ΚΡΗΤΗ

H Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, το 2025

Αναλυτικά η ανακοίνωση

H Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, το 2025

Ανακοίνωση για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, το 2025, στην Περιφέρεια Κρήτης εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης, στην οποία τονίζει:

"Θέμα, σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς στην Περιφέρεια Κρήτης, για το 2025, ήρθε στην πρόσφατη συνεδρίαση του  περιφερειακού συμβουλίου,  στις 24 Σεπτέμβρη.

Η Περιφέρεια και αυτή τη χρονιά ακολουθεί πιστά για τη δακοκτονία την τακτική των κυβερνήσεων που τα αποτελέσματά της τα βλέπουν οι παραγωγοί, με τη συνεχή μείωση στο εισόδημά τους εξαιτίας των προσβολών από τον δάκο.

Τακτική,  που στηρίζεται στο πέρασμα της δακοκτονίας σε ιδιώτες και εργολάβους, ταυτόχρονα με τις συνεχείς περικοπές στους προϋπολογισμούς, αφήνοντας τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς στην τύχη τους, στα πλαίσια της πολιτικής που λογαριάζει τη δακοκτονία ως «δαπάνη – κόστος» και όχι ως αναγκαία εργασία για να προστατευθεί το προϊόν και το εισόδημα των αγροτών. 

Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης  τόνισαν ότι το ζήτημα της εκπόνησης της δακοκτονίας με αυτόν τον αποδεδειγμένα αναποτελεσματικό τρόπο  δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα της πολιτικής ενάντια στους βιοπαλαιστές αγρότες. Αντίθετα, αποτελεί σταθερή πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ,  που στοχεύουν στο ξεκλήρισμα όλο και πιο γρήγορα των μικρομεσαίων αγροτών, ώστε να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια των επιχειρηματιών μεγαλοαγροτών.

Αναλυτικά οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης  τοποθετήθηκαν ως εξής :

 «Με ευθύνη της κυβέρνησης και της περιφέρειας, σχεδιάζεται για άλλη μια χρονιά να εφαρμοστεί το ίδιο αποτυχημένο πρόγραμμα δακοκτονίας, με την τακτική της ανάθεσης σε εργολάβους, με κακοπληρωμένους εργαζόμενους, με μπαλώματα, με εμπλοκές στις δημοπρασίες, την ανεπαρκή χρηματοδότηση, τα προβλήματα με την έγκαιρη προμήθεια των φαρμάκων.

Με άλλα λόγια, με όλες τις αρνητικές προϋποθέσεις για να μην προστατεύονται οι μικροί και μεσαίοι ελαιοπαραγωγοί, τη στιγμή, μάλιστα, που σε πολλές περιοχές υπάρχει μειωμένη καρπόδεση της ελιάς και αρκετά φαινόμενα σχινοκαρπίας, που αναγνωρίζεται ως «ζημιογόνο αίτιο μη καλυπτόμενο ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ».

Αυτή η πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων για τη δακοκτονία, που αποδέχεται και υλοποιεί η περιφέρεια, μαζί με την ΚΑΠ της ΕΕ, εξωθεί τους βιοπαλαιστές αγρότες του νησιού ή να αποδεχτούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση ή να είναι ατομική τους υπόθεση η δακοκτονία και γενικότερα η προστασία της παραγωγής τους. Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα λαϊκά προβλήματα για τα οποία το κράτος κάνει «σημαία» την ατομική ευθύνη.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς αλλά :

• Η δραστική περικοπή των κονδυλίων: Από από το 2009 μέχρι και σήμερα οι εκάστοτε κυβερνήσεις κόβουν κάθε χρόνο τα κονδύλια για τη δακοκτονία την ίδια ώρα που επιδοτούν με εκ. τους ομίλους.

• Η δακοκτονία πρέπει να γίνεται από υπηρεσίες της Περιφέρειας και όχι από εργολάβους. Όμως συνειδητά όλες οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις και Περιφερειακές Διοικήσεις επέτρεψαν να περιέλθουν οι υπηρεσίες σε τραγική κατάσταση.  Η ανάθεση σε εργολάβους είτε μέσω ιδιωτών είτε μέσω δήμων, κοινωφελών επιχειρήσεων, κτλ, έχει αρνητικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους παραγωγούς, αφού ο ιδιώτης δουλεύει αποσπασματικά και με κριτήριο το κέρδος, που το εξασφαλίζει περικόπτοντας εργατικό δυναμικό και μέσα,  αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα, με τραγικό παράδειγμα τον χαμό του εργάτη δακοκτονίας την ώρα της δουλειάς στον Αποκόρωνα ή το ατύχημα του εργαζόμενου ψεκαστή στον Δήμο Χερσονήσου.  

 

• Το επιστημονικό προσωπικό για τη δακοκτονία προσλαμβάνεται κάθε χρόνο με μεγάλη καθυστέρηση, στην καλύτερη περίπτωση μήνα Αύγουστο ή ακόμη και το φθινόπωρο, ενώ στο παρελθόν έφτασε η περιφερειακή αρχή  στο σημείο να μπαλώνει «τρύπες», «επιστρατεύοντας» τους ελάχιστους γεωπόνους των Δήμων – πέρα και έξω από όλες τις αρμοδιότητες που έχουν– και το προσωπικό άλλων φορέων πχ ΕΑΣΗ, αντί για προσλήψεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης   καλούμε το περιφερειακό συμβούλιο να αναλάβει τις ευθύνες του για να μην καταστραφούν, για άλλη μια χρονιά, οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης και να στηρίξει την πρόταση των ίδιων των βιοπαλαιστών αγροτών, του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για :

• Ενιαία, πανελλαδική, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια, ασφαλή εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και χωρίς εργολάβους, με άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες του απαραίτητου προσωπικού (επιστημονικού και τεχνικού) με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας, με εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση της εισφοράς του 2% για τους μικρομεσαίους παραγωγούς.

• Να καταβληθούν στο σύνολο των παραγωγών, άμεσα και στο 100%, οι αποζημιώσεις που εκκρεμούν από τον ΕΛΓΑ. Υπαγωγή στον ΕΛΓΑ των καταστροφών στην καρπόδεση.»"

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση