Επί τάπητος η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία

Ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με την αναπληρώτρια Υπουργό Εργασιας, Ράνια Αντωνοπούλου

Με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνιας Αντωνοπούλου και παρουσία του Περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη και εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου η εκδήλωση για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Η κ. Αντωνοπούλου αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας, που διαμορφώθηκε μετά την ψήφιση του Ν.4430/2016, καθώς και στις δράσεις που προωθεί η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας.

«Η κοινωνική οικονομία είναι ένας χώρος που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες, δηλαδή υπηρεσίες και προϊόντα που έχουμε στον τόπο μας καθώς και το πώς θα καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν», τόνισε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στον Νόμο, ο όποιος ψηφίσθηκε τον Οκτώβριο, και όπως είπε τον περίμενε με ανυπομονησία πολύς κόσμος διότι βάζει ένα θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας από τη μια πλευρά και της συλλογικότητας και της δημοκρατίας από την άλλη.

Επίσης, η κ. Αντωνοπούλου επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός το έχει πει επανειλημμένα ότι είναι οριζόντια προτεραιότητα της κυβέρνησης και έτσι πρόσθεσε, εκτός από το υπουργείο Εργασίας που είναι το καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργείο για την κοινωνική οικονομία, συνεργαζόμαστε οριζόντια με όλα τα υπουργεία. Δηλαδή, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπουργεία Τουρισμού, Πολιτισμού. Διότι σε όλους αυτούς τους χώρους που οι πολίτες σήμερα δεν συμμετέχουν στην αγορά εργασίας διότι έχουν αποκλεισθεί η δεν συμμετέχουν διότι η αγορά εργασίας είναι τόσο πολύ απορυθμισμένη (εργάζονται και δεν πληρώνονται, εργάζονται εκ περιτροπής) αναζητούν να βρουν μια διέξοδο και να μπορέσουν να βιοπορισθούν με έναν τρόπο που εμπεριέχει ισονομία και δημοκρατία.

Κατά την παρουσίαση υπογραμμίστηκε ακόμη, ότι η Κοινωνική Οικονομία εισάγει έναν διαφορετικό τρόπο παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών οι οποίες καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάσθηκαν οι νέες δυνατότητες που δίνει ο νόμος 4430/2016 για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, καθώς και για τα «εργαλεία» υποστήριξης για την ενίσχυση του τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στην Ελλάδα.

Συνεργασία και εμπιστοσύνη στους τοπικούς φορείς, ζήτησε κατά τον χαιρετισμό του, απευθυνόμενος στην κ. Αντωνοπούλου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης. 

"Να εμπιστευτείτε τους φορείς, υπάρχει η Περιφέρεια  οι Δήμοι  τα Επιμελητήρια οι φορείς που θέλουμε την συνεργασία. Εμείς όλοι  είμαστε ενωμένοι και συνεργαζόμαστε" τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης,  ενώ αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο αλλά και στο τρίπτυχο ανάπτυξη αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή. Επίκληση της τοποθέτησης του Περιφερειάρχη για συνεργασία και εμπιστοσύνη της πολιτείας- κεντρικής διοίκησης με τους  τοπικούς φορείς έκανε στο χαιρετισμό της η εκπρόσωπος του Δήμου Ηρακλείου ,Αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη, όπως και άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι. 

Σημειώνεται ότι κατά την Υπουργό, η «κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία» (Κ.ΑΛ.Ο), όπως ορίστηκε με τον νόμο 4430/16, αφορά έναν εναλλακτικό τρόπο παραγωγής, όπου πολίτες λειτουργούν επιχειρήσεις σε συνεταιριστικά πρότυπα, με κύρια χαρακτηριστικά τις από κοινού αποφάσεις των μελών τους με δημοκρατικές διαδικασίες, και την επανεπένδυση μέρους των κερδών, με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και στο ζήτημα της ανεργίας.

Η Κ.ΑΛ.Ο δίνει τη δυνατότητα στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.

O Σ. Βαρδάκης για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Με αφορμή την εκδήλωση στο Ηράκλειο, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η αλληλεγγύη, ήταν, είναι και θα είναι πάντα προϋπόθεση επιβίωσης της πληττόμενης κοινωνίας και θα έλεγα, μοναδική ίσως σανίδα σωτηρίας σε δύσκολες στιγμές της ζωής του ανθρώπου.

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία δεν δημιουργείται, ούτε αναπτύσσεται απλώς από μεμονωμένους πολίτες ή ομάδες ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, είναι αγαθό ολόκληρης της κοινωνίας, ενώ αποτελεί επίσης μια διαφορετική αντίληψη για τον ρόλο της οικονομίας στην κοινωνική ζωή, αφού την επανεντάσσει εκεί που παραδοσιακά ανήκει, ως ένα αδιαχώριστο κομμάτι της κοινωνίας και όχι ως τον αυτονομημένο δυνάστη της.

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Με το ν. 4430/2016 δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, αλλά προσπαθούμε να συμπυκνώσουμε μια παγκόσμια, εμπειρία συλλογικής παραγωγής και οικονομικής δράσης σε εθνικό επίπεδο.

Ο νέος νόμος περιγράφει με ακρίβεια τις αρχές της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, τις οποίες πρέπει να ακολουθούν οι φορείς, ανεξαρτήτως της νομικής τους υπόστασης.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο αναφερόμαστε πλέον άμεσα στις αρχές της δημοκρατίας, της ισοτιμίας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, του περιορισμού στη διανομή κερδών, ως αξίες που προσδιορίζουν τον χώρο, από τη μια και τον προστατεύουν, από την άλλη.

Συνοπτικά μπορώ να αναφέρω ότι ο νέος νόμος:

·         Βάζει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός πλαισίου, που διευκολύνει τη συμμετοχή όλων των πολιτών, σε όλες τις δυνατές παραγωγικές δραστηριότητες, με σεβασμό πάντα, στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

  • Εφαρμόζει περιορισμούς στη διανομή κερδών, αφού μέρος των κερδών επανεπενδύει σε δραστηριότητες που προάγουν, τη συλλογική και την κοινωνική ωφέλεια, που πιστεύω ότι είναι και ο στόχος.
  • Διευκολύνει και προωθεί την κοινωνική ένταξη των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες ειδικές ομάδες κυρίως μέσω της προώθησής τους στη μισθωτή εργασία, κοινωνική ένταξη όλων των ατόμων των οποίων μέχρι πρότινος η ενσωμάτωση στην κοινωνική και οικονομική ζωή ήταν δυσχερής και το ξέρουμε όλοι αυτό σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, άτομα με αναπηρία, με προβλήματα εξάρτησης, απεξαρτημένα άτομα ανήλικοι φυλακισμένοι, αποφυλακισμένοι, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, άστεγοι, άποροι, οικονομικοί μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 50 ετών.
  • Στηρίζει τις συνεταιριστικές πρωτοβουλίες, δομές αλληλεγγύης στο οποίο δίνει και μία ώθηση στην βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργεί θέσεις εργασίας που ξέρουμε ότι ειδικά σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη.

Η προώθηση και εδραίωση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας σήμερα, γίνεται συνώνυμο της προσπάθειας για ανάκαμψη και ανασύνταξη. Συνώνυμο δημιουργίας, αλληλεγγύης και ευημερίας.

Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης, εμπεριέχει τη σταδιακή ένταξη στην παραγωγή όλου εκείνου του δυναμικού που βρίσκεται στη γκρίζα ζώνη της ανεργίας. Κανείς δεν μπορεί να επαίρεται για μεγέθυνση της οικονομίας, αν η ανεργία παραμένει στα επίπεδα που την έφεραν οι καταστροφικές πολιτικές τις περασμένης περιόδου.»

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Νίκος Ηγουμενίδης  τόνισε τη σημασία της εμπειρίας της Κρήτης μέχρι σήμερα στην κοινωνική οικονομία, καθώς και ότι το νομοσχέδιο σήμερα πάει μπροστά την ίδια την υπόθεση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, κάνοντας «το αναγκαίο βήμα για να εξασφαλίσουμε μηχανισμούς στήριξης και χρηματοδοτικά μέσα, έτσι ώστε, με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, οργανωμένα, να προχωρήσουμε την υπόθεση και την προοπτική της κοινωνικής οικονομίας στη χώρα μας».

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ηγουμενίδης, μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, έχει παρακολουθήσει από την αρχή όλη την επεξεργασία του νέου νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, έχει συνδράμει με παρατηρήσεις και προτάσεις μέχρι την τελική ψήφιση του, και όπως είχε τονίσει κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής: «Σε συνθήκες οικονομικής στενότητας, σε συνθήκες κρίσης, όπως αυτές που ζούμε, η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, μπορεί να εξασφαλίσει πολλές, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και με βάθος χρόνου. Μπορεί, επομένως, να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης της απασχόλησης».

Χθες και σήμερα, ο Νίκος Ηγουμενίδης συνόδευσε σε όλη την περιοδεία της στο Ηράκλειο την Αναπλ. Υπουργό Εργασίας, με στόχο τόσο την ενημέρωση των πολιτών, την καταγραφή της εμπειρίας και των δυνατοτήτων του Νομού, όσο και την προσπάθεια ανάδειξης όλων των εργαλείων  υποστήριξης για την ενίσχυση του τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας σε Ηράκλειο αλλά και ευρύτερα στην Ελλάδα.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ