ΚΡΗΤΗ

Ερευνητικό Έργο «ΕΞΑΡΧΟΣ»: Αξιολόγηση των δολωματικών ψεκασμών με drone για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς

Το έργο «ΕΞΑΡΧΟΣ» αποτελεί μια πολύπλευρη μελέτη που αναμένεται να δώσει το στίγμα των επεμβάσεων με ΣμηΕΑ στην ελαιοκαλλιέργεια

No profile pic

Ο δάκος της ελιάς αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα της ελαιοκαλλιέργειας. Η αντιμετώπισή του στηρίζεται στο εθνικό πρόγραμμα Δακοκτονίας του ΥπΑΑΤ και συμπληρώνεται με επεμβάσεις από τους ίδιους τους παραγωγούς, αν κριθεί αναγκαίο.

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της γεωργίας και της χρήσης τεχνολογίας αιχμής η εταιρεία IONOS P.C. πραγματοποιεί σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου πρωτοποριακή έρευνα για την αξιολόγηση της εφαρμογής δολωματικών ψεκασμών ενάντια στον δάκο της ελιάς με Σύστημα μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΣμηΕΑ / Drone). Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τα συστήματα αυτά αποτελούν το παρόν και το μέλλον στη γεωργία και αποφάσισαν να συνεργαστούν ώστε να γίνει αξιολόγηση σε συνθήκες αγρού. Έτσι γεννήθηκε το έργο «ΕΞΑΡΧΟΣ». Από την πλευρά του Τμήματος Γεωπονίας, στο πρόγραμμα συμμετέχουν ο Δρ. Εμμανουήλ Ροδιτάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Εντομολογίας και γεωργικής Φαρμακολογίας και ο Δρ. Ελευθέριος Αλυσσανδράκης, Επίκουρος Καθηγητής Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων. Να σημειωθεί ότι όλες οι επεμβάσεις γίνονται στα πλαίσια ειδικής σχετικής πειραματικής άδειας που εχει χορηγηθεί από το ΥΠΑΑΤ στην εταιρεία IONOS P.C.  για το έργο «ΕΞΑΡΧΟΣ». 

Το πείραμα διεξάγεται στην περιοχή Αμμουδάρα Νεοχωρίου του Δήμου Αρχανών -Αστερουσίων, σε αγροτεμάχιο έκτασης 190 στρεμμάτων με 5.500 ελαιόδεντρα. Στο αγροτεμάχιο αυτό έχουν οριοθετηθεί 7 πειραματικά τεμάχια. Στα τρία από αυτά θα γίνει εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών με ΣμηΕΑ και θα γίνει σύγκριση της αποτελεσματικότητας με την εφαρμογή επίγειων δολωματικών ψεκασμών από συνεργείο, ενώ θα υπάρχει και αψέκαστος μάρτυρας αναφοράς. Η εφαρμογή γίνεται με το βιολογικό σκεύασμα Success 0.24CB (δραστική ουσία spinosad).

Προκειμένου να γίνει η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των ψεκασμών, καταμετρώνται οι πληθυσμοί του δάκου σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ελέγχεται και η προσβολή στους καρπούς σε μεσοδιαστήματα μίας ή δύο εβδομάδων. Παράλληλα αξιολογείτε η επίδραση των επεμβάσεων στο  αγρο-οικοσύστημα καταμετρώντας  την ιπτάμενη εντομοπανίδα με κολλητικές παγίδες.  Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο και θα ακολουθήσει η επεξεργασία των αποτελεσμάτων και τα συμπεράσματα. Το έργο «ΕΞΑΡΧΟΣ» αποτελεί μια πολύπλευρη μελέτη που αναμένεται να δώσει το στίγμα των επεμβάσεων με ΣμηΕΑ στην ελαιοκαλλιέργεια.

 

 

Εικόνα.  Η ερευνητική  ομάδα του έργου  «ΕΞΑΡΧΟΣ» κατά την  έναρξη  του προγράμματος (Ιούλιος 2020).  Διακρίνονται  μέλη της IONOS P.C με  επικεφαλή τον κ. Σ. Χριστοδούλου και  οι  κκ. Καθηγητές Ε. Ροδιτάκης και Ε. Αλυσσανδράκης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση