«Χαράτσι» στα έσοδα των σχολικών επιτροπών

​Απώλειες ύψους 30 χιλιάδων ευρώ το χρόνο που διατίθενται για την προμήθεια πετρελαίου στα σχολεία

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαρκή συρρίκνωση των εσόδων που προορίζονται για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων κρούει το τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου, μετά από εγκύκλιο που απέστειλε η γενική διεύθυνση φορολογικής διοίκησης, σύμφωνα με την οποία τα έσοδα που αποκτούν οι σχολικές επιτροπές θα φορολογούνται με συντελεστή 29%.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος μεταξύ άλλων: «Τα έσοδα που αποκτούν οι σχολικές επιτροπές και οι σχολικές εφορίες των μειονοτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την εκμίσθωση των σχολικών κυλικείων, από την εκμίσθωση ιδιόκτητων ακινήτων τους ή και από τόκους καταθέσεων (πιστωτικούς τόκους), τα οποία και διατίθενται για την εκπλήρωση του μη κερδοσκοπικού σκοπού τους, είναι έσοδα που προέρχονται από κεφάλαιο και ως εκ τούτου αποτελούν αντικείμενο φορολογίας σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ν. 4172/2013. Επομένως, τα έσοδα αυτά φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με βάση τις διατάξεις των άρθρων 47 και 58 του ν. 4172/2013 με συντελεστή 29% με έκπτωση του φόρου που τυχόν παρακρατήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 68 του ίδιου νόμου».

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ «ΑΣΦΥΞΙΑ»

Ο Αντιδήμαρχος του Τμήματος Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Γεωργαλής, μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση υπογράμμισε πως η διαρκής συρρίκνωση των κρατικών επιχορηγήσεων προς τους Δήμους της χώρας, που από το 2011 έχει μειωθεί σε ποσοστό 70%, σε συνδυασμό με τη νέα εγκύκλιο, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των σχολικών μονάδων.

«Από εκεί που περιμέναμε αύξηση της επιχορήγησης προς τους δήμους για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων, κάτι που έχουμε ζητήσει με έγγραφό μας προς το Υπουργείο Εσωτερικών και δεν έχουμε λάβει απάντηση, λάβαμε έγγραφο για τη φορολόγηση των εσόδων των σχολικών επιτροπών. Με τα χρήματα των σχολικών επιτροπών που προέρχονται από τα κυλικεία καλύπτουμε ένα μεγάλο μέρος του ποσού για την προμήθεια πετρελαίου στα σχολεία. Δυστυχώς η εξέλιξη αυτή θα μας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα από την επόμενη χρονιά» ανέφερε ο κ. Γεωργαλής.

ΩΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Ενδεικτικά, όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, αν τα έσοδα των σχολικών επιτροπών από τα κυλικεία ανέρχονται στο ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο ποσό ύψους 30 χιλιάδων ευρώ θα αποδίδονται μόνο για τη φορολογία. «Τα έσοδα που διαχειρίζονται οι σχολικές επιτροπές από τα κυλικεία και διατίθενται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων θεωρούνται πλέον εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με την εγκύκλιο που λάβαμε» επεσήμανε ο κ. Γεωργαλής. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, για την κάλυψη των αναγκών σε πετρέλαιο θέρμανσης στα συνολικά 85 σχολεία απαιτούνται το χρόνο περίπου 150 χιλιάδες ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης να καλύπτεται κάθε έτος από τα έσοδα των κυλικείων. Συνεπώς, όπως τόνισε ο κ. Γεωργαλής η απόδοση του 29% των εσόδων αυτών σε φορολογία θα μειώσει δραματικά τα διαθέσιμα χρήματα για την κάλυψη των αναγκών πετρελαίου στα σχολεία. Παρ’ όλο που για τη φετινή χρονιά το πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία έχει εξασφαλιστεί, αβέβαιο θα είναι αν την επόμενη χρονιά, θα υπάρχουν τα χρήματα προκειμένου να γίνει η προμήθεια, τόνισε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας.

Γ. ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ

Τα χρήματα που λαμβάνει ο δήμος Ρεθύμνου από κρατικές επιχορηγήσεις για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών στα σχολεία προέρχονται από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας, ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργαλής, τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να είναι τα τριπλάσια από τα υφιστάμενα προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες συντήρησης και λειτουργίας των σχολείων.

Συγκεκριμένα, από το Υπουργείο Εσωτερικών ο Δήμος λαμβάνει το χρόνο 440 χιλιάδες ευρώ για λειτουργικές δαπάνες και 144 χιλιάδες ευρώ (ΣΑΤΑ) για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων. Παράλληλα, από το Υπουργείο Παιδείας λαμβάνει το ποσό των 350 χιλιάδων ευρώ το έτος για την πληρωμή 67 καθαριστριών με σύμβαση έργου που απασχολούνται στα σχολεία. Δεδομένου, ότι μέχρι σήμερα η σοβαρή μείωση των επιχορηγήσεων την τελευταία επταετία, δημιουργούσε «κενά» που καλύπτονταν από τα έσοδα των σχολικών επιτροπών, η ανησυχία είναι εύλογη και τα περιθώρια στενά για περαιτέρω συρρίκνωση των εσόδων που αναμένεται να προκύψει από τη φορολόγηση. «Είναι δεδομένο πλέον πως τα χρήματα από τις κρατικές επιχορηγήσεις θα πρέπει να διπλασιαστούν προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις δαπάνες» κατέληξε ο κ. Γεωργαλής.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ