ΚΡΗΤΗ

Ενίσχυση των επιχειρήσεων ζητά το Τμήμα Αν. Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Επιστολή της Διοίκησης σε Σταϊκούρα, Γεωργιάδη και Βεσυρόπουλου

No profile pic

Την ανάγκη τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων να είναι οριζόντια και να αφορούν  όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων,  έθιξε με επιστολή της, η Διοίκηση του ΟΕΕ/ΤΑΚ στον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα καθώς και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο.  Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ανάγκη απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών ώστε οι επιχειρήσεις να λάβουν το συντομότερο δυνατόν τις ενισχύσεις, ενώ επιπρόσθετα για το μέτρο της επιδότησης Παγίων Δαπανών ζητήθηκε παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας έως 27η Αυγούστου.  

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα παρακάτω:

Κύριοι,

Βρισκόμαστε στο τέλος, όπως όλα δείχνουν, της πρωτοφανούς σε μέγεθος υγειονομικής κρίσης, την οποία ακολούθησε μία τεράστια οικονομική ύφεση για τη χώρα μας, με επιχειρήσεις και εργαζομένους να βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η πανδημία του κορωνοϊού, ανέτρεψε δυστυχώς όλες τις προσδοκίες για ανάκαμψη από την οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα την προηγούμενη δεκαετία. 

Φτάνοντας λοιπόν στο σημείο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα θέλαμε για μία ακόμη φορά, όπως έχουμε κάνει και σε προηγούμενη επιστολή μας, να καταστήσουμε σαφές ότι έχει πληγεί το σύνολο της οικονομίας. Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων είχαν σκοπό έως τώρα την επιβίωσή τους και φυσικά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να κινηθούν και τα μέτρα για την επανεκκίνηση του συνόλου του φάσματος της οικονομίας. Τα μέτρα ενίσχυσης και πάλι επιβάλλεται να είναι οριζόντια και να αφορούν το σύνολο των επιχειρήσεων και για όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, χωρίς εξαιρέσεις. Αφού ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου, βασικά κριτήρια – προϋποθέσεις πρέπει να είναι η μείωση του κύκλου εργασιών, η διατήρηση του προσωπικού και η εξόφληση συσσωρευμένων υποχρεώσεων.

Στα πλαίσια των παραπάνω, θα θέλαμε να θίξουμε το θέμα της διαχείρισης και ολοκλήρωσης των προγραμμάτων άμεσων ενισχύσεων που βρίσκονται ήδη σε διαδικασία υλοποίησης. Στην πλειοψηφία των δικαιούχων επιχειρήσεων δεν έχουν ακόμη πιστωθεί τα χρήματα, παρόλο που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, καθώς υπάρχει καθυστέρηση στη διαδικασία εκταμίευσης με αποτέλεσμα τα ίδια δικαιολογητικά να ζητούνται δύο και τρεις φορές από τους δικαιούχους. 

Ζητάμε την άμεση λύση και απλοποίηση των διαδικασιών, στα πρότυπα των προγραμμάτων ενίσχυσης της εστίασης και των τουριστικών επιχειρήσεων, ούτως ώστε να δοθεί το δυνατόν συντομότερο, η απαραίτητη ρευστότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Θεωρούμε ότι τα νέα προγράμματα που θα προκηρυχθούν πρέπει να είναι στα πρότυπα των εν λόγω προγραμμάτων, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών. Οι ανάγκες στην πραγματική οικονομία είναι σήμερα και όχι μετά από μήνες όταν οι επιχειρήσεις θα είναι κλειστές και οι εργαζόμενοι προστεθούν στους ανέργους.

Επιπλέον και εξίσου σημαντικό ζήτημα, κρίνεται το γεγονός ότι στην προκήρυξη όλων των προγραμμάτων άμεσης ενίσχυσης έως τώρα, υπάρχει ο όρος τα χρήματα να αναλωθούν αποκλειστικά σε λειτουργικά έξοδα εφόσον η επιχείρηση είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη. Το παραπάνω ορθώς έχει οριστεί, παρόλα αυτά δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν οφειλές προς το δημόσιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητο εφόσον τα χρήματα καταβάλλονται απευθείας στις οφειλές του δικαιούχου προς το δημόσιο, ο δικαιούχος να εξαιρείται της υποχρέωσης αυτής καθώς μετά από τόσους μήνες αδράνειας είναι αδύνατο οι επιχειρήσεις να έχουν αποθεματικά ίσα με το ύψος των ενισχύσεων τους.      

Κλείνοντας και με αφορμή τη δημοσίευση της ΚΥΑ ΓΔΟΥ 504/28.5.2021, σας ζητάμε να δώσετε άμεσα λύση στο πρόβλημα αποκλεισμού μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων που επλήγησαν οικονομικά,  από το μέτρο της επιδότησης Παγίων Δαπανών. 

  • Θα πρέπει ρητά να συμπεριληφθεί στις προϋποθέσεις η πτώση του τζίρου κατά 30% τουλάχιστον. 
  • Να διασαφηνιστεί η προϋπόθεση που αφορά ζημιογόνες επιχειρήσεις.
  • Να διασαφηνιστεί το σημείο που αναφέρεται στις νέες επιχειρήσεις (έναρξη εργασιών μετά την 1/1/2019) και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα (από 1/4/2019 έως 31/12/2020)

Επίσης ζητάμε, την άμεση παράταση του μέτρου της επιδότησης Παγίων Δαπανών των επιχειρήσεων, έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που είναι η 27η Αυγούστου 2021, αφού θεωρείται ανέφικτο να υλοποιηθεί έως τις 2 Ιουλίου 2021, καθώς η φόρμα του εντύπου Ε3 δεν είναι διαμορφωμένη ακόμα με τα φετινά δεδομένα.

Η παραπάνω παράταση κρίνεται αναγκαία με δεδομένο ότι ο κλάδος των λογιστών-φοροτεχνικών ο οποίος είναι ασφυκτικά πιεσμένος με την εφαρμογή των μέτρων στήριξης και επανεκκίνησης της οικονομίας, με τεράστιο αριθμό προθεσμιών να λήγουν το προσεχές διάστημα. 



 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση