ΚΡΗΤΗ
Χειρουργικές μάσκες: Είδος υπό εξαφάνιση, με τιμές στα ύψη!
Παρά τις συστάσεις για "ψυχραιμία", "ψυχραιμία" και "ψυχραιμία"!
Του Αντώνη Παντινάκη
Η μάσκα που φοριέται πολύ... εφέτος, κι έχει κάνει θραύση όσο καμία άλλη τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας είδος προς εξαφάνιση στην κορύφωση μάλιστα της αποκριάτικης περιόδου, είναι η... χειρουργική!
Τα παιχνίδια της τύχης και των συγκυριών φέρουν σταγονίδια... τραγικής ειρωνείας αλλά και γερές δόσεις υπερβολής!
Όταν ο (εν δυνάμει) μασκαρας κάνει σχέδια, ο κορωνοιος... καγχαζει! Γελάει καλύτερα όμως, όποιος γελάει τελευταίος!
"Προσπαθούμε να καθησυχασουμε τον κόσμο"
Ψυχραιμία συνιστά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικου Συλλόγου Ηρακλείου κ. Αριστοτέλης Σκουντάκης.
Τα ισχυρότερο αντίδοτο για κάθε ίωση κι αλλού είδους απειλή, που συστήνει ανεπιφύλακτα ο ίδιος, είναι η σωστή ενημέρωση/πληροφόρηση.
"Προσπαθούμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο μέσα από τα φαρμακεία και να τους δώσουμε τη σωστή πληροφόρηση. Η σωστή πληροφόρηση είναι η μεγαλύτερη ασπίδα που μπορούμε να έχουμε αυτή την στιγμή απέναντι στον κορωνοιο και στην γρίπη.
Σωστά πληροφορημένος και ενημερωμένος, ο κάθε πολίτης θα μπορέσει να αντιμετωπίσει με επιτυχία και με πολύ μεγάλη ασφάλεια αυτή την επαπειλούμενη επιδημία".
"Εάν είχα 10.000 μάσκες, θα έφευγαν όλες μέσα σε μια ημέρα", μας λέει ο κ. Φραγκίσκος Παρασύρης, ο οποίος με τα... χίλια ζόρια βρήκε και παρήγγειλε χθες από τη Γερμανία.
Μετά βίας βρήκε και αντισηπτικά, σε τιμή σχεδόν διπλάσια από αυτή που κοστολογουνταν τα Χριστούγεννα.
Από την Κίνα... για την Κίνα
Η μεγαλύτερη παραγωγή μασκών παγκοσμίως γίνεται στην Κίνα! Οπότε η αχανής αγορά της ασιατικής χώρας, με το 1,5 δισεκατομμύριο πληθυσμό, τις... απορροφά αμέσως, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να μένει με άδεια χέρια !
Ας το εξετάσουμε και διαφορετικά όμως: θέλουμε να προστατεύσει ένα προϊόν το οποίο παράγεται ως επί το πλείστον στη χώρα από όπου προέρχεται ο... κορωνοϊος! Απίστευτο, αλλά πέρα για πέρα αληθινό!
Δεν μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση
Από την περίοδο των Χριστουγέννων και μετά άρχισαν να κάνουν φτερά οι μάσκες από τα ράφια των φαρμακείων.
" Εδώ στο Ηράκλειο είχαμε μεγάλη ζήτηση μετά τις γιορτές και μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού, πολύ πριν φτάσει η επιδημία στην Ελλάδα" επισημάνει ο κ. Σκουντακης, προσθέτοντας ότι "οι μάσκες έχουν εξαφανιστεί από όλη την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη, υποθέτω, γιατί αυτή τη στιγμή οι εταιρείες που τις εμπορεύονται και οι εταιρείες που τις παράγουν έχουν φτάσει στα όρια τους! Η ζήτηση είναι τέτοια που δεν μπορούν να την καλύψουν".
"Και τα αντισηπτικά έχουν τώρα κάποια έλλειψη" επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικου Συλλόγου Ηρακλείου, λέγοντας ότι " εμείς από την πλευρά μας, από τα φαρμακεία και τις αποθήκες μας, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα stock, να παραγγείλουμε. Αλλά καταλαβαίνετε ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Όλη η Ελλάδα ζητά αυτά τα προϊόντα κι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σχετική μικρή διαθεσιμότητα".
Οι μάσκες άνθρακα και η αγορά που" στεγνώνει"
Ασφαλέστερη και πιο ενδεδειγμένη λύση, την οποία αντιπροτείνει ο κ. Παρασυρης, είναι οι μάσκες άνθρακα: Καλύπτουν μεγαλύτερο μέρος του προσώπου, συνεπώς προστατεύουν περισσότερο, και κοστίζουν έξι ευρώ έκαστος. Ωστόσο, "δεν θα υπάρχουν για πολύ ακόμα", προειδοποιεί ο ίδιος.
Παράλληλα, η αγορά θα στεγνώσει ... σύντομα από αντισηπτικά, χειρουργικά γάντια και οινοπνευματα, προβλέπει ο κ. Παρασυρης. Το απευχεται, εντούτοις " αφού έσκασε το πρώτο κρούσμα στη Ελλάδα" θεωρεί σχεδόν σίγουρο ότι "δεν θα μείνει τίποτα!"
"Αυστηρή υγιεινή", η ασπίδα
Ο κ. Σκουντακης παρατηρεί ότι" ο κόσμος είναι αρκετά ανήσυχος, και προσφεύγει στα φαρμακεία πιστεύοντας ότι μέσα από μια μάσκα θα μπορέσει να βρει μια προστασία μέσα στην απειλούμενη επιδημία, η οποία ευτυχώς για την ώρα δεν μας έχει πλήξει".
Ομως, όπως θα διευκρινίσει, "η μάσκα είναι ένα μικρό μέσο προστασίας απέναντι στις ιώσεις οι οποίες μεταδίδονται με τον αέρα ή με την επαφή".
Τοσο ο κορωνοιος, όσο και η γρίπη, θα υπογραμμίσει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικου Συλλόγου, "μεταδίδονται κυρίως από την επαφή μας με τα σταγονίδια που βγαίνουν από τη μύτη μας ή από το στόμα μας, από την καθημερινή μας επαφή που έχουμε με άλλους ανθρώπους. Αυτά όμως τα σταγονίδια κατά κύριο λόγο μπορούν και κολλούν πάνω σε επιφάνειες, πάνω σε πόμολα από πόρτες, σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης· κι εκεί επιβιώνει ο ιός για ώρες . Οπότε εμείς μόλις ακουμπήσουμε αυτά τα αντικείμενα κι ασυνείδητα φέρουμε τα χέρια μας στο στόμα μας, στη μύτη μας ή στα μάτια ακόμα, έχουμε κολλήσει με αυτό τον τρόπο τον ιό. Είναι το πιο επικίνδυνο αυτό, κι είναι αυτό που πρέπει να προσέξουμε τελικά".
Λαμβάνοντας υπόψιν του όλα αυτά, ο κ. Σκουντακης συμβουλεύει πώς "πρέπει να ακολουθήσουμε αυστηρή υγιεινή για τα χέρια μας, καθαρισμό με σαπούνι και νερό τακτικό και όταν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, καθαρισμό με ένα αντισηπτικό".