"Η επόμενη χρονιά για τους παιδικούς σταθμούς, το Πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής και η αγωνία των λαϊκών οικογενειών" είναι το θέμα της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.
Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:
"Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο τα νεαρά λαϊκά νοικοκυριά βιώνουν έντονη αγωνία για την τύχη των παιδιών τους, για το αν θα καταφέρουν τελικά να βρουν μια θέση στις δομές της προσχολικής αγωγής των Δήμων, καθώς διαχρονικά ο αριθμός τους, το προσωπικό, οι διαθέσιμες θέσεις συνεχίζουν να υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών.
Το λεγόμενο Πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουν επιλέξει διαχρονικά οι κυβερνήσεις, για να καλύψουν κατά ένα μέρος τις μεγάλες και διαπιστωμένες ελλείψεις στη φροντίδα και την αγωγή του παιδιού. Πρόγραμμα που αυξομειώνεται ανάλογα με τις συγκυρίες και που δίνει μόνο σε χρονιάτικη βάση διέξοδο για ένα μέρος των παιδιών από τα πιο φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να βάζουν το χέρι στην τσέπη για τροφεία στους Δήμους ή να οδηγούνται ως πελάτες στις ιδιωτικές προσχολικές δομές. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το επόμενο έτος δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για το ύψος της χρηματοδότησης για τη φετινή χρονιά, τις προσφερόμενες θέσεις και τι θα γίνει με το προσωπικό που είναι για χρόνια στην ομηρία των συμβάσεων, αλλά παραπάνω από αναγκαίο ώστε να λειτουργήσουν στο σύνολο τους οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί στους Δήμους και οι δομές των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, που το δίκτυο τους παραμένει από ισχνό έως ανύπαρκτο .
Μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, προστίθενται οι συνθήκες όπως διαμορφώθηκαν εν μέσω πανδημίας, με τους παιδικούς σταθμούς να κλείνουν επ’ αόριστον και τα παιδιά να μένουν σπίτι χωρίς την παραμικρή φροντίδα από την πλευρά της κυβέρνησης για τους όρους ασφάλειας, όπως αυτοί ορίζονται από την επιστημονική κοινότητα, με τους οποίους αυτοί μπορούν να ανοίξουν. Για παράδειγμα απαιτούνται ολιγομελή τμήματα για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, άρα πολλαπλάσιο μόνιμο προσωπικό, ανάλογες αίθουσες, μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα, επιστημονικό προσωπικό για την επαρκή ιατρική παρακολούθηση των παιδιών καθώς είναι ευάλωτη ηλικιακή ομάδα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
- Ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τη λειτουργία, και με ποιους όρους στο ενδεχόμενο κύματος πανδημίας, των βρεφικών - παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ Αμεα στους δήμους το Σεπτέμβριο. Ποιο σχεδιασμό έχει για τη διεύρυνση του δικτύου όλων των δομών
- Ποιο θα είναι φέτος το ύψος χρηματοδότησης τους και αν θα καλυφθούν όλες οι αιτήσεις των γονιών.
- Αν θα προχωρήσει επιτέλους η κυβέρνηση στη μονιμοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν με βάση το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» στις αντίστοιχες δομές.