ΚΡΗΤΗ
Ερώτηση Συντυχάκη για το υποστελεχωμένο νοσοκομείο Ρεθύμνου
"Για να «κουκουλωθούν» προσωρινά τα σοβαρά αυτά κενά και για να καλυφθούν οι ανάγκες του τμήματος COVID, υποχρεώνονται γιατροί να μετακινούνται από άλλες δημόσιες Δομές Υγείας του νησιού και μεταξύ τμημάτων του Νοσοκομείου. "
SHARE:
Η ερώτηση
Το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι από τα πιο υποστελεχωμένα της Κρήτης. Σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, αφού τον Απρίλιο του 2020 κενές ήταν περίπου 30 θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ (δηλαδή το 37% των οργανικών θέσεων) και 38 θέσεις (71,7%) ειδικευομένων. Επιπλέον, υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικότητες «πρώτης γραμμής», κρίσιμες, ειδικά σε περίοδο πανδημίας. Το αποτέλεσμα είναι να υπηρετούν μόνο 2 μόνιμοι πνευμονολόγοι, 2 μόνιμοι παθολόγοι, 2 μόνιμοι αναισθησιολόγοι, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν πλήρως και με ασφάλεια το πρόγραμμα των εφημεριών, αλλά και να ανταπεξέλθουν στην καθημερινή λειτουργία των κλινικών και των τακτικών ιατρείων. Μάλιστα, εξαιτίας της ανεπάρκειας αναισθησιολόγων, η δυνατότητα πραγματοποίησης επεμβάσεων έχει περιοριστεί σημαντικά, με συνέπεια το σοβαρό πρόβλημα με τις αναμονές των τακτικών χειρουργείων. Μεγάλες είναι και οι ελλείψεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, καθαριστριών, παρασκευαστών, κοκ. Ανεπαρκείς είναι και οι κλίνες ΜΕΘ του Γ.Ν. Ρεθύμνου, αφού είναι μόλις 7 για πληθυσμό που ξεπερνά τους 85.000 κατοίκους και στελεχώνεται με μόνο 5 μόνιμους γιατρούς. Εξαιτίας των παραπάνω οι υγειονομικοί εργάζονται με απαράδεκτα, εξοντωτικά ωράρια, που τους φέρνουν συχνά στα όρια της εξάντλησης.
Για να «κουκουλωθούν» προσωρινά τα σοβαρά αυτά κενά και για να καλυφθούν οι ανάγκες του τμήματος COVID, υποχρεώνονται γιατροί να μετακινούνται από άλλες δημόσιες Δομές Υγείας του νησιού και μεταξύ τμημάτων του Νοσοκομείου. Ακόμη, υιοθετείται η συνεργασία με ιδιώτες, με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών, για την πραγματοποίηση εφημεριών. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης θα οξυνθεί περισσότερο, αφού μέσα στον επόμενο χρόνο λήγουν οι συμβάσεις δεκάδων εργαζομένων, κάποιοι από τους οποίους δουλεύουν χρόνια στο νοσοκομείο.
Λόγω αυτών των τεράστιων ελλείψεων, το Γ.Ν. Ρεθύμνου αδυνατεί να ανταποκριθεί όχι μόνο στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας, αλλά και στις συνήθεις καθημερινές ανάγκες, γεγονός που επιβάλλει την ανάληψη εκ μέρους του κράτους της ευθύνης του για ουσιαστική ενίσχυση του Νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε :
- Να στελεχωθεί άμεσα το νοσοκομείο Ρεθύμνου με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Να ανακληθούν οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ των δημόσιων δομών υγείας του νησιού. Να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου (με σύσταση νέων οργανικών θέσεων), ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Να ανοίξουν νέες κλίνες ΜΕΘ στο Γ.Ν. Ρεθύμνου στελεχωμένες με το αναγκαίο μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.