Γαλλικό ενδιαφέρον για την Κρήτη

Παρουσιάστηκε ο τόμος που εκδόθηκε για το νησί από το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ

«Αυτή είναι η Κρήτη! Ταυτότητες, ετερότητες και εικόνες της Κρήτης» είναι το θέμα του βιβλίου, που εκδόθηκε με τα πρακτικά ενός συνεδρίου που πραγματοποίηθηκε τον Οκτώβριο του 2015 στο Πανεπιστήμιο Paul-Valery στην πόλη Montpellier της Γαλλίας. Στο συνέδριο προσκεκλημένοι ήταν 20 επιστήμονες από όλο τον κόσμο (και από το Πανεπιστήμιο Κρήτης) που έχουν ως πεδίο έρευνάς τους την Κρήτη. Δύο περίπου χρόνια μετά έγινε η έκδοση των πρακτικών στα γαλλικά σε έναν τόμο με τρεις βασικές θεματικές ενότητες. Η πρώτη με τίτλο «στοιχεία ταυτότητας» αφορά στις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος, των πολιτισμικών συμβολισμών και των χαρακτηριστικών της Κρήτης. Η δεύτερη με τίτλο «επιστήμονες ερευνητές» επικεντρώνεται στις δυτικές αναπαραστάσεις για την Κρήτη και η τρίτη με τίτλο «στη σκιά των εξουσιών» αναφέρεται στους πολέμους ενός νησιωτικού τόπου με πολιτική, θρησκευτική και στρατηγική σημασία.

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο Ρέθυμνο σε μια εκδήλωση που οργανώθηκε στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Για το βιβλίο μίλησαν οι επιμελητές του τόμου Antoine Pierrot και Plilippe Monbrun, Καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Paul-Valery καθώς και οι Καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Κρήτης Κατερίνα Κόπακα και Χριστίνα Τσιγωνάκη.

Όπως ανέφεραν οι Γάλλοι πανεπιστημιακοί, κ.κ. Pierrot και Monbrun, «είναι το μόνο βιβλίο που έχει εκδοθεί στη Γαλλία και αναφέρεται στην Κρήτη και με έναν τρόπο ανατρέχει όλες τις ιστορικές περιόδους».

Οι ίδιοι εξήγησαν τους λόγους του ενδιαφέροντός τους για την Κρήτη, τονίζοντας: «Η Κρήτη είναι ένα νησί που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που δεν βρίσκουμε αλλού. Διαπιστώσαμε ότι η Κρήτη έχει ιδιομορφίες που δεν βρίσκουμε σε άλλα μεγάλα νησιά της Μεσογείου, όπως η Κορσική, η Σικελία ή η Κύπρος και υπ’ αυτήν την έννοια προσπαθήσαμε να αναδείξουμε αυτές τις ιδιομορφίες. Ένα από τα βασικά ερωτήματα που διατρέχει το έργο μας είναι σε ποιο βαθμό τα στερεότυπα, που παρατηρούμε είναι μόνο στερεότυπα ή είναι χαρακτηριστικά που διατρέχουν όλη την ιστορία του νησιού.

Μία από τις δυσκολίες είναι η προσπάθεια να καταλάβουμε την εξέλιξη της Κρήτης από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη ποιο είναι το σημερινό πλαίσιο».

Ποιες είναι όμως οι διαφορές που οι καθηγητές διαπιστώνουν για τα νησιά της Μεσογείου; Σημειώνουν: «Οι κάτοικοι της Κορσικής δεν αποδέχονται το γαλλικό κράτος, ενώ αντίθετα οι κρητικοί επί χρόνια πάλεψαν για να ενωθούν με την Ελλάδα και κατά την αντίληψή μας είναι μία μείζονος σημασίας διαφορά.

Όσον αφορά τη Σικελία, η διαφορά είναι ότι οι Σικελοί αντιλαμβάνονται το ιταλικό κράτος ως αποικιοκρατικό. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, είναι μία άλλη περίπτωση, όπου αναρωτιέμαι αν έχουμε σωστό αίσθημα των πραγμάτων, όταν νιώθουμε ότι η Κύπρος δεν έχει ολοκληρώσει την πορεία της στο βαθμό που δεν έχει ενσωματωθεί με την Ελλάδα».

Για τη συνεργασία των δύο πανεπιστημίων, με αφορμή την έκδοση αυτού του τόμου, μίλησε ο επίκουρος καθηγητής του Π.Κ. κ. Άρης Τσαντηρόπουλος, που κατέληξε: «Μετά την παρουσίαση των πρακτικών του συνεδρίου, ο σκοπός είναι να γίνει μία συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε επίπεδο ερευνητικό, αλλά και σε επίπεδο ανταλλαγής φοιτητών και διδασκόντων σε πιο τακτική βάση».

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ