ΚΡΗΤΗ

Επίσημη "εκκίνηση" σε ένα εμβληματικό έργο για την Κρητη

Υπογράφονται οι συμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, ένα από τα πιο σύγχρονα και καινοτόμα έργα διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος παγκοσμίως

No profile pic

Στις 12.00 σήμερα το μεσημέρι, σε ειδική τελετή στο ξενοδοχείο Ατλαντίς στο Ηράκλειο μπαίνουν οι υπογραφές για ένα εμβληματικό έργο για την Κρήτη, την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική, ένα "μεγαλόπνοο αναπτυξιακό project" που αναμένεται να βάλει τέλος στην ενεργειακή "απομόνωση" του νησιού. 

Οι συμβάσεις θα υπογραφούν ανάμεσα στην  «Αριάδνη Interconnection», 100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο, ύψους 1 δισ. ευρώ, και τις ανάδοχες εταιρείες.

Ανάδοχοι των συμβάσεων για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, ύψους 615 εκατ. ευρώ, είναι οι εταιρείες NEXANS, PRYSMIAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ και ανάδοχος της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής, ύψους 370 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία SIEMENS-TEΡNA (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Στην εκδήλωση θα παραστούν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Το έργο έχει ενταχθεί στα έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020».
Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 και περιλαμβάνεται στο «top 5» των πιο καινοτόμων έργων διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος (DC) πανευρωπαϊκά, με το μεγαλύτερο βάθος πόντισης στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας  τάση 500 Kv DC και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία (Voltage SourceConverter- VSC).

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ :
 

  • με την υλοποίηση του έργου  της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης  Κρήτης- Αττικής, το νησί απαλλάσσεται από την ενεργειακή απομόνωση εξασφαλίζοντας τον ενεργειακό του εφοδιασμό και βάζοντας stop στην εξάρτησή του από τους Αυτόνομους Σταθμούς Ηλεκτροπαραγωγής. Η απελευθέρωση αυτή αποτελεί βασικό κίνητρο προσέλκυσης επενδύσεων, καθώς το όποιο αναπτυξιακό και στρατηγικό πλάνο θα διαθέτει πλέον όλες τις προοπτικές υλοποίησης.
     
  • Παράλληλα, το έργο φέρνει στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη τόσο της Ευρώπης, όσο και της ευρύτερης νοτιοανατολικής Μεσογείου την Κρήτη, δημιουργώντας σημαντικά πλεονεκτήματα για την τοπική οικονομία.  Επί της ουσίας, απελευθερώνει όλες εκείνες τις δυναμικές συνθήκες, που θα αποτελέσουν τη βάση ανάπτυξης της  οικονομίας του νησιού.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση