ΚΡΗΤΗ

Ερώτηση για τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στα super market του Ν. Ηρακλείου

No profile pic

Τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στις υπεραγορές (super market) του Ν. Ηρακλείου ζητούν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Έντονη είναι η ανησυχία των εργαζομένων στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ του Ν. Ηρακλείου, λόγω της έλλειψης ολοκληρωμένων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, που εκθέτουν τη δημόσια υγεία σε μεγάλους κινδύνους.

Ειδικότερα, καθημερινές είναι οι καταγγελίες των εργαζομένων στα σωματεία τους για τη στάση της εργοδοσίας στα Σ/Μ σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία τους συνολικά.

Αποκαλυπτικό είναι το παράδειγμα τοπικής αλυσίδας Σ/Μ στο Ηράκλειο Κρήτης όπου, αν και βρέθηκε θετικό κρούσμα Covid-19 σε εργαζόμενο, δεν ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ, δεν πραγματοποιήθηκαν διαγνωστικά τεστ στους εργαζόμενους, δεν έγινε δημόσια ενημέρωση, ώστε να γίνει ιχνηλάτηση και για πελάτες που ήρθαν σε επαφή και ενδεχομένως να ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά ούτε και σφραγίστηκε το κατάστημα. Αντίθετα, αρκέστηκαν σε μία απολύμανση μέσα σε ένα βράδυ.

Σε άλλη αλυσίδα Σ/Μ καλούν τους εργαζόμενους που παρουσιάζουν συμπτώματα να πραγματοποιούν τα διαγνωστικά τεστ με δικά τους έξοδα και με απόδειξη να παίρνουν κάποια στιγμή τα χρήματα από την εταιρεία. Στην ίδια αλυσίδα η διεύθυνση και ο γιατρός Εργασίας αγνοούν επιδεικτικά τις προσκομισθείσες ιατρικές γνωματεύσεις, ακόμα και τις συστάσεις του ιατρού - υπεύθυνου του Σώματος Τεχνικής Επιθεώρησης Ηρακλείου και παρά τις δεσμεύσεις τους για αλλαγή πόστου συνεχίζουν να απασχολούν εργαζόμενη σε πόστο που επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας της.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στα Σούπερ Μάρκετ, στις αποθήκες, τις μεταφορές συνεχίζουν να απασχολούνται ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς καν την απόσταση του ενός μέτρου, με κοινόχρηστα μέσα εργασίας, χωρίς να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ανάπαυσης για τους εργαζόμενους, χωρίς να έχουν ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Την ίδια ώρα, γενικευμένα εμφανίζονται στον κλάδο η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι παγωμένοι εδώ και χρόνια μισθοί των εργαζομένων, οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης και η εργοδοτική αυθαιρεσία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού που δημιουργούνται από τις αναστολές εργασίας, προληπτικές καραντίνες, άδειες ασθενείας κ.ά. δεν καλύπτονται, με αποτέλεσμα να καλείται το εναπομείναν προσωπικό να "βγάζει δουλειά" που αναλογεί σε διπλάσιους εργαζόμενους.

Όλα αυτά, σε περιοχές επιβαρυμένες -όπως ο Ν. Ηρακλείου- και ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η αύξηση κερδών των μονοπωλίων του κλάδου ήταν της τάξεως του 15% μέχρι τώρα και ο τζίρος των Σούπερ Μάρκετ στην περίοδο της πανδημίας βάσει των στοιχείων που δημοσιεύτηκαν άγγιξε τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, μόλις σε 13 εβδομάδες.

Η κατάσταση στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ του Ν. Ηρακλείου αποδεικνύει την κενότητα των δηλώσεων της κυβέρνησης περί "ηρώων", για τους εργαζόμενους που, μέσα σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας και γενικευμένου lockdown, βρέθηκαν σταθεροί στα πόστα τους με κίνδυνο την υγεία τους για να μη λείψει ούτε ένα είδος πρώτης ανάγκης από κανένα λαϊκό νοικοκυριό. Παρ' όλα αυτά, ακόμα και τώρα, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ανησυχητική κατάσταση με ευχολόγια προς τη μεγάλη εργοδοσία, προκειμένου να εξασφαλίζονται τα υπερκέρδη των αλυσίδων επιχειρήσεων λιανικής πώλησης και με επίκληση ξανά της ατομικής ευθύνης, αντί να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και της υγείας των εργαζομένων, παραγνωρίζοντας την αγωνία τους μη νοσήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει:

• Για να εξασφαλιστούν τα μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού. Άμεση διενέργεια γρήγορων τεστ από κινητές μονάδες δειγματοληψίας σε χώρους δουλειάς με κρούσμα ή που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα. Τα τεστ να πραγματοποιούνται με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας. Καθημερινές θερμομετρήσεις στα καταστήματα και στα κέντρα logistics. Μηνιαία εξέταση και παρακολούθηση όλων των εργαζομένων από γιατρό Εργασίας για εργατικές ασθένειες - εργατικά ατυχήματα.

• Για την ένταξη του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για όσο διαρκεί η πανδημία και τα μέτρα πρόληψης».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση