ΚΡΗΤΗ
Επίσκεψη Θραψανιώτη στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και η συζήτηση για τις συνέπειες του εργασιακού νομοσχεδίου τόσο στη λειτουργία του ΣΕΠΕ όσο και στις εργασιακές σχέσεις, με έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Λασιθίου.
SHARE:
Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μανόλης Θραψανιώτης και αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος, είχαν συνάντηση με τον προϊστάμενο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στο Λασίθι κ. Γιάννη Λασηθιωτάκη την Τετάρτη 2/6/2021. Στην συνάντηση, εκ μέρους της Ν. Ε. Λασιθίου, συμμετείχαν οι Μανόλης Αικατερινάκης, Γιώργος Καλλιντέρης και Μαρία Σαπουντζάκη.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και η συζήτηση για τις συνέπειες του εργασιακού νομοσχεδίου τόσο στη λειτουργία του ΣΕΠΕ όσο και στις εργασιακές σχέσεις, με έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Λασιθίου.
Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με την μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο, χάνει τον κοινωνικό του χαρακτήρα και πλήττεται η υπηρεσιακή ανεξαρτησία των ελεγκτών. Γιαυτό και πραγματοποιήθηκε 24ωρη πανελλαδική απεργία για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
Ήταν κοινή εκτίμηση ότι με τις καινούργιες ρυθμίσεις αποδυναμώνεται - καταργείται η διαπραγματευτική θέση του εργαζόμενου, μειώνεται το εισόδημά του αλλά και η ίδια η αξιοπρέπειά του. Ιδίως η ατομική διαπραγμάτευση της “διευθέτησης του χρόνου εργασίας” ουσιαστικά νομιμοποιεί τον αυθαίρετο καθορισμό του ωραρίου από την εργοδοσία. Όπως επεσήμανε και ο κ. Λασηθιωτάκης τα ζητήματα ωραρίου είναι και το μεγαλύτερο μέρος των παραβάσεων κατά τους ελέγχους του ΣΕΠΕ στο Λασίθι. Ταυτόχρονα, εφαρμόζεται απελευθέρωση απολύσεων, με αποδυνάμωση της δικαστικής προστασίας από καταχρηστικές απολύσεις, ενώ έχει ήδη καταργηθεί (η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ), η αιτιολόγηση απόλυσης, που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και αναφέρθηκε ότι υπάρχουν και θετικές ρυθμίσεις, όπως τα σχετικά με τις διακρίσεις φύλου, το εργασιακό μπούλιγκ και η εξομοίωση αποζημίωσης εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων, στα πλαίσια εφαρμογής και Ευρωπαϊκών Οδηγιών, όμως ταυτόχρονα καταστρατηγούνται, όπως με την αποζημίωση απόλυσης, όπου ουσιαστικά εφαρμόζεται οριζόντια μείωση 10%.
Ιδιαίτερα συζητήθηκαν προβλήματα του Λασιθίου, όπως η καθυστέρηση υπογραφής από τον Υπουργό για να καταστεί υποχρεωτική η συλλογική σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και το χαμηλό ποσοστό επαναπρόσληψης στα ξενοδοχεία (δεν έχουν ακόμα υπογραφεί οι όποιες κρατικές ενισχύσεις), παρά την τυπική έναρξη της περιόδου. Επίσης τονίστηκε ο μεγάλος αριθμός οφειλόμενων ρεπό και αδειών στους συμβασιούχους του δημόσιου τομέα (Θεραπευτήριο), αλλά και το μεγάλο πρόβλημα των παράτυπα εργαζόμενων στον πρωτογενή κυρίως τομέα.
Ο κ. Λασηθιωτάκης τόνισε την ανάγκη να τερματιστεί το καθεστώς μη δήλωσης ωραρίου, που εφαρμόστηκε “λόγω κορωνοϊού” και κάνει εξαιρετικά δύσκολο οποιονδήποτε έλεγχο.
Ο εργασιακός μεσαίωνας που προετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση ολόκληρης της κοινωνίας.