Φάκελος "Λειψυδρία": Τί γίνεται σε Ηράκλειο και Μαλεβίζι

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Γεωτρήσεις, αφαλάτωση και έκκληση για συνετή χρήση του υδάτινου αποθέματος

Φάκελος λειψυδρία, κεφάλαιο τρίτο, τελευταίο για τον νομό Ηρακλείου: Δύο γειτονικοί Δήμοι, Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, με δύο εντελώς διαφορετικές περιγραφόμενες συνθήκες....

Στη Λότζια δοκίμασαν για τα καλά τις αντοχές τους και τα αντανακλαστικά τους πρόσφατα, μετά το πρωτοφανές κύμα αφρικανικής σκόνης που σκέπασε την Κρήτη στις 22 Μαρτίου.

Οι ανάγκες των δημοτών αυξήθηκαν κατακόρυφα, οι δεξαμενές άδειασαν και η πλήρης κατάρρευση του δικτύου απετράπη την τελευταία στιγμή.

Με το Φράγμα Αποσελέμη να είναι ξανά διαθέσιμο από τον Ιούλιο κι ύστερα, στον Δήμο Ηρακλείου θέτουν σε εφαρμογή ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο για να περάσουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται οι θερινοί μήνες. Προ ημερών, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Γιάννης Ρασούλης υπέγραψε σύμβαση για την κατασκευή νέων γεωτρήσεων, οκτώ στο σύνολο, δύο εκ των οποίων αναμένεται να είναι διαθέσιμες από φέτος.

Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στην ανόρυξη σειράς νέων υδρευτικών γεωτρήσεων συνολικού μήκους 2.200 m, για την ενίσχυση των υδραγωγείων της σε ήδη επιλεγμένες περιοχές, όπως Βασιλειές, Δαφνές, Άγιο Μύρωνα ή όπου αλλού κριθεί αναγκαίο κατά την πορεία των εργασιών, προκειμένου η ΔΕΥΑΗ να αντιμετωπίσει το οξύ υδρευτικό πρόβλημα του Δήμου Ηρακλείου, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Την ίδια ώρα, επειδή καμία σταγόνα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη, η δημοτική αρχή Ηρακλείου προχωρά και στην αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου υδρευτικού δικτύου, για τον περιορισμό των διαρροών. Συγχρόνως, 7.000 παλιά υδρόμετρα πρόκειται να αντικατασταθούν τους επόμενους μήνες.

Η  «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» που περιέγραψε ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή, απαιτεί στενή και άριστη συνεργασία με τους δημότες. Χαρακτηριστική ήταν η έκκλησή του: «Ζητάμε τη συνεργασία των πολιτών, ώστε να καταναλώνουν με σύνεση και αλληλοσεβασμό προς τους γύρω μας. Η αλόγιστη σπατάλη του νερού από ένα νοικοκυριό, το στερεί από κάποιο άλλο. Πρέπει όλοι να δείξουν υπεύθυνη στάση»! Όπως έγινε επίσης γνωστό, στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΗ, θα αναρτώνται οι περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, προκειμένου οι πολίτες να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Αναφορικά με το κρίσιμο ερώτημα για την αφαλάτωση, ο κ. Λαμπρινός διευκρίνισε πως «έχει καθυστερήσει για γραφειοκρατικούς λόγους, χωρίς δική μας ευθύνη».

* Οι συχνότερες διακοπές υδροδότησης παρατηρούνται στα «υψηλά» σημεία του Δήμου, όπως οι Μεσαμπελιές, ο Άγιος Ιωάννης και η Φορτέτσα. «Το πρόβλημα εκεί είναι δυστυχώς δεδομένο εδώ και χρόνια», παραδέχθηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου.

Την αφαλάτωση βλέπει ως την «πιο φθηνή  και καθαρή λύση», ο  πρόεδρος της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου κ. Φίλιππος Σαββάκης, υποστηρίζοντας πως «οι γεωτρήσεις είναι ένα απλό συμπλήρωμα. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Επιτέλους πρέπει να κοιτάξουμε αυτό το θέμα . Πολιτικοί άρχοντες μεγαλύτερης εμβέλειας πρέπει να δουν το πρόβλημα της λειψυδρίας πιο ζεστά.  Η Κρήτη έχει τεράστιο πλούτο νερού που πάει χαμένος! Ο Αλμυρός μόνο θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας σε όλο το νησί, αν είχε αξιοποιηθεί προς όφελος του τόπου μας. Είναι αμαρτία και απαράδεκτο να χάνονται 1 εκατ. κυβικά νερού στη θάλασσα».

Ο φετινός «στεγνός» χειμώνας βέβαια δεν άφησε ανεπηρέαστο τον Αλμυρό. «Σε νορμάλ συνθήκες το νερό του Αλμυρού που χάνεται στη θάλασσα είναι περί τα 24 με 25 κυβικά το δευτερόλεπτο! Στην παρούσα φάση, λόγω της ανομβρίας, μ' ένα πρόχειρο υπολογισμό πιστεύω ότι τα κυβικά του νερού έχουν πέσει σε 15-16. Και πάλι ο αριθμός είναι μεγάλος», καθησυχάζει ο κ. Σαββάκης που διαβεβαιώνει ότι «στους οικισμούς δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».

Ο Δήμος Μαλεβιζίου αντιμετωπίζει τα λιγότερα προβλήματα με το νερό στο νομό Ηρακλείου. Ο πρόεδρος τη ΔΕΥΑΜ με μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν εξηγεί γιατί: «Η πρώτη κίνηση με το που αναλάβαμε, το 2011, ήταν να δούμε το θέμα του Αλμυρού. Ο χρόνος μα δικαίωσε, γιατί με την σωστή αξιοποίησή του, σώσαμε την κατάσταση πέρσι και πρόπερσι. Καλύψαμε μεγάλο μέρος της ζήτησης. Ενδεικτικά, το Γάζι δεν έμεινε ούτε ένα δευτερόλεπτο χωρίς νερό. Τώρα προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας αφαλάτωσης. Στα ήδη 2.500 κυβικά νερού που αντλούμε ημερησίως μπορούμε να προσθέσουμε άλλα 3.500 και να φτάσουμε τα 6.000, σε κανονικές συνθήκες, χωρίς να πιέσουμε την κατάσταση. Έτσι θα καταφέρουμε να λύσουμε το πρόβλημα όλου του βορείου μετώπου του Δήμου μας, από την Αμμουδάρα μέχρι και την Αγία Πελαγία, όπου βρίσκονται οι τουριστικές περιοχές μας».

Ο κ. Σαββάκης επανέλαβε τη δέσμευση που έδωσε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Κώστας Μαμουλάκης στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης: «Δεν είμαστε αποκομμένοι από το Ηράκλειο. Φυσικά και μας νοιάζει τι γίνεται εκεί. Γι' αυτό και θα το βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Εκεί είναι τα σπίτια μας. Εξάλλου έχουμε παραχωρήσει στο γειτονικό Δήμο δύο γεωτρήσεις στην Τύλισο».

Η συνεργασία των δύο Δήμων ήταν ανέκαθεν στενή. Διαφαίνεται, ούτως ή άλλως, και στην περίπτωση του Κρουσώνα: «Είναι η μόνη περιοχή που μπορούμε να πούμε ότι μας προβληματίζει κάπως. Και πάλι όμως πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι πριν προκύψει οτιδήποτε. Έχουμε προβεί σε συμφωνία,  κι αν γίνει κάτι θα το καλύψουν οι γεωτρήσεις που έχουμε παραχωρήσει στον Δήμο Ηρακλείου».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ