ΚΡΗΤΗ
Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό οι αγρότες για τα επεισόδια στο λιμάνι του Ηρακλείου
Η ποινή τους μειώθηκε ωστόσο καθώς αναγνωρίστηκαν οι ειδικές συνθήκες υπό τις οποίες τελέστηκαν οι πράξεις
SHARE:
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν σήμερα οι 11 αγρότες, εννέα από την Ιεράπετρα και δύο από τη Βιάννο, που κατηγορούνται για τα επεισόδια και τις φθορές που σημειώθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου κατά την εξέλιξη αγροτικής κινητοποίησης τον Δεκέμβριο του 2016, με αφορμή απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.
Το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους αλλά μείωσε την πρωτόδικη ποινή που ήταν 21 μήνες σε 5 μήνες - με αναστολή - γιατί η έδρα αναγνώρισε τις ειδικές συνθήκες υπό τις οποίες τελέστηκαν οι πράξεις.
Οι απολογίες των κατηγορουμένων
Ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελιοδικείου Ηρακλείου, οι 11 αγρότες - μεταξύ των οποίων και πολλοί νέοι σε ηλικία που λαμβάνουν επιδοτήσεις - απολογήθηκαν και αρνήθηκαν πλήρως όλες τις αποδιδόμενες κατηγορίες και υποστήριξαν ότι πήγαν με ειρηνική διάθεση στο λιμάνι προκειμένου να διεκδικήσουν το δίκιο τους.
Όπως είπαν, ο ένας μετά τον άλλο, σε καμία περίπτωση δεν προκάλεσαν ζημιές, φθορές ή πόσο μάλλον να χτυπήσουν κάποιον. Κάποιοι εκ των κατηγορουμένων, που είναι συνδικαλιστές σημείωσαν ότι οι πήγαν στο λιμάνι μετά από πρόσκληση του Λιμενάρχη προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα του απόπλου του καραβιού που θα μετέφερε τα προϊόντα τους.
"Δεν ξέρω γιατί βρίσκομαι εδώ. Επειδή είμαι αγρότης και συνδικαλιστής;" αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών.
Όλοι τους, στις απολογίες τους, τόνισαν ότι στόχος τους ήταν να εκφράσουν την αγωνία τους γιατί τα προϊόντα τους καταστρεφόντουσαν ενώ την ίδια ώρα υπήρχε πίεση για την εκτέλεση των συμβολαίων του εξωτερικού. "Δεν μπορούσαμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια" είπαν χαρακτηριστικά.
Οι μάρτυρες - λιμενικοί, η Έδρα και η πρόταση του Εισαγγελέα
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι μάρτυρες - λιμενικοί ήταν καταπέλτης στις καταθέσεις τους και μάλιστα κατονόμασαν και κατηγορούμενους ως συμμετέχοντες στα επεισόδια.
Η "ατμόσφαιρα" πάντως στο δικαστήριο, τόσο από την πρόεδρο κα. Αθηνά Γαλιουδακη όσο και από τον Εισαγγελέα κ. Ευστάθιο Θεοφανίδη, ήταν στην κατεύθυνση της κατανόησης των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου.
"Εδώ δε σας αντιμετωπίζουμε ως εγκληματίες, διεκδικούσατε το δίκιο σας όμως υπάρχει και ένα όριο".
Η πρόεδρος πολλές φορές ανέφερε πως "καλό θα είναι ο καθένας να εκτελεί το δικό του ρόλο. Δεν θα σας ακυρώσουμε εμείς όλους, την πορεία και τη διαδρομή σας. Όμως έχουν τα πράγματα και ένα όριο που τα βάζουν η κοινωνία και ο νόμος. Να λειτουργούμε με λογική. Ωραίο είναι να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας αλλά να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλοι που έχουν δικαιώματα και ελευθερίες".
Ο εισαγγελέας κ. Θεοφανίδης ο οποίος πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων, είπε μεταξύ άλλων ότι "δυστυχώς δεν ζούμε σε μια ιδεατή πολιτεία του Πλάτωνα. Θα συμφωνήσω με κάποιους κατηγορούμενους ότι η πολιτεία δεν στάθηκε ικανή να βρει τη χρυσή τομή με ένα δρομολόγιο".
Πρόσθεσε επίσης ότι "η αντιμαχία ΠΝΟ – αγροτών πυροδότησε όλη αυτή την ένταση. Ήταν μια κακά διαχειρισθείσα κατάσταση που πυροδότησε όλη αυτή την έξαψη του πλήθους, Υπήρξε διασάλευση της δημοσίας τάξης. Κατανοώ ότι υπήρχε ανάγκη για την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων αλλά σε καμία περίπτωση σε τέτοιοι βαθμό".
Δεν έκρυψε δε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι οι αγρότες εκείνου το βράδυ δεν υποχώρησαν για να περάσει το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική.
"Ακόμα και στο δίκιο του πολέμου σέβονται τέτοιες κινήσεις, ως ένδειξη ελάχιστης ανθρωπιάς" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εισαγγελέας και πρόσθεσε ότι "οι αγρότες είχαν δίκιο αλλά τα διεκδίκησαν με πολύ λάθος τρόπο". Αναρωτήθηκε δε "που πάμε ως κοινωνία όταν ο ένας δεν σέβεται τον άλλο";
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ποινή που επιβλήθηκε δεν κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις τους οι αγρότες.
Ακούστε τί δήλωσε στην κάμερα του Cretalive, μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο δικηγόρος κ. Καλαϊτζάκης:
Σε ανακοίνωσή του για το θέμα ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας αναφέρει:
"Ολοκληρώθηκε η εκδίκαση τις υπόθεσης των αγροτών με την κατηγορία τις υλικές ζημιές που είχαν πραγματοποιηθεί στο λιμάνι Ηρακλείου κατά την εξέλιξη αγροτικής κινητοποίησης στον χώρο του λιμανιού, τον Δεκέμβριο του 2016, με αφορμή την πολυήμερη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.
Αρχικά έχει επιβληθεί ποινή δώδεκα (12) μήνες φυλάκισης με 3ετή αναστολή, για την κατηγορία διατάραξης κοινής ειρήνης σε δημόσιο χώρο.
Δικηγόρος των κατηγορουμένων ήταν ο κ. Καλαϊτζάκης Εμμ και ο ποιος υπερασπίστηκε επάξια την υπόθεση, εκπροσωπώντας ουσιαστικά το σύνολο της κρητικής αγροτικής κοινωνίας.
Έπειτα από τρεις ώρες καταθέσεων και εξέτασης των μαρτύρων, η τελική ετυμηγορία της Έδρας ήταν πέντε (5) μήνες φυλάκιση με τριετή (3) αναστολή.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι οι μάρτυρες κατηγορίας (από το Λιμενικό Σώμα) επέμεναν ότι οι κατηγορούμενοι είχαν διατελέσει επιπλέον αδικήματα από ότι στην αρχική τους κατάθεση.
Παράλληλα, ο εισαγγελέας της έδρας κ. Θεοφανίδης υπεραμύνθηκε μέχρι τελευταία στιγμή, να παραμείνει η αρχική ποινή σε όλους τους κατηγορουμένους καθώς και να μην αναγνωριστούν κανένα ελαφρυντικό. Τελικά όμως εισηγήθηκε την πεντάμηνη ποινή τους, χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών
Να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα της δικής δεν επηρεάζει την εικόνα για το Ποινικό Μητρώο σε κάθε κατηγορούμενο, (λόγω ορίου 6 μηνών ) ενώ υποχρεώνει τους κατηγορουμένους να καλύψουν τα έξοδα της παράστασης της Έδρας.
Είναι δεδομένο ότι μια τέτοια απόφαση κρίνεται άδικη για το σύνολο του αγροτικού κόσμου και καλούμε όλους του παραγωγούς να συμπαρασταθούν ηθικά σε όλους που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου, ενώ αγωνιζόταν για το κοινό συμφέρον των παραγωγών ολόκληρης της Κρήτης. Στην θεση τους θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε αγρότης".
Δείτε επίσης:
Στο εδώλιο οι αγρότες για τα επεισόδια στο λιμάνι του Ηρακλείου
Οι 4 ώρες που συγκλόνισαν το λιμάνι!
Ένταση και φωτιές στο λιμάνι - "Όμηροι " Λαμπρινός και Αρναουτάκης!
"Ξυπνούν" μνήμες από τα επεισόδια στο λιμάνι
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο