ΚΡΗΤΗ

Φως στο "τούνελ" από μελέτη που ξεκινάει το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Γιατί έχουν σοβαρό λόγο να ελπίζουν οι τουριστικοί παράγοντες

No profile pic

Εργαλείο προς αξιοποίηση από τους κρατικούς φορείς θα αποτελέσει η έρευνα που - καλώς εχόντων των πραγμάτων - θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα το Εργαστήριο Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα διαρθρωθεί σε δύο φάσεις. 

Για την Κρήτη, μάλιστα, που σε ένα σημαντικό ποσοστό ζει από τον Τουρισμό, η οροεπιδημιολογική μελέτη θα μπορέσει να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για το σχεδιασμό της τουριστικής περιόδου - του διαστήματος που θα προλάβουμε, έστω - προκειμένου να διαπιστωθεί αν η Κρήτη αποτελεί ένα ασφαλή προορισμό. Ωστόσο, υπάρχει και η αντίστροφη ανάγνωση, για το κατά πόσο ένας ασφαλής προορισμός "θέλει" ή προτίθεται να ανοίξει τις πύλες σε επισκέπτες από τον υπόλοιπο πλανήτη, από χώρες όπου ο ιός έκανε επέλαση...

Όπως είπε στο Cretalive, ο διευθυντής του Εργαστηρίου, μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος η έρευνα που εργαστηριακά θα "τρέξει" το Εργαστήριο Ιολογίας, εξετάζοντας δείγματα που θα λάβει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στοχεύει στην "αποτύπωση της ανοσολογικής απόκρισης του πληθυσμού, σε τί ποσοστό ο ιός έχει "κυκλοφορήσει" στην Κρήτη".


Μεταξύ των ζητούμενων όμως είναι και "το ποσοστό ανοσίας στο γενικό πληθυσμό" αλλά και το "αν αυξάνει η ανοσία με το πέρας του χρόνου", εξηγεί ο κ.Σουρβίνος και για αυτό το λόγο η οροεπιδημιολογική μελέτη θα διεξαχθεί σε φάσεις, στα τέλη Απριλίου και στα τέλη Μαΐου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, αναφίβολα, θα αποδειχθούν απολύτως ωφέλιμα σε πολλά πεδία της δημόσιας ζωής, είτε μιλάμε για την προετοιμασία μας για το προσεχές μέλλον, είτε για την αντίκρουση των οικονομικών επιπτώσεων - και ο Τουρισμός είναι μια σοβαρή πηγή εσόδων για την Κρήτη - είτε ακόμη για την καθημερινότητά μας. 

"Θα είναι μια χρήσιμη πληροφορία για να αξιολογηθεί από την πολιτική ηγεσία προκειμένου να δώσει κατάλληλες οδηγίες για τα μέτρα χαλάρωσης, αλλά και τη μετακίνηση πληθυσμών" - σημειώνει ο Γιώργος Σουρβίνος.
 

"Θολό" τοπίο για τον Τουρισμό

Μπορεί να μην υπάρχουν ακόμη επίσημα επιστημονικά στοιχεία για την εξάπλωση του Sars-Cov-2 στην Κρήτη, ωστόσο η γενική αίσθηση είναι πως η Ελλάδα - και δη η Κρήτη - είναι σε πολύ καλή "θέση" στην Ευρώπη, αναφορικά με το πόσο έχει "κυκλοφορήσει" ο ιός στον πληθυσμό.  Κι αυτό μπορεί να αποδειχθεί ένα δυνατό "χαρτί" για το brand name "Κρήτη" και (σχεδόν) σωτήριο για την Οικονομία του νησιού.

Από την άλλη υπάρχουν εύλογα ερωτηματικά για το κατά πόσο ο εισερχόμενος τουρισμός - οπότε κι αν ξεκινήσει, φέτος, η σεζόν - σημάνει ένα δεύτερο κύμα επέλασης του κορωνοϊού.

"Είμαστε στην καλύτερη θέση, από όλες τις χώρες της Ευρώπης" - αναφέρει στο Cretalive ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης, παραπέμποντας στις γειτονικές μας Ισπανία με τα μεγάλα καταγεγραμμένα νούμερα αλλά και την Τουρκία που μεγάλα νούμερα δεν έχει, έχει όμως να διαχειριστεί ερωτηματικά για το πόσο ... ειλικρινής είναι στις αναφορές της για τις περιπτώσεις ασθενών.

"Αν κρατηθούν πολύ χαμηλά τα νούμερα, θα ειμαστε σαν χώρα σε καλύτερη θέση και αυτό θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε" - προσθέτει ο κ.Πελεκανάκης, κρατώντας ωστόσο "μικρό καλάθι" για το πόσο έδαφος προλαβαίνουμε να κερδίσουμε, με δεδομένο και το απαισιόδοξο μήνυμα δια στόματος Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, που ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ... να μην περιμένουμε πολλά από το 2020. 

"Μέχρι πριν ένα μήνα λέγαμε για Ιούνιο, αλλά η κατάσταση στην Ευρώπη χειροτερεύει κι έτσι, πλέον, ο Ιούλιος είναι ένα καλό σενάριο" - αναφέρει ο πρόεδρος του πανελλήνιου οργάνου των διευθυντών ξενοδοχείων, επισημαίνοντας ότι οι επόμενες εβδομάδες θα αποδειχθούν "καταλύτης" για την εξέλιξη.

Κινδυνεύει η Ελλάδα από δεύτερο "κύμα" κορωνοϊου;

Η μελέτη που θα διεξαχθεί στην Κρήτη, αδιαμφισβήτητα θα δώσει σημαντικά στοιχεία που η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους επιστήμονες θα κληθεί να ερμηνεύσει και να αξιοποιήσει, προκειμένου να διαφυλάξει την δημόσια υγεία, για την οποία τόσο κοπίασαν οι Έλληνες, που τήρησαν και τηρούν ευλαβικά το "Μένουμε Σπίτι". 

Όταν έρθει η ώρα της σταδιακής άρσης των μέτρων και ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της τουριστικής περιόδου και εκεί θα "ξεδιπλωθεί" η αγωνία για το ... τί θα φέρουν μαζί τους οι ξένοι επισκέπτες μας - εκτός φυσικά από τον "οβολό" τους.

Ο Γ.Πελεκανάκης εκτιμά ότι το "φρένο" θα μπει πριν καν κλείσουν τα εισιτήριά τους, "ποντάροντας" στις αεροπορικές εταιρείες. "Νομίζω πως οι ίδιες οι αεροπορικές εταιρείες θα μπλοκάρουν τους επισκέπτες από χώρες που είναι στο "κόκκινο", αν δεν ξεπεραστεί για τα καλά η κρίση" - αναφέρει ο ίδιος. Ωστόσο αμφίβολο είναι ότι θα φτάσουμε άμεσα σε αυτό το δίλημμα αναφορικά με τον εισερχόμενο τουρισμό. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Διευθυντών Ξενοδοχείων Ελλάδας, δε θα προκαλέσει καμία εντύπωση - αντιθέτως, μάλλον αναμενόμενο είναι - μετά το Πάσχα να ανακοινωθεί παράταση του μέτρου των κλειστών ξενοδοχείων.

Το τί μέλλει γενέσθαι με τον ελληνικό Τουρισμό παραμένει γρίφος για δυνατούς λύτες καθώς οι παράμετροι, το ρίσκο και οι κίνδυνοι παραμένουν μεγάλοι. Κανένας δεν έχει καν εκτίμηση, πόσο μάλλον εικόνα, ιδίως για τους ξένους επισκέπτες. Την ίδια στιγμή, μπορεί μόνο να υποθέτει κανείς ότι ο Έλληνας θα θελήσει να κάνει διακοπές, ωστόσο ο φόβος θα τον κρατήσει "στα πέριξ" κι αυτό, αν μπορεί να το "υποστηρίξει" οικονομικά ή αν δούμε ένα μέτρο ενισχυμένου Κοινωνικού Τουρισμού.

Το θετικό της υπόθεσης - υπάρχει και κάτι!- είναι ότι οι περισσότεροι πελάτες των ξενοδοχείων, που είχαν προχωρήσει σε κράτηση απευθείας στο ξενοδοχείο και όχι μέσω τουριστικών πρακτόρων, δε ζητούν επιστροφή χρημάτων - κάτι που θα δυσχέραινε την οικονομική κατάσταση των τουριστικών επιχειρήσεων - αλλά ζητούν μεταφορά της κράτησής τους για το 2021.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση