΤΗ
Α. Χουστουλάκης: Οι καταναλωτές να στηρίξουν τις μικρές επιχειρήσεις
Η κυβέρνηση αφαίρεσε τον... γύψο απ' το λιανεμπόριο - Προσπαθούν να δουν αν βγαίνει ο λογαριασμός οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες
Του Αντώνη Παντινάκη
Φυσούν -ξεφυσούν, βγάζουν κομπιουτεράκια και προσπαθούν να δουν αν βγαίνει ο λογαριασμός οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες! Η κυβέρνηση αφαίρεσε τον... γύψο απ' το λιανεμπόριο και για την ώρα ο ασθενής δείχνει να ανακτά τις αισθήσεις του! Σίγουρα όχι πλήρως, διότι υπάρχουν ακόμη καταστήματα που αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους, υπολειτουργούν, ακολουθώντας τη μέθοδο του click away: Ανακοίνωση κολλημένη στη βιτρίνα, ενημερωτικό σημείωμα με τρόπους επικοινωνίας και... έξω απ’ την πόρτα. Απ’ τον ιό μπορούν να κρατήσουν αποστάσεις – αντιστρόφως ανάλογο είναι αυτό που συμβαίνει με τα πολλά και μαζεμένα έξοδα, τα οποία έχουν γαντζωθεί επάνω τους!
Ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος φιλονικούσαν για τα υψομετρικά πρωτεία · στην περίπτωση των επιχειρηματιών έχουμε αναβίωση των στίχων του παραδοσιακού τραγουδιού. Δύο βουνά... μαλώνουν μεταξύ τους: Τα χρέη και τα εμπορεύματα “που πρέπει να φύγουν”... για να αποπληρωθούν! Ο Φλεβάρης πλησιάζει και η κλεψύδρα της βιωσιμότητας αδειάζει για αρκετούς...
Στην αγορά η τρέχουσα εκπτωτική περίοδος, εν μέσω και της οικονομικής... βαρυχειμωνιάς, έχει διάφορες εκλάμψεις αναθέρμανσης, πρόσκαιρης ανακούφισης, σαν κι εκείνη που παρέχει η ασπιρίνη στους βαριά νοσούντες.
Ο όποιος τζίρος συγκεντρώνεται, από μόνος του δεν φτάνει για να κλείσει η “μαύρη τρύπα” των... γιορτών, της κατά τεκμήριο καλύτερης και ευνοϊκότερης (υπό φυσιολογικές συνθήκες) περιόδου για τον εμπορικό κόσμο.
Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Χουστουλάκης μάς περιέγραψε την εικόνα των πρώτων ημερών απ’ την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου: “Είναι καλύτερα απ’ το να είμαστε κλειστά και να λειτουργούμε με click away. Ο κόσμος άρχισε να φαίνεται στην αγορά, διότι μέσα στις γιορτές – λόγω της μεθόδου του click away, δεν μπορούσε να προσεγγίσει όπως θα ήθελε τα καταστήματα και περίμενε”.
Από επιλογές, άλλο τίποτα! “Υπάρχει επάρκεια εμπορευμάτων, ποικιλία και καλές τιμές”. Για την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, ο κ. Χουστουλάκης δεν θα έπαιρνε κι όρκο: Όσες και όσοι δεν ψώνισαν τα Χριστούγεννα, βάζουν τώρα στο καλάθι αυτά που θα έπαιρναν μέσα στις γιορτές.
“Δεν υπάρχουν χρήματα, δεν ξοδεύουν αυτά που ξόδευαν παλαιότερα, όμως παρ’ όλα αυτά κάτι γίνεται” είναι η μόνη παρηγοριά του αντιπροέδρου του Εμπορικού Συλλόγου και των συναδέλφων του.
Ο κ. Χουστουλάκης κάλεσε για ακόμη μία φορά τους καταναλωτές “να στηρίξουν τα μικρά καταστήματα, να στηρίξουν τις μικρές επιχειρήσεις”, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις, για την αποφυγή συνωστισμού και άλλων (συναφών και συμπαρομαρτούντων) δυσάρεστων καταστάσεων.
“Οι μεγάλες εταιρείες, οι πολυεθνικές, δούλεψαν με τη μέθοδο του Click away και με τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα. Δεν έχουν τόσο πρόβλημα, όσο οι μικρές” υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, ο οποίος εκτός απ’ το ζήτημα της ατομικής ευθύνης, έθεσε κι εκείνο της “επιβίωσης” των μικρομεσαίων επιχειρήσεων...
Ο,τι γίνει, θα το βρούμε και θα το δούμε μπροστά μας...
“Δυστυχώς, αυτό που συνέβη με το να είναι τα καταστήματα κλειστά την καλύτερη περίοδο της σεζόν, θα οδηγήσει” όπως προειδοποίησε ο κ. Χουστουλάκης, σε μαζεμένα λουκέτα το επόμενο διάστημα!
Οι μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων που συσσωρεύτηκαν στριμώχνουν τους ιδιοκτήτες μαγαζιών.
Όσα κι αν είναι τα έσοδα αυτές τις μέρες, “αν δεν υπάρξει παράλληλη στήριξη απ’ την Πολιτεία”, ελάχιστοι θα μπορέσουν να αντέξουν και να παραμείνουν “ζωντανοί”.
Το 2020 διαμόρφωσε ένα ασφυκτικό περιβάλλον: lockdown, καταβαράθρωση του τουριστικού ρεύματος, και το οξυγόνο παρεχόταν με μηχανική – κρατική υποστήριξη.
“Είναι λυπηρό”, όλο αυτό που συμβαίνει, “γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που στηρίζουν την οικονομία της χώρας” παρατήρησε ο κ. Χουστουλάκης.
Άμεση ρευστότητα, το αντίδοτο
“Σίγουρα, η άμεση ρευστότητα είναι αυτή που θα μπορέσει να κρατήσει ζωντανή την κάθε επιχείρηση” είναι η άποψη που διατύπωσε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, ζητώντας “το διάστημα που κρατά η πανδημία να παραμείνει η επιδότηση του ενοικίου, με μεγάλη μείωση – αυτό που έγινε τώρα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο όπου τα καταστήματα δεν θα πληρώσουν ενοίκιο, είναι και το σημαντικότερο απ’ όλα”.
φωτογραφία pixabay