ΚΡΗΤΗ

Χιλιάδες μαθητές βρίσκουν την Ιθάκη τους με το πρόγραμμα «Οδυσσέας»

«Ζητείται ελπίς στην μετά COVID εποχή»: Αφιερωμένες στον Αντώνη Σαμαράκη οι φετινές δράσεις του προγράμματος που εκπονεί το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Κρήτης.

No profile pic

Το παρθενικό ταξίδι του «Οδυσσέα» ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2001 και σήμερα, 20 χρόνια μετά, συμμετέχουν 2600 μαθητές, 222 εκπαιδευτικοί από 148 τάξεις και 112 δημοτικά σχολεία από την Ελλάδα και την Κύπρο!
Η επαφή, λοιπόν, μέσα από μία οθόνη μπορεί να κάνει ακόμα και θαύματα! Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση συνεργατικών δραστηριοτήτων από απόσταση μέσω τηλεδιάσκεψης σε Δημοτικά Σχολεία της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα του προγράμματος «Οδυσσέας».
Αντικείμενο του προγράμματος, κατά το τρέχον έτος,  αποτελεί η ανάπτυξη και η υλοποίηση διαθεματικών δραστηριοτήτων συνεργατικής μάθησης από απόσταση μεταξύ Δημοτικών Σχολείων με έμφαση στην ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης. 

Το θέμα είναι «Ζητείται ελπίς στην μετά Covid εποχή», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του Αντώνη Σαμαράκη. Το πρόγραμμα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2021» έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Οι τηλεδιασκέψεις ξεκίνησαν το Φεβρουάριο και ολοκληρώνονται τον Ιούνιο.
Η διοργάνωση του προγράμματος εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος  Μεταπτυχιακών Σπουδών : «Επιστήμες της Αγωγής - Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση με τη χρήση των ΤΠΕ». Φορέας Υλοποίησης Π.Τ.Δ.Ε, Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός προηγμένου Δικτύου διάχυσης της  ψηφιακής καινοτομίας και ενθάρρυνσης δεξιοτήτων συνεργατικής δημιουργικότητας, στο πλαίσιο του οποίου η   ερευνητική γνώση και η τεχνογνωσία  που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο Κρήτης |Π.Τ.Δ.Ε|ΕΔΙΒΕΑ,  να μετατραπεί σε καινοτομία και να διαχυθεί  στο σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών  και των γονέων που συμμετέχουν στο Δίκτυο.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο δίκτυο «Οδυσσέας», εστιάζουν στην συνεργατική διερεύνηση και οικοδόμηση της γνώσης και την καλλιέργεια κρίσιμων κοινωνικών και ψηφιακών δεξιοτήτων για τον πολίτη του 21ου αιώνα, με έμφαση στην ψηφιακή καινοτομία, την κριτική σκέψη  και την συνεργατική δημιουργικότητα.


Το παρθενικό ταξίδι
Το πρώτο μεγάλο βήμα για την εισαγωγή της σχολικής Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (ΕξΑΕ)  στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέσω του προγράμματος «Οδυσσέας» έγινε στην Κύπρο το 2000,  μετά την αποδοχή της σχετικής πρότασης που κατέθεσε το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού κατόπιν σύμφωνης γνώμης του τότε αρμόδιου υπουργού Ουράνιου Ιωαννίδη.
Το παρθενικό ταξίδι του προγράμματος ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2001 με την διδασκαλία της γλώσσας ανάμεσα στα δημοτικά σχολεία Ελένειον Λευκωσίας με δασκάλα την κ. Αγάθη Ελευθερίου και το Δ.Σχ Αγ Φύλα Λεμεσού με δάσκαλο τον κ. Κώστα Χαμπιαούρη  αξιοποιώντας τις υποδομές που υπήρχαν στα δύο αυτά σχολεία μέσω του προγράμματος «ΟΙΚΑΔΕ».
Τον επόμενο χρόνο υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τράπεζας Κύπρου και το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε 4 δημοτικά σχολεία το 2002 και σε  6 δημοτικά σχολεία το 2003.


Το 2004 αποτελεί ένα κομβικό σημείο στην πορεία του προγράμματος για δύο λόγους:
Για πρώτη φορά στο πρόγραμμα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2004» εντάσσονται Δημοτικά Σχολεία από την Ελλάδα. Αρχικά, φορέας υλοποίησης αναλαμβάνει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε του Πανεπιστημίου Κρήτης και λίγα χρόνια αργότερα το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση  (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α) www.edivea.org 
 
Για πρώτη φορά το πρόγραμμα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2004» εστιάζει πλέον στην διαθεματική προσέγγιση της γνώσης δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στην δόμηση ενός ολοκληρωμένου παιδαγωγικού πλαισίου αξιοποίησης των ΤΠΕ στην σχολική τάξη.


Δύο δεκαετίες
Το πρόγραμμα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια μιας συναρπαστικής διαδρομής.  Μέχρι σήμερα έχουν λάβει μέρος  πάνω από 4.000  μαθητές και 130 εκπαιδευτικοί από 70 Δημοτικά Σχολεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ενώ έχουν διερευνηθεί 9 θεματικές ενότητες μέσα από την πραγματοποίηση 320 τηλεδιασκέψεων συνολικής διάρκειας 350 ωρών.  

Η ερευνητική συνεισφορά του Δικτύου ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2000-2020

Η ερευνητική συνεισφορά του Δικτύου ΟΔΥΣΣΕΑΣ είναι σημαντική  καθώς 55 επιστημονικές εργασίες έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά και διεθνή συνέδρια, ενώ 40 εργασίες έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά πανελληνίων συνεδρίων.
Στο πλαίσιο του Δικτύου «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» και των διαχρονικών του δράσεων, έχουν εκπονηθεί 4 διδακτορικές διατριβές ενώ άλλες 2 βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς κα8 διπλωματικές εργασίες σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.
Η φιλοσοφία, το παιδαγωγικό πλαίσιο και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις του «ΟΔΥΣΣΕΑ» διδάσκονται σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε 3 Ελληνικά Πανεπιστήμια συμβάλλοντας έτσι στην σύνδεση της έρευνας και της διδασκαλίας. 
Στο επίπεδο της Δημοσιότητας και διάχυσης των αποτελεσμάτων έχουν πραγματοποιηθεί 3 Πανελλήνια Συνέδρια (2018,2019, 2020) και πλήθος ημερίδων τις οποίες παρακολούθησαν πάνω από 3.000 εκπαιδευτικοί και φοιτητές 

 
Διακρίσεις «ΟΔΥΣΣΕΑΣ: 2000-2020»
Ευρωπαϊκή Διάκριση (2003): Best e- European Practices Knowledge System, European Commision Διάκριση του Προγράμματος «ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2000-2004»  το οποίο από το 2003 συμπεριελήφθη στον οδηγό καλών πρακτικών του Best e- European Practices Knowledge System της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  (http://www.beepknowledgesystem.org/default.asp). 

Διάκριση σε Εθνικό επίπεδο (Ιανουάριος 2011):  Διάκριση του Προγράμματος ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2010 στον 6ο  Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών (που διοργανώθηκε από τη Microsoft σύμφωνα με την εγκύκλιο 145789/Γ7/17-11-2010).   

Διάκριση σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο(Μάρτιος 2011): Το Πρόγραμμα ΟΔΥΣΣΕΑΣ εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Πρωτοπόρου Εκπαίδευσης ((που διοργανώθηκε από τη Microsoft) , Μόσχα 22-24 Μαρτίου 2011.

Διάκριση σε Εθνικό επίπεδο (2013): Το Πρόγραμμα ΟΔΥΣΣΕΑΣ συγκαταλέγεται στην δράση «Ακαδημαϊκή και Επιστημονική Αριστεία» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (http://excellence.minedu.gov.gr ) ( http://excellence.minedu.gov.gr )

Διάκριση σε Εθνικό επίπεδο (Μάιος 2016): Το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων βραβεύει το 3ο Δ.Σχ. Αγίου Δημητρίου για τις δράσεις του στο πλαίσιο του προγράμματος ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2016: Πανανθρώπινες Αξίες-Ταξίδι στο Αιγαίο, μια θάλασσα ανθρωπιάς.

Διαβάστε επίσης:

Ο Captain Covid-19, η απάντηση των σχολείων και το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση